Hardcore punk

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hardcore punk
Stilski korijeni Punk rock
Kulturološki korijeni cca, 1980, Sjeverna Amerika
Tipični instrumenti vokali - gitara - bas - bubnjevi
Derivirani pravci Alternative rock - grunge - Post-hardcore
Podžanrovi
Christian hardcore - D-beat - Digital hardcore - Emo - Grindcore - Melodic hardcore - Powerviolence - Skate punk - Thrashcore - Youth crew
Fusion žanrovi
Crossover thrash - Crust punk - Funkcore - Jazzcore - Horror punk - Metalcore - Rapcore - Thrash metal
Regionalne scene
Australija - Brazil - Japan - Kanada
Evropa: Italija - Južni Wales - Skandinavija: Umeå
SAD: Boston - Kalifornijska - Chicago - Detroit - Minneapolis - New Jersey - New York - Sjeverna Karolina - Indiana - Philadelphia - Phoenix - Richmond, VA - DC-San Diego
Ostalo
Hardcore ples - Straight edge - DIY punk ethic - Popis bendova - Popis žanrova

Hardkor (engl. hard core – tvrdo jezgro) pravac u pank muzici nastao krajem 1970-ih i početkom 1980-ih. Javlja se u Severnoj Americi kao reakcija na komercijalizaciju panka i predstavlja njegov ekstremniji i siroviji oblik. Hardkor muziku karakterišu jednostavnost, brzina i urlajući vokali. Punu ekspanziju doživljava početkom 1980-ih i traje do ranih 1990-ih, kada posustaje pred nadolazećim grandž pokretom.

Scena[uredi - уреди | uredi kôd]

U SAD su postojale dve velike scene, koje su delovale nezavisno, jedna u Los Anđelesu (LA) i druga u Njujorku, a postojalo je i više malih scena širom Amerike.

Vodeći na LA sceni je bio band Blek Fleg (Black Flag) . U ovom bendu svoju karijeru je počeo Henry Rolins. Iza ovog benda ostalo je nekoliko značajnih albuma: Damaged, First Four Years i kompilacija Wasted...Again. Black Flag je bend znacajan i po tome što je osnovao čuvenu izdavačku kuću SST. Neki od poznatijih bendova LA scene su i Bad Religion i The Circle Jerks.

Njujoršku scenu karakterisao je malo drugačiji zvuk, čvršći i otvoreniji za druge uticaje. Sa ove scene vredi istaći bend Bad Brains, koji je kombinovao hardkor sa regaeom i dabom. Neki od poznatijih bendova njujorške scene su i Sick Of It All i Agnostic Front.

Najznačajnija mala hardkor scena vezana je za Vašington, a ključni čovek je bio Ajan Mekej (Ian MacKaye), lider sastava Minor Threat i Fugazi, koji je svoj veliki ugled obezbedio oštrim i eksplicitnim tekstovima i sjajnim melodijama. Fugazi postoje i danas i prave odličnu muziku, mada se njihov zvuk dosta pomerio od hardkora ka post-roku. Mekej je osnovao izdavačku kuću Dischord, čija je politika i danas da objavljuje albume samo lokalnih bendova i da maloprodajna cena diska ne sme prelaziti sedam dolara.

Znacaj vašingtonske hardkor scene kulminirao je tzv. letom revolucije, kojim je proklamovan poznati strejt edž (straight-edge) pokret. Pripadnici pokreta, uglavnom pankeri, zalagali su se za zivot bez veštačkih stimulansa i oslobađanje energije na svakodnevnim koncertima. Pripadnici pokreta su imali jasan politički stav -suprotstavljali su se svakoj eksploataciji i gušenju sloboda.

Hardkor je u međuvremenu evoluirano, a današnja hardkor muzika je dosta različita od onoga što se 1980-ih zvalo hardkorom.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]