Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2019.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2019. godinu, od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019. godine. Sustav izbora ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, tako da su se birala tri članka svaki mjesec. Izabrano je ukupno 36 članaka.

Pregled

1.1. - 10.1.

Panorama centra grada

Teheran (perz. تهران; Tehrān, IPA: [teɦˈrɔːn]) je glavni i najveći grad Irana, sjedište Teheranske pokrajine i jedan od najvećih gradova svijeta.

Smješten je na južnim obroncima masiva Alborz, dok je na jugoistoku izložen pustinji Dašt-e Kavir. Klima u gradu je polusuha (stepska) i kontinentalna, a prosječna godišnja temperatura je 17,3°C. Iako se nalazi na istoj geografskoj širini kao i sjever Sahare, njegova nadmorska visina od 1000 – 1800 m i utjecaj sjevernih planina zimi rezultiraju dvomjesečnim zadržavanjem snijega. U odnosu na druge svjetske gradove slične veličine Teheran je vrlo zelen grad s obzirom da se u njemu nalazi između 700 – 800 dobro održavanih parkova. Teheran je multikulturalan grad u kojem osim većinskih Perzijanaca žive i na stotine hiljada pripadnika etničkih manjina poput Azara, Kurda, Mazanderana, Paštunaca, Baluča, Turkmena, Armenaca, Asiraca, Arapa i Jevreja, a u gradu se nalazi i 37 crkava, 29 sinagoga i pet zoroastrijskih hramova vatre. Prema posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2006. godine Teheran je imao 7,088.287 žitelja, no njegova aglomeracija koja uključuje velegrad Karadž i brojna naselja izvan njegove administrativne zone (865 km²) broji oko 12 milijuna ljudi. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Edgar Allan Poe · Spavanje · Operacija Crno

11.1. - 20.1.

H. P. Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft (Providence, RI, 20. kolovoza 1890.Providence, RI, 15. ožujka 1937.) bio je američki pisac koji je posthumno stekao slavu kao jedan od najcijenjenijih i najutjecajnijih horor autora. Za života je bio praktički nepoznat i objavljivao je isključivo u šund časopisima, međutim danas ga se smatra jednim od najvažnijih i najznačajnijih horor autora XX. vijeka.

Rođen je u Providenceu, RI, gdje je i proveo većinu svog života. Uglavnom je pisao kratku prozu (kratke priče i novele), a među njegovim najznačajnijim djelima su priče "The Rats in the Walls" i "The Call of Cthulhu" te novele At the Mountains of Madness, The Shadow over Innsmouth i The Shadow Out of Time; sve su one dio tzv. Cthulhu mitova, koji čine okosnicu Lovecraftovog fiktivnog univerzuma. Lovecraft nikada nije uspio, kao pisac i urednik, zarađivati toliko da se može uzdržavati. Komercijalni uspjeh mu je uglavom bježao, djelomično i zato što nije imao snage i samopouzdanja da se promovira. Kako su godine odmicale, živio je u sve lošijim uvjetima, a do svoje smrti u 46. godini života, svo nasljedstvo što ga je bio dobio je potrošeno. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Teheran · Edgar Allan Poe · Spavanje

21.1. - 31.1.

Gary Numan,
začetnik synthpopa

Synthpop (skraćeno od synthesizer pop), znan još i kao techno-pop, bio je podžanr novog vala koji se pojavio tokom 70-ih godina, a vrhunac popularnosti ostvario je tokom 80-ih godina; glavna karakteristika synthpopa kao pravca bilo je korištenje sintesajzera kao dominantnog instrumenta. Korijeni synthpopa mogu se naći već u 60-im i 70-im godinama, kada se sintesajzer postepeno koristio u progresivnom rocku, elektronici, art rocku i discu, a posebice u opusu tzv. "krautrock" bendova poput Kraftwerka, koji se smatraju pionirima u korištenju sintesajzera u muzici. Kao zasebni žanr, synthpop se razvio u kontinentalnoj Europi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu kao dio šireg, post-punk pokreta, odnosno kao podžanr novog vala, krajem 70-ih i tokom cijelih 80-ih godina.

Pionirima syntpopa smatraju se Kraftwerk, njemački bend koji je već sredinom 70-ih godina pobrao kritike zbog svog korištenja sintesajzera, posebice u pjesmi "Autobahn". Drugi rani pioniri su japanski bend Yellow Magic Orchestra te britanski novovalni bendovi Ultravox, the Human League i Berlin Blondes. The Human League su koristili monofone sintesajzere kako bi proizvodili jednostavan i oštar zvuk. Ipak, pravim začetkom syntpopa smatra se 1979. godina, kada se Gary Numan probio na vrh top lista singlom "Cars", odnosno albumom The Pleasure Principle, nakon čega su brojni bendovi početkom 80-ih godina počeli koristiti sintesajzere, uključujući debitante poput Depeche Modea, Talk Talka ili Eurythmicsa, ali i iz 70-ih godina prisutne Japan i Orchestral Manoeuvres in the Dark. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: H. P. Lovecraft · Teheran · Edgar Allan Poe

1.2. - 10.2.

Lubanje žrtava genocida

Kambodžanski genocid (kmerski: របបប្រល័យពូជសាសន៍) je bio autogenocid nad stanovništvom tadašnje Demokratske Kampućije (danas Kambodža) što su ga od 1975. do 1979. godine sustavno provodili Crveni Kmeri, koji su imali apsoultnu vlast u državi. Precizan broj žrtava genocida nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je ubijeno između 1,500,000 i 3,000,000 ljudi, odnosno četvrtina tadašnje populacije zemlje.

Crveni Kmeri su željeli Kambodžu pretvoriti u socijalističko agrarno društvo, što je bila ideološka osnova za provođenje genocida. Kako bi realizirali svoj cilj, Crveni Kmeri su odmah po dolasku na vlast 1975. godine započeli s evakuacijom gradova i prisilnom deportacijom stanovnika u ruralna područja. Tamo je narod bio izložen teškom, prisilnom radu, fizičkom maltrerianju, a ubrzo i suočan s glađu, koja je bila posljedica promašene gospodarske politike. Ostatak žrtava režima bio je izložen sustavnom progonu od strane sigurnosne službe, Santebala, te je bio mučen i ubijan u sklopu brojnih sigurnosnih zatvora diljem zemlje ili, pak, na zloglasnim poljima smrti. Vijetnamska invazija zemlje dokinula je provođenje genocida u siječnju 1979. godine. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Synthpop · H. P. Lovecraft · Teheran

11.2. - 20.2.

