Agens serotoninskog otpuštanja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Agens otpuštanja serotonina)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Serotonin

Agens otpuštanja serotonina (SRA) je tip leka koji indukuje otpuštanje serotonina iz presinaptičkog neurona u sinapsu. To zatim dovodi do povećanja ekstracelularne koncentracije serotonina i stoga do povećane serotonergičke neurotransmisije.[1]

Klinička i rekreaciona primena[uredi | uredi kod]

MDMA, MDEA, MDA, MBDB, i niz srodnih liganda su rekreacione droge. Ove materije deluju kao agensi otpuštanja serotonina, dopamina i norepinefrina.

Fenfluramin, hlorfentermin, i aminoreks su korišteni kao supresanti apetita, ali je njihova primena prekinuta zbog mogućih pojava srčane fibroze. Smatra se da se ova nuspojava javlja ne samo usled njihovog SRA dejstva, nego i usled potentnog agonizma 5-HT2B receptora. Poznato je da dizajnirane droge MDMA i 4-metilaminoreks, koje su isto tako SRA i 5-HT2B agonisti, takođe uzrokuju tu nuspojavu.

Tramadol, pored svog opioidnog dejstva i inhibicije ponovnog preuzimanja norepinefrina, deluje kao SRA i koristi se kao analgetik. Indeloksazin je SRA i inhibitor ponovnog preuzimanja norepinefrina, koji se koristi kao nutropik i neuroprotektant.

αET i αMT su oslobađajući agensi serotonina, norepinefrina, i dopamina koji su ranije bili korišteni kao antidepresivi u Rusiji. Oni se u danjašnje vreme sreću jedino kao rekreacione droge.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nichols DE, Marona-Lewicka D, Huang X, Johnson MP (1993). „Novel serotonergic agents”. Drug Design and Discovery 9 (3–4): 299–312. PMID 8400010. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]