Death on the Nile

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Death on the Nile
Death on the Nile First Edition Cover 1937.jpg
Prvo izdanje romana
Autor(i) Agatha Christie
Naslov prijevoda Smrt na Nilu
Dizajn korica Robin Macartney
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski jezik
Žanr(ovi) kriminalistički
Izdavač Collins Crime Club
Datum izdanja 1. studenog 1937.
Stranica 288

Death on the Nile (srpskohrvatski: Smrt na Nilu) je kriminalistički roman Agathe Christie premijerno objavljen 1. studenog 1937. godine od strane Collins Crime Cluba. Prvo američko izdanje tiskala je kuća Dodd, Mead and Company kasnije iste godine. Radnja prati novi slučaj belgijskog detektiva Herculea Poirota, a smještena je u Egiptu, većinom na brodu koji plovi rijekom Nil.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Bogata i lijepa Linnet Ridgeway udala se za Simona Doylea, mladića kojeg je preotela svojoj najboljoj prijateljici Jacquelini De Bellefort. Linnet i Simon odlaze na medeni mjesec u Egipat, no ljubomorna i ogorčena Jacqueline svuda ih prati i pravi scene. Kad par krene na krstarenje Nilom, na brodu se pojavi i Jacqueline. Tamo se zatekne i Hercule Poirot, koji je na odmoru, a uskoro mu se pridruži prijatelj, pukovnik Race. Nakon posebno žestokog Jacquelininog ispada jedne večeri, Linnet je ujutro pronađena mrtva u svojoj kabini. Poirot i Race počinju istragu.

Ekranizacije[uredi - уреди | uredi kôd]

Roman je ekraniziran ukupno dva puta. Istoimenu ekranizaciju iz 1978. godine proslavila je zvjezdana glumačka postava, a Poirota je tumačio Peter Ustinov. U filmu su se, između ostalih, pojavili i Jack Warden, David Niven, Mia Farrow, Maggie Smith, Angela Lansbury, Bette Davis i Jane Birkin. Druga ekranizacija došla je u sklopu serijala Agatha Christie's Poirot, a gdje je Poirota tumačio David Suchet. U tom su se filmu pojavile i Emily Blunt i Frances de la Tour.