Vrata Sibyla

"The Gates of Judgment" (japanski: 裁きの門 Sabaki no Mon) je šesnaesta epizoda prve sezone animea Psycho-Pass, a koja je premijerno emitirana 7. veljače 2013. godine u sklopu Fujijevog animacijskog bloka noitaminA. Dok je i za ovu epizodu režiju potpisao Naoyoshi Shiotani, direktor animacije bio je Yutaka Hirata. Scenarij su, kao i ranije, potpisali Gen Urobuchi i Makoto Fukami.

Šesnaesta epizoda direktno se nastavlja na prethodnu i donosi rezoluciju Makishimina velikog okršaja sa Sibylom. Uz to, epizoda je predstavila i dio posvećen povijesti Enforcera Shūseija Kagarija, ali i donijela neka nova i šokantna otkrića o prirodi samog Sibyla, ali i o nekim od likova u animeu. Epizoda je ostvarila enormnu popularnost među fanovima te ju se redovito ubraja među najbolje epizode cjelokupnog serijala, a znakovita je po tome što je originalni produkcijski tim nakon ove napravio pauzu u trajanju od dvije epizode zbog zasićenja i potrebe za odmorom. Sljedeće dvije epizode odradio je vanjski tim, što je uzrokovalo određene probleme s animacijom, a koji su korigirani za kućna izdanja tih epizoda. (Čitav članak...)

21.2. - 28.2.

Zastava Hondurasa

Honduras, službeno Republika Honduras (španjolski: República de Honduras) je republika u Centralnoj Americi. Površine 112,492 km2, Honduras graniči s Gvatemalom na zapadu, Salvadorom na jugozapadu i Nikaragvom na sjeveroistoku; južno ima izlaz na Tihi ocean i zaljev Fonseca, dok sjeverno izlazi na Honduraški zaljev, odnosno Karipsko more. Za Honduras se ranije koristio i naziv Španjolski Honduras, kako bi se razlikovao od tadašnjeg Britanskog Hondurasa, koji je danas nezavisna republika Belize.

Honduras je bio dom nekolicini značajnih mezoameričkih kultura, među kojima se posebno ističu Maje, prije španjolske invazije u XVI. vijeku. Španjolci su svojim dolaskom uveli katoličanstvo i danas predominantni španjolski jezik, zajedno s brojnim drugim običajima koji su se danas stopili s onim lokalnim. Honduras je nezavisnost proglasio 1821. godine te je od tog trenutka republika. (Čitav članak...)

1.3. - 10.3.

Sukob je duguje naziv sukobima
s kvalifikacijskih utakmica dvaju
reprezentacija

Fudbalski rat (ili Nogometni rat), znan još i kao Stosatni rat (španjolski: La guerra del fútbol) bio je kratkotrajni rat između Salvadora i Hondurasa, koji se vodio 1969. godine. Iako su uzroci sukoba bili mnogo dublji, rat se poklopio održavanjem kvalifikacijskih utakmica za FIFA Svjetsko prvenstvo 1970. između dvaju reprezentacija, po čemu je rat i dobio ime; termin ratu dali su poljski novinar Ryszard Kapuściński i jamajčanski novinar Bob Dickens. Rat je formalno započeo 14. srpnja 1969. godine, kada je Salvador napao Honduras, a završen je četiri dana kasnije, nakon što je Organizacija američkih država ispregovarala mirovni sporazum između dvaju zemalja; službeni mir na snagu je stupio 20. srpnja 1969. godine. Salvadorske trupe koje su ostale u Hondurasu konačno su se povukle početkom kolovoza.

Iako naziv rata sugerira kako je uzrok bila nogometna utakmica, uzroci konflikta idu mnogo dublje, odnosno tiču se zemljišne reforme koja je bila u tijeku u Hondurasu, odnosno demografskih i imigracijskih problema u Salvadoru. (Čitav članak...)

11.3. - 20.3.

Vikinški drvorez

Vikinška umjetnost, često nazivana i nordijska umjetnost, je široko prihvaćeni pojam za umjetnost Skandinavskog poluotoka i udaljenih vikinških naselja, posebno onih na Britanskim otocima i Islandu, u razdoblju vikinškog doba od 8. do 11. vijeka. Vikinška umjetnost dijeli mnoge zajedničke elemente s keltskom umjetnošću, barbarskom umjetnošću, kasnijim romaničkim stilom i istočnoevropskom umjetnošću.

Regionalno porijeklo Vikinga nalazi se na Skandinavskom poluotoku, najsjevernijem poluotoku kontinetalne Evrope, a naziv "Viking" dolazi iz izvornog pojma na jeziku skandinavskih naroda za obalne pljačke, aktivnost od koje su strepili mnogi njima susjedni narodi. Drugo ime Vikinga, "Norsemen" ili "Norse" ("Sjeverni ljudi") jasno oslikava njihovo porijeklo iz sjevernih krajeva. Vikinški su pljačkaši napadali bogata naselja na obalama sjeverozapadne Evrope od kasnog 8. do sredine 11. vijeka. Kao predkršćanski trgovci i morski pljačkaši, Vikinzi prvi puta ulaze u historijske zapise 793. godine nakon napada na hrišćansku zajednicu na otoku Lindisfarne. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Fudbalski rat · Honduras · "The Gates of Judgment"

21.3. - 31.3.

Uvodna špica

Šerlok Holms (ruski: Шерлок Холмс) je bila ruska televizijska serija inspirirana pričama o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle, a koja je emitirana u studenom 2013. godine. Seriju je producirala kompanija Centralni partneršip za kanal Rusija-1, a radilo se o ruskom odgovoru na popularnu BBC-jevu seriju Sherlock, koja je premijerno emitirana 2010. godine. Snimljeno je ukupno osam 90-minutnih epizoda, koje su produkcijski prikazane kao 16 epizoda u trajanu od 45 minuta.

