Pomoć:Sadržaj

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Wikipedia je slobodna enciklopedija, koju stvaramo na ovom web sajtu. Wikipedia je otvorenog karaktera što znači da ste slobodni da promijenite bilo koji članak ili da slobodno dodajete sadržaj vec postojećim stranicama.

U sljedećih nekoliko redova saznat ćemo kako se registrirati i prijaviti, započeti novi članak, kako pravilno formatirati stranicu, te upoznati pravila kojih se svaki korisnik mora pridržavati. Uputsva su poredana tako da novi korisnik može pravilnim redom da oblikuje članak. Iako vam nešto ne pođe za rukom, ne odustajte, uvijek možete postaviti pitanje na Pijaci gdje se svi mi okupljamo!


Pomoć

Nuvola apps kmessedwords.png   Početak
Nuvola devices mouse.png   Pregled Wikipedije
Nuvola apps keditbookmarks.png   Podešavanja naloga
Nuvola apps kuser.png   Wikipedija zajednica
Wikipedia-logo.png   Više o Wikipediji
Nuvola apps agent.png   Pravila, smernice i rukovođenja
Nuvola apps remote.png   Komunikacija
Nuvola apps filetypes.svg   Najčešće postavljana pitanja
Nuvola apps package wordprocessing.png   Uređivanje Wikipedije
Nuvola apps ksig.png   Doprinosi Wikipediji
Nuvola apps mycomputer.png   Napredna uređivanja
Nuvola apps kmplot.png   Praćenje izmena
Icon tools.png   Tehničke informacije

Kako se prijaviti?[uredi - уреди | uredi kôd]

Ako želite surađivati i pomoći Wikipediji u pisanju novih članaka obavezno se registrujte .

Članak je nemoguće obrisati ako je uređen po propisima, a sve što spada pod vandalizam se briše!

Kako započeti članak?[uredi - уреди | uredi kôd]

Ako ste stručni za neko polje i želite podijeliti svoje znanje najbolje je da započnete novi članak ili više njih, ili ako postoji članak da ga dopunite novim informacijama. Prvo što trebate je da izvršite pretragu da vidite postoji li isti ili veoma sličan članak. Tako se izbjegaju dvojni članci koji govore o istoj stvari.

Članak najlakše započinjemo unošenjem naziva istog u polje ispod:

Kako još mogu započeti novi članak?

Kako bi članci trebali izgledati[uredi - уреди | uredi kôd]

Na primjerima se najbolje uči. Uvijek možete provjeriti nečiji drugi članak koji je bio izabran za odabrani članak, a on se obično pojavljuje na naslovnoj stranici. Tu možete vidjeti šta bi jedan prosječni članak trebao da sadrži. Korisno je pogledati i englesku ili neku drugu Wikipediju, te tu naći dosta podataka za vaš članak, ili čak prevesti već postojeći.

Osnovne napomene[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Kod pisanja članaka obavezno je korištenje afrikata u srpskohrvatskom jeziku (čćđšž).
  • Sam sadržaj članka ne smije biti potpisan od autora, jer je Wikipedia bazirana na GNU Slobodnoj dozvoli i sav sadržaj je slobodan. Zapis o tome ko je napisao članak postoji, jer se svaka promjena, pa čak i ona najmanja, zapisuje. Pošto posjedujete svoju korisničku stranicu (za što se trebate registrirati), sa vašim imenom vaše zasluge i rad se itekako primijete.
  • Osim dodavanja informacija, članke je lijepo povezati sa drugim člancima. Za tu svrhu koristimo interne linkove koji se stvaraju pomoću ove komande: Button link.png. Linkova ne treba biti premalo, ali niti previše. Vanjski linkovi na stranice koje nisu u sklopu Wikipedije se dodaju na dnu članka u posebnom odjeljku. Vanjski link se može napraviti komandom Button extlink.png. Pogledajte detaljnija uputstva o pravljenju linkova.
  • Uvijek je lijepo ubaciti i neku sliku u članak. Prvo što morate je postaviti sliku na Wikipediju, ili pretražiti Wiki skladište da li postoji ista ili slična slika. Kada ste našli ili postavili sliku, onda je morate pravilno linkovati. Slika ne smije kršiti autorska prava!
  • Wikipedia je enciklopedija. Nijedan članak ne bi smio biti neka vrsta reklame ili lična promocija. Također, lični utisci i kritički osvrt na temu nisu uvijek poželjni. Wikipedia treba da sadrži što više činjenica, podataka i slika.

Također pogledajte[uredi - уреди | uredi kôd]

Kako mogu pomoći?[uredi - уреди | uredi kôd]

Već ste sve savladali? Na srpskohrvatskoj Wikipediji postoji mnogo članaka koji su u začetku, nisu prevedeni, ili im je potrebno preuređivanje.

Postoji mnogo članaka kojima treba više informacija. Takvi članci su pod kategorijom - Članci u začetku. Ako ste specijalizirani za neko određeno područje, postoje i posebne kategorije kojima treba vaša pomoć za posebne oblasti.

Pogledajte sljedeće kategorije ako mislite da možete pomoći: