Alternativni rock

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alternative rock
Stilski korijeni
Kulturni korijeni
Tipični instrumenti
Mainstream popularnost ograničena prije uspjeha grungea i Britpopa 1990-ih. Nakon toga raširena, iako su mnogi izvođači underground.
Podžanrovi
BritpopCollege rockDream popGothic rockGrungeIndie popIndie rockNoise rockPaisley UndergroundPost-rockShoegazeTwee pop - Mathrock
Fusion žanrovi
Alternative metalGothabillyIndustrial rockMadchesterPost-punk revivalRiot Grrrl
Regionalne scene
MassachusettsSeattleIllinoisMarylandManchester, England
Ostale teme
BendoviCollege radioHistorijaIndie muzikaLollapalooza

Izraz alternativni rok (engleski: alternative rock) ili alternativna muzika je početkom 80-ih često korišten kako bi se opisali pank rok i pank rokom inspirisani bendovi koji su izdavali za manje producentske kuće i čiji se muzički stil nije uklapao ni u jedan mejnstrim pravac tog doba. I danas se ovaj izraz ponekad koristi da opišu alternativni rok i pank zajedno.

Kao specifični muzički žanr, alternativni rok se sastoji od raznih podžanrova koji su nastali iz indi (engl. indie) muzičke scene početkom 1980-ih i postali popularni ili široko poznati do 1990-ih, kao što su indi, grandž, gotik rok i koledž rok. Ove žanrove spaja njihov zajednički dug stilu i/ili etosu panka, koji je u 1970-im godinama postavio temelje alternativne muzike[1]

Najrazvijeniji stilovi alternativnog roka su novi talas (new wave) i grandž (grunge).

Alternativni rok ima velike uticaje iz džez, pop, rege i elektronske muzike, a nekad je i bliži ovim žanrovima nego roku.

predstavnici[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Alan Diperna:„Bravo buko - Istorija alternativne rok gitare“ (-{Alan di Perna: "Brave Noise--The History of Alternative Rock Guitar"}-). -{Guitar World}-. decembar 1995.