Appointment with Death

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Appointment with Death
Appointment with Death First Edition Cover 1938.jpg
Prvo britansko izdanje romana
Autor(i)Agatha Christie
Naslov prijevodaSastanak sa smrću
Dizajn koricaRobin Macartney
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički
IzdavačCollins Crime Club
Datum izdanja2. svibnja 1938.
Stranica256

Appointment with Death (srpskohrvatski: Sastanak sa smrću) je kriminalistički roman britanske spisateljice Agathe Christie koji je premijerno objavljen 2. svibnja 1938. godine od strane Collins Crime Cluba. Dodd, Mead and Company je kasnije iste godine objavio prvo američko izdanje knjige pod istim naslovom. Istražitelj u romanu je belgijski detektiv Hercule Poirot, a sam roman reflektira Christieina iskustva tokom putovanja po Bliskom Istoku sa suprugom, arheologom Sir Maxom Mallowanom.

Iako nije nastavak nijedne priče, likovi iz romana referiraju na čak tri ranija Poirotova slučaja, prezentirana u romanima Cards on the Table, Murder on the Orient Express i The A.B.C. Murders. Roman je dvaput adaptiran za film, prvi puta 1988. godine s Peterom Ustinovim u glavnoj ulozi, a kasnije i u sklopu serije Agatha Christie's Poirot, s Davidom Suchetom u naslovnoj ulozi.

Radnja[uredi | uredi kod]

Upozorenje: Slijede detalji zapleta ili kompletan opis.

Na početku svog putovanju po zemljama Srednjeg istoka, Hercule Poirot slučajno načuje usputan razgovor o ubistvu. Primjedba: Shvaćaš, zar ne, da mora biti ubijena?, prati ga čitavim putem, no on je smatra prilično bezopasnom – do trenutka kad se uistinu ne desi zločin. Između visokih crvenih stijena Petre, poput kakvog ogromnog i nadutog kipa Bude, nalazilo se tijelo gospođe Boynton. Mali trag uboda na njenom debelom, mesnatom zglobu bio je jedini znak kobne injekcije koja ju je ubila. Sa samo dvadeset i četiri sata vremena da riješi zagonetku, i sa širokim krugom potencijalnih počinitelja, Hercule Poirot se prisjeća spomenute primjedbe i zaključuje kako je gospođa Boynton, uistinu, bila najmrskija žena koju je ikada upoznao i da su mnogi priželjkivali njenu smrt.