Biologija

Izvor: Wikipedia

Biologija (od grčkog bios=život i logos=nauka, učenje) je znanost koja se bavi proučavanjem života. Biologija proučava svojstva i ponašanje organizama, njihov rast, razvoj i razmnožavanje, kao i interakcije između različitih organizama, te organizama i njihovog okoliša.Biologija obuhvaća široki spektar akademskih područja koja se često smatraju različitim disciplinama. Ove discipline zajedno proučavaju život na različitim razinama.

Molekularna biologija, biokemija i molekularna genetika su velikim dijelom preklapajuće discipline koje proučavaju životne procese na molekulskoj i supramolekulskoj razini. Život na razini pojedinačnih stanica proučava stanična biologija. Anatomija, histologija i fiziologija proučavaju građu i funkciju organizama na razini tkiva, organa i organskih sustava.

Na Zemlji postoji više od 10 milijuna različitih vrsta. Njihova veličina pokriva raspon od onih koje su mikroskopski male pa do organizama veličine plavog kita.

Svi ovi oblici života imaju izvjesne osobine koje ih čine specifičnima i razlikuju od mrtvih tvari. Ove osobine su na primjer mogućnost reprodukcije, rasta, ali i mogućnost prilagođavanja okolini.

Područja biologije[uredi - уреди]

Brojna su područja biologije, slijedi kraći popis:

Medicina, antropologija i psihologija znanosti su koje se bave čovjekom, medicina njegovim fizičkim zdravljem, psihologija duševnim zdravljem, a antropologija proučava čovjeka iz svih mogućih pogleda, materijalnih, duhovnih i duševnih, promatra ga u vremenu, ukratko, dok liječnici pomažu ljudima da budu tjelesno zdravi, psiholozi rade na duševnom zdravlju, antropolozi pokušavaju shvatiti cjelinu.

[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]

Commons-logo.svg U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Biology
Wiktionary-logo-en.png Potražite izraz biologija u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.