Seriju je režirao Andrej Kavun, koji je ujedno bio i jedan od scenarista. Inicijalno je najavljena još 2009. godine, ali je prodkucija zbog raznoraznih odgoda započela tek 2011. godine. U glavnim ulogama igrali su Igor Petrenko, kao Sherlock Holmes, te Andrej Panjin, kao doktor Watson; Panjinu je rad na ovoj seriji bio posljednji glumački angažman, s obzirom da je iznenada preminuo u ožujku 2013. godine, tokom postprodukcije serije. Od ostalih važnijih uloga, Mihail Bojarski je tumačio inspektora Lestradea, Ljanka Griu se pojavila u nekoliko epizoda kao Irene Adler, dok je glavnog antagonista serije, Moriartyja, tumačio Aleksej Gorbunov. Sedam od osam epizoda temeljeno je na Doyleovim pričama, mada se tu radilo o dosta slobodnim adaptacijama; neke od tih priča već su ranije ekranizirane, dok su neke po prvi puta prikazane na filmu. Jedna od epizoda, "Ljubovnici lorda Maulberja", originalna je priča, a ne adaptacija nekog od Doyleovih uradaka. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Vikinška umjetnost · Fudbalski rat · Honduras

1.4. - 10.4.

Logo IHF-a

IHF Svjetsko prvenstvo je međunarodno rukometno natjecanje u kojem se natječu muške rukometne reprezentacije. Prvo svjetsko prvenstvo organizirano je 1938. godine u Trećem Reichu, nakon čega je uslijedila pauza do 1954. godine, kada je Švedska organizirala drugo po redu prvenstvo. Službeni organizator turnira je IHF, međunarodna organizacija osnovana 1946. godine, a isti se, od 1993. godine održavaju svake dvije godine; do tada su se turniri održavali u neravnomjernim razmacima koji su varirali od tri do četiri godine.

Aktualni sustav turnira uključuje kvalifikacije i završni turnir, na kojemu sudjeluju 24 reprezentacije. Kvalifikacije se načelno odvijaju kroz kontinentalna prvenstva, s tim da europske reprezentacije (EHF) prolaze kroz dodatni kvalifikacijski ciklus zbog velikog broja mjesta dodijeljenog reprezentacijama iz te kontinentalne federacije; domaćin(i) i branitelj naslova imaju direktan plasman na sljedeće natjecanje. (Čitav članak...)

11.4. - 20.4.

Znak za 15. mjesec
majanskog kalendara

Kalendar Maya je zapravo sistem različitih kalendara i almanaha koje je koristila Civilizacija Maya u pretkolumbovskoj Mezoamerici.

Ti kalendari su mogli sinkronizirani i spajani na razne složene načine, pa su njihove kombinacije omogućavale stvaranje većih i širih ciklusa.

Osnove kalendarskog sistema Maya se temelje na sistemu koji je bio u širokoj upotrebi u cijeloj regiji, a čiji poceci datiraju najkasnije od 6. vijeka pne.. On dijeli mnoge karakteristike s kalendarima koje su koristile ranije mezoameričke civilizacije kao što su Zapoteci i Olmeci, odnosno koje su koristile novije civilizacije kao Mixteci i Asteci. Iako mezoamerički kalendari nisu nastali zajedno s Mayama, njihovo naknadno proširenje i rafiniranje ih je učinilo najsofisticiranijama. Zajedno s astečkim, kalendari Maya su najbolji dokumentirani i najbolje shvaćeni. (Čitav članak...)

21.4. - 30.4.

Ian Fleming

Ian Lancaster Fleming (28.5. 1908. – 12.8. 1964.) je bio engleski pisac i novinar, najpoznatiji kao tvorac serije špijunskih romana o britanskom tajnom agentu James Bondu, koji su 1950-ih i 1960-ih stekli reputaciju najvećih bestselera u tadašnjem svijetu te potakli snimanje jedne od najuspješnijih i najdugovječnijih filmskih serija. Radnja romana je velikim dijelom bila inspiriana Flemingovim iskustvima iz Drugog svjetskog rata u kojem je sudjelovao kao mornarički obavještajac, a sam lik Bonda je dijelom stvorio prema samom sebi, uključujući plejbojevski životni stil i masovno konzumiranje duhana i alkohola, kojem se pripisuje njegova smrt od srčanog udara u 57. godini života.

Ian Fleming se rodio u Mayfairu, elitnoj bogataškoj četvrti Londona kao sin advokata Valentina Fleminga i Evelyn St. Croix Fleming, žene iz plemićke porodice. Porodica mu je bila imućna zahvaljujući djedu Robertu Flemingu, uspješnom škotskom financijeru. (Čitav članak...)

1.5. - 10.5.

Kaligrafsko pisanje
Hasana ibn Alija

Hasan (arap. حسن), punim imenom al-Hasan ibn Ali ibn Abi Talib (arap. الحسن ابن علي ابن أبي طالب‎‎, translit. al-Ḥasan ibn ʿAlī ibn Abī Ṭālib; Medina, 2. marta 625. – Medina, 2. aprila 670), najstariji sin Alija i Muhamedove kćerke Fatime, kratkotrajni vladar Iraka i drugi šijitski imam po imamitskom i zejditskom gledištu. Kalifom u Kufi imenovan je 661. nakon očeve smrti u atentatu, no pola godine kasnije sporazumno je abdicirao u korist Muavije, kasnijeg utemeljitelja omejadske dinastije, s ciljem da okonča Prvu fitnu. Ostatak života proveo je u rodnoj Medini i preminuo je 670. od posljedica trovanja, a sahranjen je na groblju al-Baki. Hasan je kao Muhamedov unuk cijenjen kod svih muslimana, posebno kod šijitskih pravaca koji ga svrstavaju u užu Muhamedovu porodicu (Ahl al-bajt) i tzv. ljude pod ogrtačem (Ahl al-kisa), te ga drže nositeljem imamata. Uz navedene imamite i zejdite, Hasana imamom smatraju još ismailitski mustaliti, ali prvim u nizu. (Čitav članak...)

