Pomoć:Sadržaj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Dobro došli na glavnu stranicu pomoći!

Ova stranica će vam pomoći da pronađete odgovore na najčešća pitanja.

Čitajte ili potražite članak

Svako može da čita članke na Wikipediji — ne morate biti registrovani.

Kako biste potražili neki članak, otkucajte njegovo ime u polje za pretragu (gornji desni ugao). Zatim odaberite željeni članak iz padajuće liste. Želite da vidite sve rezultate pretrage? Pritisnute dugme ↵ Enter ili zadnji redak na listi. Za naprednije pretrage posetite stranicu Pomoć:Pretraga.

Wikipedia ne garantuje potpunost ni tačnost informacija i podataka (više informacija).

Uredite članak

Veoma je jednostavno doprineti. Kliknite na „Uredi” (vizuelno uređivanje) ili „Uredi izvor” (uređivanje izvornog koda). Koristite uređivač koji vam odgovara. Pridržavajte se stilskih smernica. Wikipedija ima i Uvodni kurs ili tečaj koji vas može provesti kroz osnove uređivanja korak-po-korak.

Budite odvažni prilikom poboljšavanja članaka. Nemojte se gristi zbog pravljenja grešaka — uvek je tu neko da ispravi i pomogne vam. Kada dodajete nove činjenice, navedite izvore kako bi čitaoci mogli da potvrde informacije.

Slobodno vežbajte uređivanje na igralištu.

Otvorite račun

Ako želite surađivati i pomoći Wikipediji u pisanju novih članaka preporučujemo da otvorite račun. Otvaranje korisničkog računa je besplatno i ima svoje prednosti. Pre svega, iza sebe ne ostavljate svoju IP adresu, koja se također tokom vremena menja pa se zapisi prošlih doprinosa nedosledno beleže, a komunikacija s vama postaje bitno teža.

Pored toga, otvaranjem računa stičete i značajke kao što su podešavanje izgleda interfejsa, praćenje i nadgledanje izmena i primanje obavesti. Pre otvaranja računa, važno je pročitati članak o politici zaštite privatnosti, te pravila i preporuke kod biranja korisničkog imena.

Prijavite grešku u članku

Uočili ste grešku u nekom članku? Slobodno je ispravite klikom na „Uredi” ili „Uredi izvor”.

Ako mislite da još niste spremni za to, ostavite poruku na stranici za razgovor članka. U gornjem levom uglu nalazi se dugme „Razgovor” gde možete poslati poruku.

Alternativno, možete da nas kontaktirate, bilo uživo putem našeg Diskord servera ili na našoj Pijaci, gde se svi mi okupljamo!

Izradite novi članak ili otpremite datoteku

Ako članak koji tražite ne postoji, napravite ga poštujući stilske smernice. Na primerima se najbolje uči. Uvek možete proveriti članke drugih urednika, kao i one izabrane za naslovnu stranu.

Izbegavajte da uređujete članak o sebi, svojoj porodici, prijateljima ili ljudima koje poznajete, ili reklamiranjem i promocijom tema uz koje ste usko povezani. Sav sadržaj koji se dodaje mora poštivati minimalne kriterije značaja i jasno referirati na pouzdane izvore, te biti pisan neutralnim gledištem.

Ako želite da otpremite datoteku (poput slike, videa ili audio-zapisa), koristite vodič za otpremanje. Ovde saznajte više o započimanju novih članaka. Sadržaj koji se postavlja ne sme kršiti autorska prava!

Kako mogu pomoći?

Osim stvaranja novih članaka, Wikipedija ima i mnoštvo članaka kojima su potrebne dorade. Neke je članke potrebno proširiti, nekima je potrebno sređivanje, neki imaju zastarele podatke, neki su članci i problematični ili sadrže tvrdnje koje treba potvrditi.

Pri stvaranju novih ili dopunjavanju postojećih članaka, važno je sagledati više izvora podataka te prema njima napisati jednu kohezivnu i koherentnu stranicu. Korisno je pregledati članke na Wikipedijama drugih jezika koje možda već sadrže cele članke ili dosta podataka pogodnih za prevod na srpskohrvatski.

Potražite dodatnu pomoć

Ovde možete pronaći odgovore na najčešća pitanja.

Novi ste u uređivanju ili vas muči neki tehnički problem? Postavite pitanje svom mentoru ili ostavite poruku na Pijaci. Dobrovoljci će odgovoriti što pre mogu — odgovor ćete najkasnije dobiti sutradan.

Na Administratorskoj tabli možete zatražiti i tehničke akcije koje mogu ispuniti samo administratori.

Možda ćete zaželeti i da odgledate video-tutorijale.