Lord Edgware Dies

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lord Edgware Dies
Naslovnica prvog izdanja
Autor(i)Agatha Christie
Naslov prijevodaSmrt Lorda Edgwarea
Dizajn koricaLambart
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički
IzdavačCollins Crime Club
Datum izdanjarujan 1933.
Stranica256

Lord Edgware Dies (srpskohrvatski: Smrt Lorda Edgwarea) je kriminalistički roman Agathe Christie premijerno objavljen u rujnu 1933. godine od strane Collins Crime Cluba. Dodd, Mead and Company je kasnije iste godine tiskao prvo američko izdanje i to pod naslovom Thirteen at Dinner (srpskohrvatski: Trinaestero za večerom). Sam roman je prije kompletnog izdanja serijaliziran u časopisu The American Magazine od ožujka do kolovoza 1933. godine pod naslovom 13 For Dinner.

U romanu se pojavljuju Hercule Poirot, satnik Arthur Hastings i viši inspektor Japp, a danas se smatra jednom od najdomišljatijih zagonetki Agathe Christie.

Radnja[uredi | uredi kod]

Glumica Jane Wilkinson obraća se Herculeu Poirotu s molbom da razgovara s njezinim mužem, lordom Edgwareom i pokuša ga uvjeriti da pristane na razvod. Poirot u razgovoru s lordom dozna da je on pristao na razvod i da je o tome već pismeno obavijestio svoju ženu. No sljedećeg jutra lord Edgware je pronađen mrtav u svojoj radnoj sobi. Viši inspektor Japp sumnjiči lady Edgware, odnosno Jane Wilkinson, međutim, ona ima čvrst alibi – u vrijeme kad se dogodilo ubistvo bila je na večeri s još dvanaest uzvanika. Poirot će, uz pomoć kapetana Hastingsa i gospođice Lemon, pokušati otkriti pravu istinu.

Podaci o snimanju filma i njegova adaptacija[uredi | uredi kod]

Lord Edgware Dies je ekraniziran ukupno tri puta. Prva ekranizacija dogodila se već 1934. godine, a Poirota je tumačio Austin Trevor. Roman je ponovo ekraniziran 1985. godine pod naslovom Thirteen at Dinner. Tu je Poirota tumačio Peter Ustinov, a u dvostrukoj ulozi se pojavila i Faye Dunaway. Treća ekranizacija uslijedila je 2000. godine u sklopu serije Agatha Christie's Poirot, a u snimanju sudjelovalo je mnogo ljudi koji su već prije toga imali iskustva s ekranizacijom djela Agathe Christie. Roman je dramatizirao Anthony Horowitz, scenarist koji je potpisao i scenarije za još sedam epizoda serije, a režiser Brian Farnham režirao je četiri epizode iste serije. U ulozi Poirota pojavio se David Suchet, koji je u verziji iz 1985. tumačio Jappa.