11.5. - 20.5.

Korice prvog izdanja

Ten Little Niggers (srpskohrvatski: Deset malih crnaca), danas tiskan pod naslovom And Then There Were None, kriminalistički je roman Agathe Christie izdan 6. studenog 1939. od strane Collins Crime Cluba. Roman govori o deset stranaca, ljudi koji naizgled nemaju nikakve veze jedan s drugim, ali su zapravo svi krivi za neko ubojstvo za koje nisu oduđeni i/ili procesuirani. Iako su njih 10 jedini gosti na otoku, jedan po jedan počinje umirati, a uzrok njihove smrti prati stihove poznate pjesmice "Ten Little Niggers".

Ovaj je roman daleko najpopularniji roman Agathe Christie, te ujedno i njezin najprodavaniji. Prodan je u više od 100 milijuna primjeraka, čime je ujedno sedma najpopularnija knjiga svih vremena. Ekranizirana je i dramatizirana u nekoliko navrata, a izašla je i u obliku video igre te ima više adaptacija nego ijedno drugo djelo Agathe Christie. No, zbog tematike izvornog romana, brojne su adaptacije koristile alternativni kraj iz dramske adaptacije iz 1943. (koju je također napisala Agatha Christie), te su često mijenjali imena i lokaciju radnje. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Hasan ibn Ali · Ian Fleming · Majanski kalendar

21.5. - 31.5.

Poeov grob

Smrt Edgara Allana Poea od 7. listopada 1849. godine i do danas ostaje misterij. Okolnosti koje su dovele do iste, kao i njezin uzrok, nepoznati su i danas. Dana 3. listopada 1849. godine, Joseph W. Walker je pronašao Poea na ulici u Baltimoreu u potpuno deliričnom stanju, navodeći kasnije de je bio "u velikoj opasnosti te... mu je hitno bila potrebna pomoć". Poe je ubrzo odveden na Medicinski koledž Washington, gdje je preminuo 7. listopada 1849. godine u 5:00 sati ujutro. Imao je 40 godina. Poe ni u kojem trenutku nije bio dovoljno lucidan da objasni okolnosti svog stanja.

Većina dostupnih informacija o posljednjim danima Edgara Allana Poea dolazi od liječnika koji ga je nadzirao, dr. Johna Josepha Morana, međutim njegov kredibilitet je upitan. Poe je pokopan nakon skromnog sprovoda na omanjem crkvenom groblju u Baltimoreu, međutim 1875. godine su njegovi ostaci preseljeni u novu grobnicu s većim spomenikom. Novi spomenik je također označio i mjesto pokopa Poeove supruge Virginije te njezine majke, Marije. Teorije o uzroku Poeove smrti navode suicid, ubojstvo, koleru, hipoglikemiju, bjesnoću, sifilis, gripu, kao i to da je Poe bio žrtva coopinga. Dokazi o utjecaju alkohola su snažno opovrgavani. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Ten Little Niggers · Hasan ibn Ali · Ian Fleming

1.6. - 10.6.

Uvodna špica serije

The Man in the High Castle je američka distopijska alternativnopovijesna televizijska serija u produkciji Amazon Studios, Scott Free Productions, Headline Pictures, Electric Shepherd Productions i Big Light Productions. Serija se temelji na istoimenom romanu Philipa K. Dicka iz 1962. godine. U alternativnoj verziji 1962. godine u seriji, Sile Osovine su pobijedile u Drugom svjetskom ratu i podijelile Sjedinjene Države na dvije marionetske države: Veliki Nacistički Reich i Japanske Pacifičke Države, razdvojene neutralnom zonom koja obuhvata Stjenovite planine. Serija prati likove čije se sudbine isprepletu nakon što dođu u dodir s nizom propagandnih filmova koji pokazuju veoma različit tok povijesti od njihovog.

Premijerno prikazana u siječnju 2015. godine, pilot epizoda je bila Amazonova "najgledanija otkad je počela proizvodnja originalnih serija". Sljedećeg mjeseca, Amazon je naručio punu desetoepizodnu sezonu, koja je izašla u studenome i naišla na pozitivne kritike. (Čitav članak...)

11.6. - 20.6.

Logo turnira

IHF Svjetsko prvenstvo 2019. godine bilo je 26. izdanje Svjetskog prvenstva u rukometu, koje se od 10. do 27. siječnja 2019. godine održalo u Danskoj i Njemačkoj. Bio je to prvi put u historiji turnira da su dvije zemlje dobile organizaciju turnira, nakon što je IHF obznanio svoju odluku u listopadu 2013. godine. Turnir se igrao u šest dvorana u šest gradova (četiri u Njemačkoj i dva u Danskoj), s tim da su se polufinala igrala u Hamburgu, a završne utakmice za plasman (uključujući i finale) u Herningu.

Nakon 96 odigranih utakmica, domaćin Danska je po prvi puta u svojoj historiji postala svjetski prvak, pobjedivši Norvešku uvjerljivim rezultatom 31:22; Norveškoj je to bilo drugo uzastopno srebro na svjetskim prvenstvima. U utakmici za broncu, Francuska je golom Nikole Karabatića sekundu prije kraja utakmice pobijedila drugog domaćina, Njemačku, rezultatom 26:25. Na kraju turnira, najboljim igračem proglašen je danski reprezentativac Mikkel Hansen, koji je sa 72 gola bio i najbolji strijelac turnira. Danski kapetan, Niklas Landin, proglašen je golmanom turnira. S ukupno 906,283 gledatelja na svim utakmicama, ovo je prvenstvo oborilo dotadašnji rekord gledanosti. (Čitav članak...)

21.6. - 30.6.

Šijiti tumače kako se hadis
realizirao kroz njihovih
dvanaest imama

Hadis o dvanaest nasljednika (arap. حديث الاثني عشر خليفة‎; hadis al-ithna ašar halifah, dosl. hadis o dvanaest kalifa) je islamsko proročanstvo koje se pripisuje Muhamedu, a prenosi ga više sakupljača hadisa u tri osnovna oblika. Prema ovom hadisu, Muhamed će imati dvanaest nasljednika i svi će biti iz redova njegovog plemena Kurejša. Sadržaj i egzegeza istog su među centralnim elementima sunitsko-šijitske debate. Hadis je naročito popularan među imamitskim šijitima koji ga tumače kao potvrdu njihovog koncepta dvanaest imama, dok ga suniti i drugi pravci uvelike smatraju vjerodostojnim, ali tumače različito.

