The Mysterious Affair at Styles

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Mysterious Affair at Styles
Mysterious affair at styles.jpg
Naslovnica prvog izdanja
Autor(i)Agatha Christie
Naslov prijevodaMisteriozna afera u Stylesu
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički
IzdavačJohn Lane
Datum izdanjalistopad 1920.
Stranica296

The Mysterious Affair at Styles (srpskohrvatski: Misteriozna afera u Stylesu) je debitantski roman britanske spisateljice Agathe Christie, premijerno objavljen 1920. godine u Sjedinjenim Državama od strane izdavača Johna Lanea, koji je 21. siječnja 1921. godine tiskao i prvo britansko izdanje romana.

U svom debitantskom romanu, Agatha Christie po prvi put predstavlja likove Herculea Poirota, ekscentričnog belgijskog detektiva s britanskom adresom, satnika Arthura Hastingsa, Poirotova prijatelja te inspektora (kasnije višeg inspektora) Jamesa Jappa. Poirot, izbjeglica iz Prvog svjetskog rata, polako se navikava na život u Engleskoj u blizini doma Emily Inglethorp, koja mu je pomogla da izbjegne iz Belgije. U Stylesu istovremeno boravi i Hastings, koji je na odmoru, a kada dolazi do ubojstva, njih dvojica zajedno rade na rješavanju slučaja. Interesantno je kako je upravo Styles mjesto radnje posljednjeg romana s Poirotom u glavnoj ulozi, Curtain, gdje ovaj umire.

Izvorni tekst romana sadrži tlocrt kuće, crtež mjesta ubojstva i nacrt fragmenta oporuke.

Sinopsis[uredi - уреди | uredi kôd]

Radnja je smještena u engleskom ladanjskom dvorcu Styles tijekom Prvoga svjetskog rata, 1917. godine.

Hastings se oporavlja od ranjavanja i prihvata poziv starih prijatelja Cavendisha. Ondje susreće staroga poznanika iz belgijske policije, slavnoga detektiva Herculea Poirota, a u dvorcu se osjeća velika napetost. Emily Inglethorp preuzela je upravljanje porodičnim imetkom nakon muževe smrti, a to nimalo ne odgovara njezinim rasipnim sinovima. Ipak, uskoro će Poirot krenuti u svoju prvu istragu nakon što gđa Inglethorp umre od trovanja strihninom, a sumnja padne na njene sinove.