Death on the Nile

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Death on the Nile
Prvo izdanje romana
Autor(i)Agatha Christie
Naslov prijevodaSmrt na Nilu
Dizajn koricaRobin Macartney
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički
IzdavačCollins Crime Club
Datum izdanja1. studenog 1937.
Stranica288

Death on the Nile (srpskohrvatski: Smrt na Nilu) je kriminalistički roman Agathe Christie premijerno objavljen 1. studenog 1937. godine od strane Collins Crime Cluba. Prvo američko izdanje tiskala je kuća Dodd, Mead and Company kasnije iste godine. Radnja prati novi slučaj belgijskog detektiva Herculea Poirota, a smještena je u Egiptu, većinom na brodu koji plovi rijekom Nil.

Radnja[uredi | uredi kod]

Bogata i lijepa Linnet Ridgeway udala se za Simona Doylea, mladića kojeg je preotela svojoj najboljoj prijateljici Jacquelini De Bellefort. Linnet i Simon odlaze na medeni mjesec u Egipat, no ljubomorna i ogorčena Jacqueline svuda ih prati i pravi scene. Kad par krene na krstarenje Nilom, na brodu se pojavi i Jacqueline. Tamo se zatekne i Hercule Poirot, koji je na odmoru, a uskoro mu se pridruži prijatelj, pukovnik Race. Nakon posebno žestokog Jacquelininog ispada jedne večeri, Linnet je ujutro pronađena mrtva u svojoj kabini. Poirot i Race počinju istragu.

Ekranizacije[uredi | uredi kod]

Roman je ekraniziran ukupno dva puta. Istoimenu ekranizaciju iz 1978. godine proslavila je zvjezdana glumačka postava, a Poirota je tumačio Peter Ustinov. U filmu su se, između ostalih, pojavili i Jack Warden, David Niven, Mia Farrow, Maggie Smith, Angela Lansbury, Bette Davis i Jane Birkin. Druga ekranizacija došla je u sklopu serijala Agatha Christie's Poirot, a gdje je Poirota tumačio David Suchet. U tom su se filmu pojavile i Emily Blunt i Frances de la Tour.