Hadis u svim njegovim oblicima otvara niz pitanja vezanih za identifikaciju dvanaest ličnosti, Muhamedovo nasljedstvo, interpretaciju protezanja dvanaest životnih vijekova do kraja vremena, traženje izvora egzaltacije za islam, itd. Tradicionalno, muhadisi svakog pojedinačnog islamskog pravca pokušavali su tumačiti tekst hadisa za potvrdu vlastitih perspektiva i doktrina. Osim teoloških nesuglasica, podatak iz hadisa da će dvanaest nasljednika biti iz plemena Kurejša važan je i za tumačenja političke historije islama. (Čitav članak...)

1.7. - 10.7.

Animacija MRT-a

Magnetna rezonantna tomografija (MRT) (engl. Magnetic Resonance Imaging - MRI), je radiološka metoda koja se zasniva na primeni jakog magnetnog polja i savremene računarske tehnike za obradu slike u cilju sagledavanja unutrašnjih struktura i funkcionisanja tela. Magnetna rezonancija (MR) je jedan od poslednjih revolucionarnih pronalazaka u radiološkim dijagnostičkim metodama. MRT se zasniva na principima nuklearne magnetne rezonancije (NMR) tehnike spektroskopije koju koriste naučnici za dobijanje podataka o hemijskim i fizičkim svojstvima molekula.

Godine 1983. Američko udruženje radiologa je, da bi uklonilo asocijaciju na nuklearne reakcije i atomsku bombu, a pre svega zbog razvoja radiofobije kod ljudi nakon nuklearnih katastrofa na ostrvu Tri Milje 1979. i Černobilju 1986., predlaženo je da se iz naziva nuklearna magnetna rezonancija, izostavi termin nuklearna pa je u medicini NMR dobila novi naziv, poznat kao magnetna rezonantna tomografija. (Čitav članak...)

11.7. - 20.7.

NOVJ u Hercegovini tokom IV. ofenzive

Operacija Vajs (njemački: Fall Weiss - slučaj Bijelo), poznata kao Zimska ofanziva i Četvrta neprijateljska ofenziva, je bila združena osovinska operacija protiv partizanske države u Jugoslaviji (tzv. Bihaćke republike), u toku Drugog svjetskog rata.

Ofenziva je trajala od 20. siječnja do kraja ožujka 1943. godine. Velika nemačko-italijanska operacija je pokrenuta sa namerom okruženja i uništenja Bihaćke republike i glavnine ustaničkih snaga u Jugoslaviji. Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri talijanske, te dvije hrvatske divizije i velik broj četničkih i ustaških formacija. Procjenjuje se da je preko 150 000 osovinskih vojnika napalo znato malobrojnije partizanske snage, uz koje su bili i ranjenici. Glavni osovinski pravci napada bili su usmereni na Liku, Kordun, Baniju i Bosansku Krajinu. Najpoznatija bitka četvrte neprijateljske ofanzive je Bitka na Neretvi, kojom su partizani potpuno preokrenuli tok ove operacije. Tokom februara oni su naneli teške gubitke Italijanima u dolini Neretve, nakon čega su početkom marta izvršili proboj iz osovinskog obruča, rasturivši četničke snage. (Čitav članak...)

21.7. - 31.7.

Jupiter je bio vrhovno
božanstvo starog Rima

Rimska mitologija naziv je za skupinu tradicionalnih priča o osnutku grada Rima i njegovih najstarijih religijskih ustanova, kako su te priče prikazane u rimskoj književnosti i likovnoj umjetnosti. Rimljani su uglavnoj vjerovali da njihova predanja govore o povijesnim činjecama, čak i kad su bila ispunjena čudesnim i natprirodnim elementima. Te se priče vrlo često tiču politike, patriotizma, moralnih osjećanja, odnosno, općenito govoreći, povezanosti osobnog integriteta pojedinca s njegovom odgovornošću prema zajednici i rimskoj državi, pa jednu od važnijih tema čini heroizam. Kad rimska predanja govore o osnutku kakvih religijskih običaja, uglavnom se više bave ritualom, proricanjem i vjerskim ustanovama nego teologijom ili kozmogonijom.

Proučavanje rimske religije i mitologije otežavaju, prvo, vrlo rani prodor grčke religije na Apeninski poluotok, do kojeg je došlo još u vrijeme protohistorije Rima, a potom i kasnije ugledanje rimskih pjesnika u grčke književne obrasce. Na području teologije Rimljani su dosta rano vlastita božanstva poistovjetili s grčkim bogovima (taj je proces poznat kao interpretatio Graeca), a priče o grčkim božanstvima reinterpretirali su nadjenuvši im rimska imena. Najstariji rimski mitovi i legende povezani su i s etruščanskom mitologijom, no te su veze daleko slabije posvjedočene.

Premda u rimskoj mitologiji nema opsežnih pripovijesti o božanskim bićima, kakvima obiluje grčka književnost, prikaz Romula i Rema kako sisaju vučicu znamenita je kao gotovo bilo koja predstava iz grčke mitologije, s iznimkom trojanskog konja. (Čitav članak...)

1.8. - 10.8.

Trodimenzionalni model
lipida kaldarhaeola

Lipidi (masti) su jedinjenja lepe supstance vodi, a rastvorna u organskim rastvaračima. Biološki su veoma značajna jedinjenja. Oni su osnovna komponenta bioloških membrana i utiču na njihovu propustljivost, učestvuju u predaju nervih impulsa, stvaraju kontakte među ćelijama, čine energetske rezerve, štite organizam od mehaničkih povreda i formiraju termoizolacionu sloj.

