Agatha Christie

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Agatha Christie, DBE
Biografske informacije
Rođenje 15. septembar 1890. (1890-09-15)
Engleska Torquay, Engleska
Smrt 12. januar 1976. (dob: 85)
Engleska Wallingford, Engleska
Pseudonim Mary Westmacott
Nacionalnost Engleskinja
Supružnik Archibald Christie
(1914-1928; razvod)
Sir Max Mallowan
(1930-1976; njena smrt)
Djeca Rosalind Hicks (1919–2004)
Obrazovanje
Zanimanje književnica, farmaceutkinja
Opus
Književni pravac Zlatno doba detektivske fikcije
Književne vrste proza, drama
Jezik engleski
Znamenita djela
Potpis
Agatha Christie's signature.png

Dame Agatha Mary Clarissa Christie (Torquay, 15. rujna 1890. - Winterbrook House, 12. siječnja 1976.) je britanska spisateljica kriminalističkih romana, a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Nazivana je i "kraljica krimića", a po njoj se dodjeluje i nagrada Agatha - Nagrada za kriminalistički roman. Godine 1971. dobila je plemićku titulu Dame od kraljice Elizabete II.

Uspjeh njenih djela[uredi - уреди | uredi kôd]

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a prikazuje se i u 2005. Ukupno je odigrano više od 20.000 predstava.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

Većina njezinih knjiga i kratkih priča adaptirana je u filmove, neke i više puta (Ubojstvo u Orijent Expressu, Smrt na Nilu, U 4.50 s Paddingtona). Britanska televizija BBC napravila je radijske i televizijske verzije mnogih priča o Poirotu i Miss Marple, a Granada Television je producirala detektivski serijal u kojem Poirota glumi David Suchet, možda najpoznatiji suvremenoj publici. Japanska televizija NHK (Nippon Housou Kyoukai) koristila je Poirota i Miss Marple u anime seriji Agatha Christie's Great Detectives Poirot and Marple kao crtane likove. U seriji se pojavljuju i novi likovi: Mabel, kći Raymonda Westa, nećaka gospođice Marple i pisca krimića, te Mabelina patka Oliver.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Rođena je kao Mary Clarissa Miller u Torquayu u engleskoj pokrajini Devon. Prvi se put udala, nesretno, godine 1914. za narednika Archibalda Christieja, pilota Kraljevskog zračnog korpusa. Imali su jednu kćer, Rosalind, a razveli su se 1928.

Za vrijeme prvog svjetskog rata radila je u bolnici, a zatim u ljekarni. To je utjecalo i na njena djela: mnoga umorstva izvršena su otrovom.

U prosincu 1926. nestala je na 11 dana, što je prouzročilo uzbunu u ondašnjim medijima. Njezin automobil pronađen je u krednoj jami. Konačno je nađena u hotelu u mjestu Harrogate, gdje je izjavila da je nestala zbog amneziije uzrokovane živčanim slomom radi majčine smrti i suprugovog priznanja bračne nevjere. Mišljenja su i do danas podjeljena o tome je li se radilo o reklamnom triku. Ovaj je incident prikazan u filmu Agatha iz 1979. u kojem je Agathu Christie tumačila Vanessa Redgrave.

Godine 1930. Christie se ponovno udala (unatoč razvodu) za katolika Sir Maxa Mallowana, britanskog arheologa 14 godina mlađeg od nje. Putovanja s njim poslužila su joj kao inspiracija za knjige s radnjom na Bliskom Istoku. Druga djela (kao Ten Little Indians) smjestila je u okolicu Torquaya, Devonshire gdje je rođena.

Godine 1970. odlikovana je redom Britanskog Imperija i mogla je nositi titulu Dame (ženski ekvivalent Sira).

Agatha Christie preminula je 12. siječnja 1976. u 85. godini života. Njezino jedno dijete, Rosalind Hicks preminula je 28. listopada 2004. također u 85. godini života. Unuk Matthew Pickard sada ima autorsko pravo na njena djela.

Završetak književne karijere[uredi - уреди | uredi kôd]

Dva njezina romana napisana u usponu karijere objavljena su tek nakon smrti: posljednji slučajevi Miss Marple i Herculea Poirota. U Poirotovom posljednjem slučaju u djelu "Zavjesa" (Curtain) slavni detektiv umire; Christie je u svom dnevniku objasnila da ga je uvijek smatrala nepodnošljivim. Za razliku od toga, voljela je Miss Marple, koju je stvorila prema liku svoje bake, pa je u zadnjem slučaju Sleeping Murder nije ubila nego poslala u mirovinu na selo.

Bibliografija i ostala djela[uredi - уреди | uredi kôd]

Djela[uredi - уреди | uredi kôd]

Koautorska djela:

Charles Osborne je njene drame pretvorio u romane:

Pisala kao Mary Westmacott:

Drame:

Radio izvedbe:

Televizijske izvedbe:

Adapcije filmova s likovima Agathe Christie[uredi - уреди | uredi kôd]

Već 77 godina snimaju se filmovi s likovima Agathe Christie, a evo i popis:

Filmovi s likovima Agathe Christie[uredi - уреди | uredi kôd]

Video-igre s likovima Agathe Christie[uredi - уреди | uredi kôd]

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]