Glavna stranica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Local-time.svg

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu na više od 300 jezika koji razvijaju dobrovoljci pomoću softvera MediaWiki. Članke na njoj može mijenjati svatko s pristupom internetu. Pritom je neophodno držati se smjernica i preporuka koje je usvojila zajednica.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, a izdanje na srpskohrvatskom jeziku 16. 1. 2002. U ovom trenutku Wikipedia ima više od 57.251.941 članak, od kojih su 455.552 na srpskohrvatskom. Vi odlučujete hoćete li pisati ćirilicom ili latinicom.

Dosad je na Wikipediji na srpskohrvatskom 164.926 korisnika napravilo račun, a od toga je 198 aktivno.

Dobrodošle su rasprave o sadržini članaka na odgovarajućim stranicama za razgovor. One služe razmjeni mišljenja i ukazivanju na greške da bi se postojeći članci poboljšali i upotpunili.

Local-time.svg

Википедија је енциклопедијски пројект слободног садржаја на интернету на више од 300 језика који развијају добровољци помоћу софтвера Медијавики. Чланке на њој може мењати свако с приступом интернету. Притом је неопходно држати се смерница и препорука које је усвојила заједница.

Првобитна верзија пројекта започета је 15. 1. 2001, а издање на српскохрватском језику 16. 1. 2002. У овом тренутку Википедија има више од 57.251.941 чланак, од којих су 455.552 на српскохрватском. Ви одлучујете хоћете ли писати ћирилицом или латиницом.

Досад је на Википедији на српскохрватском 164.926 корисника направило рачун, а од тога је 198 активно.

Добродошле су расправе о садржини чланака на одговарајућим страницама за разговор. Оне служе размени мишљења и указивању на грешке да би се постојећи чланци побољшали и употпунили.

link Izabrani članak

Lucianus.jpg
Lukijan (osporeno)

Lukijan iz Samosate (cca 125 – iza 180) bio je asirski retoričar, i veoma cijenjen satirički pisac koji je pisao na grčkom jeziku, poznat po izuzetno bogatom opusu. Djelovao je pod Antoninom, Markom Aurelijem i Komodom (g. 165. boravio je u Ateni). Poznat je po svom karakterističnom stilu izraza, kojim je često ismijavao praznovjerje, vjerske rituale i vjerovanje u paranormalno. Iako je njegov materinji jezik vjerojatno bio sirijski, sva njegova sačuvana djela napisana su u cijelosti na starogrčkom (uglavnom na atičkom dijalektu popularnom u razdoblju druge sofistike).

Sve što se zna o Lukijanovom životu potječe iz njegovih vlastitih djela, koja je često teško protumačiti zbog njegove opsežne upotrebe sarkazma. Prema njegovom govoru San, potjecao je iz obitelji niže srednje klase iz sela Samosate na obali Eufrata u zabačenoj rimskoj provinciji Siriji. Kao mladić bio je šegrt kod svog ujaka i učio za kipara, ali, nakon ovog neuspjelog izleta u kiparstvo, pobjegao je da bi se školovao u Joniji. Možda je postao putujući predavač i posjećivao visoke škole diljem Rimskog Carstva. Nakon što je stekao slavu i bogatstvo svojim poučavanjem, Lukijan se konačno nastanio u Ateni, gdje je proveo jedno desetljeće, tijekom kojeg je napisao većinu sačuvanih djela. U pedesetim je godinama možda imenovan za visoko plaćenog državnog dužnosnika u Egiptu, nakon čega nestaje iz povijesnih zapisa. (Cijeli članak...)

Ambox outdated.svg Na današnji dan...

George C. Scott - publicity.JPG

Ostali događaji: 21.9.22.9.23.9.

Wikinews waves Left.png Novosti i događanja Wikinews waves Right.png

General Christopher H. Donahue napušta Afganistan.
General Christopher H. Donahue, zapovjednik 82. zračno-desantne divizije, kao posljednji američki vojnik napušta Afganistan.

Ambox important.svg Aktualnosti na Wikipediji

Propozycja GnM3.svg Izabrana slika


Slika nedjelje

Rostock Power Station, SW view.jpg


Propozycja LnM.svg Sadržaj

Prirodne i matematičke nauke: astronomija i astrofizikabiologijageologijageografijaekologijainformatikamatematikamedicinastatistikafizikahemija

Društvene nauke:
antropologijaarheologijabibliotekarstvodemografijaistorijavojne naukejezik i lingvistikakognitivna naukamuzikologijaobrazovanjepedagogijapsihologijasociologijafilozofijadefektologija

Politika, pravo i društvo:
državadruštvoekonomijajavni poslovimedijipolitičke naukepravopreduzećaprirodno okruženjeslobodni softvertrgovinaurbanizam

Religija i mitologija:
ateizamkršćanstvoislamjudaizammisticizammitologijareligijateologijaagnosticizamrimski pape

Liste:
biografijegodišnji kalendardnevni kalendarinternetski domenidržavenarodikategorijeljudikalendarilistečlanci koje svaka Wikipedia treba imati

Primenjene nauke i tehnike:
alatavijacijaarhitekturapoljoprivredakomunikacijaenergetikaelektronikaindustrijainformatikainternetinženjerstvojavni poslovimedicinaslobodni softversoftvertehnologijatelekomunikacijetransport

Životna svakodnevica i slobodno vrijeme:
enigmatikazabavazdravljeinternetkuhinjaseksualnostrekreacijasportprazniciturizamhobi

Umjetnost i kultura:
arhitekturadizajnknjiževnostkulturamedijimuzikanarodne izrekeplesteatarskulpturaslikarstvoumjetnostfilmgrafikapoezija

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg Sestrinski projekti

Wikipedijom rukovodi Fondacija Wikimedia, nekomercijalna organizacija koja upravlja i mnogim drugim projektima:
W(j)ečnik
Rječnik i tezarus
Wikiknjige
Udžbenici i knjige u javnom vlasništvu
Wikicitat
Zbirka citata
Wikiteka
Slobodna biblioteka
Wikivrste
Popis vrsta
Wikivijesti
Slobodni izvor vijesti
Ostava
Multimedijalno skladište
Meta-Wiki
Koordinacija Wikimedijinih projekata