Zbog specifične hemijske strukture, lipidi se sastoje od nepolarnog i polarnog dela. Lipide karakterizira velika grupa raznorodnih jedinjenja sa zajedničkom odlikom – nerastvorljivost u vodi, a rastvorljivosti u organskim otapalima: benzolu, hloroformu, acetonu, vrelom alkoholu. Inače u biljnim i životinjskim organizmima učestvtvuju kao gradivne i rezervne matetije. U metabolizmu lipida značajnu ulogu ima aktivirana sirćetna kiselina (ili acetil-koenzim-acetil-KoA). (Čitav članak...)

11.8. - 20.8.

Bertrand Russell

Bertrand Arthur William Russell, 3. grof Russell (Trelleck, 18. svibnja 1872. - Penrhyndeudraeth, 2. veljače 1970.), engleski filozof, matematičar, logičar, povjesničar i društveni reformator.

Na Trinity Collegeu u Cambridgeu studirao je filozofiju i matematiku, gdje po završetku studija 1895. počinje sveučilišnu karijeru, ali je 1916. udaljen zbog borbene proturatne agitacije, a 1918. je iz istog razloga zatvoren na šest mjeseci. Potomak je ugledne plemićke obitelji, ali ubrzo i sam stječe glas slobodnog mislioca, pacifista, kritičara građanskog morala i borca za ljudsku jednakost. Politički se angažira na lijevom krilu laburističke stranke, ali na zastupničkim izborima 1922. i 1923. nema uspjeha. Od 1938. do 1944. predavao je na različitim sveučilištima u SAD-u, a tek je 1944. ponovno izabran za profesora na Trinity Collegeu. I nakon Drugog svjetskog rata nastavlja s političkim aktivnošću humanista: bori se protiv "ludila hladnog rata", predsjedava Međunarodnom sudu za utvrđivanje ratnih zločina u Vijetnamu, pa je u 89. godini drugi put zatvoren kao vođa i sudionik antinuklearnih demonstracija. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Lipidi · Rimska mitologija · Operacija Weiss

21.8. - 31.8.

Snježni leopard

Snježni leopard (Panthera uncia syn. Uncia uncia) je vrsta velike mačke koja nastanjuje planinske predjele Centralne i Južne Azije. Svrstan je kao ugrožen na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta, zato što se procjenjuje da je 2003. globlalna populacije iznosila između 4080 i 6590 odraslih jedinki, od kojih se manje od 2500 razmnožava u prirodi.

Snježni leopardi nastanjuju planinske i potplaninske zone na nadmorskoj visini od 3000 do 4500 metara. U sjevernom dijelu svog areala također se javljaju na manjim visinama. Snježni leopard se još od ranih 30-ih taksonomski klasificira kao Uncia uncia. Na osnovu istraživanja genotipa, od 2008. se smatra pripadnikom roda Panthera. Postoje dvije podvrste, ali genetske razlike među njima još uvijek nisu sigurno ustvrđene. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Bertrand Russell · Lipidi · Rimska mitologija

1.9. - 10.9.

Piet Mondrian

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan, od 1912. Mondrian (Amersfoort, 7. ožujka 1872. - New York, 1. veljače 1944.), nizozemski slikar i teoretičar. Uvelike je pridonio umjetničkoj grupi De Stijl koju je osnovao Theo van Doesburg. Razvio je novi oblik apstraktne umjetnosti nazvan neoplasticizam.

Studirao je od 1892. na akademiji u Amsterdamu. Obuzet religioznim problemima, proučava teozofske spise i postaje član sekte. Iz ovoga razdoblja potječu platna prožeta mistikom, s motivima osamljenih kuća u dubokim tonalitetima i neobičnim osvjetljenjima. Početak rata 1914. zatekao ga je u Amsterdamu. Oko 1915. napušta motiv kao ishodište; plohu komponira slobodno u preglednom i smirenom ritmu obojenih kvadratnih površina obrubljenih rasterom crnih linija. Koloristička skala reducirana je na tri osnovne boje: žutu, modru i crvenu. Godine 1917. jedan je od osnivača pokreta „De Stijl“ i formulira principe neoplasticizma. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Snježni leopard · Bertrand Russell · Lipidi

11.9. - 20.9.

Zastava Benina

Benin, službeno Republika Benin (francuski: République du Bénin) je država u Zapadnoj Africi. Na zapadu graniči s Togom, na istoku s Nigerijom, a na sjeveru s Nigerom i Burkinom Faso. Većina populacije Benina živi na omanjem obalnom pojasu na jugu zemlje, uz Beninski zeljev, koji čini dio većeg Gvinejskog zaljeva. Službeni glavni grad je Porto-Novo, međutim sjedište vlade nalazi se u gradu Cotonou, koji je najveći grad u zemlji i njezin gospodarski centar. Benin ima površinu od 114,763 km2, dok je procijenjena populacija za 2016. godinu iznosila nešto više od 10,800,000 ljudi. Benin je zemlja u tropskom pojasu, a njezino je gospodarstvo uvelike temeljeno na poljoprivredi; glavni izvozi su pamuk i palmino ulje.

Službeni jezik u Beninu je francuski, mada se lokalni jezici poput fona i jorube također često koriste. Najveća vjerska skupina u Beninu su katolici, a prate ih muslimani, vudu i protestanti. (Čitav članak...)

21.9. - 30.9.

Dromeosauridi (Dromaeosauridae) su porodica pticama sličnih teropoda. Bili su male do srednje veličine, imali su perje i bili su mesožderi. Najviše su se raširili u periodu krede. Često se nazivaju raptorima (po Velociraptoru), terminom populariziranom u filmu Jurski park. Naziv Dromaeosauridae znači "trčeći gušteri", od grčkog dromeus (δρομευς) - "trkač" i sauros (σαυρος) - "gušter".

Fosili dromeosaurida su pronađeni u Sjevernoj Americi, Europi, Africi, Japanu, Kini, Mongoliji, na Madagaskaru, Argentini i na Antarktiku. Prvi put su se pojavili sredinom perioda jure, prije 167 milijuna godina i preživjeli su do kraja perioda krede prije 65,5 milijuna godina, što znači da su preživjeli preko 100 milijuna godina dok nisu izumrli zajedno sa ostalim dinosaurima. Prisustvo dromeosaura čak sredinom jure potvrđeno je otkrićem izoliranih fosilnih zuba, ali ni jedan potpun skelet dromeosaurida iz ove epohe nikada nije pronađen. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Benin · Piet Mondrian · Snježni leopard

1.10. - 10.10.

