Peril at End House

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Peril at End House
Prvo (američko) izdanje knjige
Autor(i)Agatha Christie
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički
IzdavačDodd, Mead and Company
Datum izdanjaveljača 1932.

Peril at End House (srpskohrvatski: Posljednja kuća ili Opasnost u End Houseu) je kriminalistički roman Agathe Christie iz 1932. godine, premijerno objavljen u New Yorku od strane izdavačke kuće Dodd, Mead and Company. Prvo izdanje tiskano je u veljači, dok je prvo britansko izdanje, koje je objavio Collins Crime Club, izdano u ožujku iste godine.

Ovo je jedan od romana u kojima se pojavljuje Hercule Poirot, njegovo sedmo pojavljivanje dotad, a uz njega su prisutni i Arthur Hastings te viši inspektor Japp.

Radnja[uredi | uredi kod]

Poirot i Hastings odmaraju se u Cornwallu gdje upoznaju lijepu Nick Buckley koja je u kratkom vremenu imala tri umalo kobne nesreće. Zainteresirani Poirot razgovara s Nickinim prijateljima koji ne vjeruju da je netko pokušava ubiti, a od njezine smrti nema financijske koristi osim same kuće End House. No, život što ga je vodila bio je neobičan. Smrt ju je gotovo svakodnevno pokušala uzet k sebi, ali u tome nije uspijevala. Kad je otkrio rupu od metka u njezinom šeširu, Hercule Poirot zaključi da joj je potrebna zaštita.

Filmska verzija[uredi | uredi kod]

Roman je adaptiran za ekranizaciju 1990. godine. U naslovnoj ulozi nastupio je David Suchet.