Indie rock

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Indie rock (engl. od independent rock – „nezavisan rock“) je rok muzika koja pripada indi žanru. Termin je ušao u upotrebu krajem 1980-ih godina i ponekad se koristi za indi muziku u celini. Od 1990-ih se koristi i kao sinonim za alternativnu rok muziku, a danas čak za manje-više svu muziku koja ne spada u mejnstrim kategoriju.

Karakteristike i istorijat[uredi - уреди | uredi kôd]

Alternativni sastavi su u početku uglavnom bili pod uticajem pankа, post-pankа i novog talasa 70-ih i ranih 80-ih. Indi rok sastavi koriste instrumente tipične za rok muziku – električne gitare, bas gitare, sintesajzere, bubnjeve i vokal, ali i mnoge druge. Sarađuju sa malim, nezavisnim izdavačkim kućama, koje nisu „mejnstrim“. Bendovi koji pripadaju indi rok žanru često se poistovećuju sa idealima andergraund potkulture i teže za tim da zadrže artističku kontrolu nad svojom muzikom, što im omogućavaju manje izdavačke kuće.

Klasični indi rok sastavi se uglavnom ne promovišu standardnim marketingom, već turnejama i takozvanim virusnim marketingom, kao i internetom. Neki bendovi vremenom potpisuju ugovore sa većim izdavačkim kućama, sa povoljnim uslovima kao rezultat prethodnog, nezavisnog uspeha. Popularizacija indi muzike početkom 1990-ih dovela je komercijalizacije žanra, kada su veće izdavačke kuće potpisivale ugovore sa velikim brojem indi rok grupa, predstavljajući ih kao alternativne bendove.

Podžanrovi i predstavnici[uredi - уреди | uredi kôd]

Podžanrovi indi rok muzike i njihovi predstavnici su između ostalih:

Podžanrovi nastali 1980-ih i 1990-ih[uredi - уреди | uredi kôd]

Podžanrovi nastali 2000-ih[uredi - уреди | uredi kôd]

Indi rok u Srbiji[uredi - уреди | uredi kôd]

Indi sastavi koji deluju u Srbiji se međusobno puno razlikuju. Zajedničko im je to da imaju gotovo isključivo mladu i urbanu populaciju, da samostalno izdaju albume ili i nemaju zvaničnih izdanja i da imaju zanemarljivu medijsku podršku.

Tokom 1990-ih su neki sprski indi sastavi vezani za otpor prema tadašnjoj vlasti u zemlji, delom okupljeni oko izdavačke kuće B92. U najistaknutije srpske indi sastave 1990-ih mogu se svrstati na primer Obojeni program (koji su 1990. izdali album u prvoj indi izdavačkoj kući u SFRJ, Search and Enjoy[6]) Jarboli i Veliki prezir. 2000-ih se indi grupe vežu za takozvanu Novu srpsku scenu, izraz koji je osmislio veb magazin Popboks, i koji je verovatno važio za vodeći medij u promovisanju srpskih indi rok grupa. Istaknutiji sastavi su Inje, Činč, Goribor, Petrol, Repetitor, Pionir 10, Pop Ups, Slaptrap, S.A.R.S. i drugi.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]