Mapa kolonije iz 1936. godine

Francuska Zapadna Afrika (francuski: Afrique-Occidentale française, A.-O.F.) bila je velika kolonijalna federacija Francuske na području Zapadne Afrike, koja je postojala od 1895. godine do potpunog ukidanja kolonija 1958. godine.

Francuska Zapadna Afrika "konstruirana" je kroz nekoliko etapa i njezin se teritorij mijenjao kroz historiju, da bi na vrhuncu obuhvaćala Mauritaniju, Senegal, Francuski Sudan (danas Mali), Gvineju, Obalu Bjelokosti, Niger, Gornju Voltu (danas Burkina Faso), i Dahomej (danas Benin); koloniji su pripadale i dvije enklave na području današnje Nigerije, koja je tada bila britanska kolonija. Ukupna površina Francuske Zapadne Afrike iznosila je 4,689,000 km2, što je bilo sedam pute više od površine Metropolitanske Francuske. Na čelu federacije bio je generalni guverner (od 1957. do ukidanja se zvao visoki povjerenik), a sjedište je isprva bilo u Saint-Louisu, do 1902. godine, a onda u Dakaru. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Dromeosauridi · Benin · Piet Mondrian

11.10. - 20.10.

Vasco Fernandes: Sveti Petar
na svom prijestolju

Portugalska renesansa odnosi se na kulturološki i umjetnički pokret u Portugalu tokom 15. i 16. vijeka. Iako se taj pokret desio u isto vrijeme kao i španska i talijanska renesansa, portugalska renesansa bila je velikim dijelom odvojena od ostalih evropskih renesansi i umjesto toga bila izuzetno važna u otvaranju Evrope nepoznatome i dovođenju svjetovnijeg pogleda evropskim renesansama, budući da se tada portugalsko kolonijalno carstvo prostiralom širom svijeta.

Kao pionir doba velikih geografskih otkrića, Portugal je procvjetao u 15., 16. i 17. vijeku, sa putovanjima u Indiju, Orijent, Amerike i Afriku. Ta ogromna trgovačka mreža stvorila je izuzetno bogatu portugalsku vlastelu i monarhiju, koji su postali pokrovitelji izuzetnog procvata kulture, umjetnosti i tehnologije u Portugalu i širom svijeta. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Francuska Zapadna Afrika · Dromeosauridi · Benin

21.10. - 31.10.

Richard Nixon
podnosi ostavku

Godina 1974 (MCMLXXIV) je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom kalendaru. U jeku Hladnoga rata, ova je godina bila prepuna burnih i važnih historijskih događanja. Već u februaru, karipska država Grenada stekla je formalnu nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, gdje je sljedećeg mjeseca došlo do pada konzervativne vlade Edwarda Heatha i povratka laburista na čelu s Haroldom Wilsonom. U Portugalu je u aprilu izbila Revolucija karanfila koja je svrgnula režim Antónija Salazara, a što će u narednim godinama dovesti i do pada portugalskog kolonijalnog imperija. Smjene vlasti dogodile su se i u Zapadnoj Njemačkoj (Willy Brandt podnosi ostavku, nasljeđuje ga Helmut Schmidt), Francuskoj (Valéry Giscard d'Estaing pobjeđuje na izborima), Argentini (Juan Perón, a nasljeđuje ga supruga Isabel), Etiopiji (svrgnut je Haile Selassie) te u Sjedinjenim Državama, gdje je Richard Nixon podnio ostavku usred afere Watergate; naslijedio ga je Gerald Ford.

Najunosniji kino hit iz 1974. godine bila je komedija Blazing Saddles, dok su svoje premijere imali i neku kultni filmovi poput Kineske četvrti, Kuma II, Ubojstva u Orient Expressu, Velikog Gatsbyja i Prisluškivanja. Ramonesi su 1974. godine imali svoj prvi javni nastup, domaći bend Bijelo dugme je izdao prvi album, a na Eurosongu u Brightonu je pobjedu odnijela ABBA s pjesmom "Waterloo". Stephen King je objavio roman Carrie, što je bio prvi roman objavljen pod njegovim pravim imenom. (Čitav članak...)

1.11. - 10.11.

Osip karakterističan
za denga groznicu

Denga groznica, poznata i kao kostolomna groznica, zarazna je tropska bolest koju uzrokuje virus dengue. Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, i karakterističan osip sličan ospicama. Kod manjeg broja oboljelih bolest se ponekad razvije u jedan od dva ozbiljnija oblika bolesti. Jedan je oblik smrtonosna denga hemoragijska vrućica, sa simptomima krvarenja, smanjenog broja trombocita i izljeva krvi iz krvnih žila, a drugi je denga sindrom šoka, koji se manifestira opasno niskim krvnim tlakom.

Dengu prenosi nekoliko vrsta komaraca iz roda Aedes, uglavnom Aedes aegypti. Virus obuhvaća 4 serotipa; svaki serotip nakon infekcije ostavlja doživotnu imunost na isti serotip, ali samo kratkotrajnu križnu imunost. Reinfekcija drugim serotipom povećava rizik od teških komplikacija. Kako ne postoji cjepivo, mjere zaštite uključuju suzbijanje staništa i same populacije komaraca, te zaštitu od ugriza. (Čitav članak...)

11.11. - 20.11.

Poster filma

Desjat negritjat (ruski: Десять негритят; srpskohrvatski: Deset malih crnaca) je sovjetski kriminalistički film Stanislava Govoruhina iz 1987. godine, temeljen na istoimenom romanu britanske spisateljice Agathe Christie. Uz režiranje, Govoruhin je također napisao i scenarij za ovu adaptaciju.

