LIBRIS

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

LIBRIS (Library Information System) je švedski nacionalni katalog koji vodi Nacionalna knjižnica Švedske u Stockholmu.[1] Nudi mogućnost besplatnog pretraživanja informacija o 6,5 milijuna knjiga, časopisa, članaka, mapa, plakata, tiskane glazbe, elektronskih resursa itd.[2] Osim bibliografskih zapisa, po jedan za svaku knjigu ili publikaciju, LIBRIS sadrži i normativnu kontrolu o autorima: za svaku osobu navodi se zapis koji povezuje ime, datum rođenja i zanimanje s jedinstvenim identifikacijskim brojem koji se koristi kao autorizacijska datoteka za osobna imena izvan Švedske.

Upotreba baze podataka LIBRIS[uredi | uredi kod]

Normativna kontrola omogućuje nam otkrivanje bibliografskih i normativnih podataka i pronalaženje svih djela autora pod svim oblicima imena pod kojima ista osoba objavljuje. Jer ponekad se u publikaciji pojavljuje objavljivanje autorskog imena (ili pseudonima), koje nije identično s onim imenom koje se najčešće pojavljuje na njegovim djelima. Identifikator LIBRIS rješava problem poteškoće u prepoznavanju određenog autora uzrokovan i činjenicom da se neka osobna prezimena mogu formalno promijeniti npr. nakon vjenčanja. Katalog knjižnice pruža pregled knjižničnih materijala i organizira se prema svojoj funkciji, koja potječe od specifičnih korisničkih potreba. Zadatak autorskog knjižničnog kataloga je da se u njemu sva djela jednog autora pokažu na jednom mjestu, bez obzira na ime kojim je potpisao svoj rad.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „LIBRIS” (švedski). Nationalencyklopedin. Pristupljeno 24. 7. 2018.  (potrebna pretplata)
  2. „LIBRIS database contents”. National Library of Sweden. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-06. Pristupljeno 24. 7. 2018. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]