Roman Ten Little Niggers je još od svog izdavanja bio izrazito popularno djelo "Kraljice krimića" te je doživjelo nekoliko ekranizacija prije ove, međutim sve su se one držale promijenjene radnje istoimene drame, adaptacije romana za teatar koju je također napisala Christie. S druge strane, Govoruhinova je adaptacija bila ne samo prva direktna adaptacija koja nije bila na engleskom jeziku (ranije azijske adaptacije su bile samo temeljene na romanu, ali nisu ga direktno adaptirale), već i prva adaptacija romana uopće koja je zadržala originalni naslov knjige, imena likova te mračni završetak po kojemu je roman i postao popularan. Tako ova adaptacija zauzima izrazivo važno mjesto u historiji adaptacija Agathe Christie; prva engleska adaptacija koja je zadržala originalni kraj bila je BBC-jeva miniserija And Then There Were None iz 2015. godine. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Denga groznica · 1974 · Portugalska renesansa

21.11. - 30.11.

Komparativni prikaz kostura
primata i čovjeka

Hominizacija ili hominacija (lat. homo = čovjek) je proces očovječavanja. Ovaj termin se često poistovjećuje sa pojmom antropogeneza. Međutim, antropogeneza obuhvata proces cjelokupnog morfološko-anatomskog i funkcijskog, etološkog, društvenog i duhovnog očovječavanja, dok se hominizacija, u užem smislu, iz tog kompleksa odnosi na proces sticanja isključivo ljudskih specifičnosti kojih nema u ostatku živog svijeta. U engleskom jezičkom području oba pojma su najčešće obuhvaćena sadržajem definicije termina evolucija čovjeka.

Osnovno obilježje ljudske adaptivne zone je egzistencija pomoću rada, odnosno proizvodnje sredstava kojima se obezbjeđuju potrebni uslovi za život. Prirodni okviri ljudskog života su tokom procesa antropogeneze doživljavali krupne promjene, ali su rad, razvoj složenog sistema radnih odnosa i društvena podjela rada permanentno bili jedini suštinski uslov i način njegovog opstanka na našoj planeti. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Desjat negritjat · Denga groznica · 1974

1.12. - 10.12.

Animacija algoritma za
brojeve 252 i 105

U matematici, Euklidov algoritam je efikasan način za određivanje najvećeg zajedničkog delioca (NZD) datih brojeva. Algoritam nosi ime po starogrčkom matematičaru Euklidu, koji ga je naveo u VII i X knjizi svojih Elemenata.

NZD dva broja je najveći broj koji istovremeno deli oba bez ostatka. Euklidov algoritam je zasnovan na principu da se najveći zajednički delilac dva broja ne menja ukoliko se manji broj oduzme od većeg, pa se zatim odredi NZD novodobijenog broja i manjeg od prethodna dva. Na primer, 21 je NZD za 252 i 105 (252 = 21 × 12; 105 = 21 × 5); pošto je 252 − 105 = 147, NZD za 147 i 105 je takođe 21. Kako je veći od dva polazna broja na ovaj način smanjen, ponavljanjem postupka dobijaće se sve manji brojevi, dok se jedan od njih ne svede na nulu. U tom trenutku, drugi broj je jednak najvećem zajedničkom deliocu dva polazna broja. Ukoliko se obrne redosled koraka u Euklidovom algoritmu, NZD se može izraziti kao zbir dva polazna broja od kojih je svaki pomnožen nekim celim brojem, u prethodnom primeru je 21 = 5 × 105 + (−2) × 252. Ova važna osobina je poznata kao Bezuov identitet. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Hominizacija · Desjat negritjat · Denga groznica

11.12. - 20.12.

Husein Nasr

Husein Nasr (perz. حسین نصر; Teheran, 7. 4. 1933. – ), iransko-američki naučnik, polimat, filozof, autor i profesor, stručnjak za islamsku filozofiju i islamistiku. Obrazovao se u Iranu i Sjedinjenim Državama, a tokom šest dekada akademske karijere objavio je preko 50 knjiga i 500 naučnih članaka. Uz maternji perzijski služi se i engleskim, francuskim, arapskim i španskim jezikom.

Nasr je rođen 1933. u Teheranu, u sufijskoj porodici istaknutih učenjaka i liječnika. Njegov otac Valialah i djed bili su liječnici iranske kraljevske porodice (Kadžara i Pahlavida), a prezime Nasr (perz. pobjeda) potonjem je dodijelio osobno tadašnji šah. Jedan od Nasrovih predaka je i mula sajed Muhamed Taki Poštmašhadi, sufijski svetac iz Kašana čija se grobnica nalazi uz onu safavidskog šaha Abasa Velikog. S majčine strane potomak mu je i šejh Fazlolah Nuri. (Čitav članak...)

21.6. - 31.12.

Godina svinje obuhvaćala je 2019.
i početak 2020. godine

Kineski kalendar je lunisolarni kalendar koji se koristi u Kini, a sa izvesnim modifikacijama, i još nekim zemljama Dalekog istoka. U današnjoj Kini se za većinu svakodnevnih aktivnosti koristi gregorijanski kalendar, ali se kineski još koristi za obeležavanje tradicionalnih kineskih praznika poput Kineske nove godine (tj. Prolećnog festivala), Duan Wu festivala i Festivala sredine jeseni, kao i u astrologiji, za biranje povoljnog datuma za venčanje ili otvaranje neke zgrade. Pošto svaki kalendarski mesec prati Mesečev ciklus, iz njega je moguće odrediti Mesečevu menu (npr. svaki 15. je pun Mesec).

U Kini je tradicionalni kalendar poznat kao "poljoprivredni kalendar" (pojednostavljeni kineski: 农历, pinyin: nónglì) a gregorijanski kao "obični" ili "opšti" kalendar (公历, gōnglì). Kineski kalendar se još naziva i "Yin kalendar" (阴历, yīnlì) zbog svojih lunarnih aspekata, a čisto solarni gregorijanski kalendar se onda naziva "Yang kalendar" (阳历, yánglì). Kineski kalendar je takođe nazivan "stari kalendar" (jìulì), nakon što je usvojen gregorijanski kao "novi kalendar" (xīnlì). Na kraju, kalendar je nazivan "Xia /Šja/ kalendar" po dinastiji Xia po navodu da je u to vreme godina počinjala drugim mladim mesecom posle zimske kratkodnevice (kao i danas). (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Husein Nasr · Euklidov algoritam · Hominizacija