Pomoć:Normativna kontrola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za uredničke informacije vidi Wikipedia:Normativna kontrola

Normativna kontrola je način pridruživanja jedinstvenog identifikatora člancima na Wikipediji. Korisna je za disambigvaciju različitih predmeta sa sličnim ili identičnim naslovima i za uspostavljanje jedinstvenog standardnog naslova za neki predmet koji je obično poznat pod dvama ili više naslova. Kada se koristi, linkovi na podatke o normativnoj kontroli mogu se pronaći pri dnu stranica Wikipedije, upućujući na bibliografske zapise u svjetskim bibliotečnim katalozima. Normativna kontrola se često koristi u biografskim člancima jer isto ime obično dijeli više osoba. Obično se koristi i u drugim materijalima o subjektima.

Normativna kontrola omogućava istraživačima da lakše pretražuju pertinentne informacije o subjektu nekog članka bez potrebe za ručnom disambigvacijom subjekata. Na primjer, normativna kontrola se koristi u muzičkim člancima tako da se informacija u članku može lako krosreferencirati s popularnom bazom podataka MusicBrainz.

Općenitije govoreći, normativna kontrola je metoda izrade i održavanja indeksnih termina za bibliografske materijale u bibliotečnom katalogu. Linkovi koje proizvodi predložak normativne kontrole na Wikipediji vode na normativnokontrolne podatke u svjetskim bibliotečnim katalozima. Na primjer, informacija o normativnoj kontroli na Wikipediji za Alexandera Grahama Bella izgleda ovako:

WorldCat je globalni kooperativni skupni katalog koji opredmećuje zbirke 72 000 biblioteka u 170 zemalja i teritorija. Četiri su normativnokontrolna zapisa: Virtualna međunarodna normativna datoteka (VIAF), drugi je Kontrolni broj Kongresne biblioteke (LCCN), zatim međunarodni standardni identifikator imena (ISNI) i posljednji je zajednička normativna datoteka (GND).

Podržane datoteke

[uredi | uredi kod]

Podržane normativne datoteke na srpskohrvatskoj Wikipediji među ostalim su:

 1. zajednička normativna datoteka (GND, njem. Gemeinsame Normdatei)
 2. kontrolni broj Kongresne biblioteke (LCCN, engl. Library of Congress Control Number)
 3. virtualna međunarodna normativna datoteka (VIAF, engl. Virtual International Authority File)
 4. Open Researcher and Contributor ID (ORCID)
 5. LIBRIS (Švedska)
 6. CONOR.Sl (Slovenija)
 7. CiNii (Japan)
 8. NKC (Češka)
 9. SUDOC (Francuska)
 10. LIBRIS (Švedska)
 11. BIBSYS (Norveška)
 12. NSK (Hrvatska)
 13. Zastarjelo: datoteka osobnog imena (PND, njem. Personennamendatei, sada dio GND-a)
 14. Zastarjelo: zajednička datoteka naziva korporacija (GKD, njem. Gemeinsame Körperschaftsdatei, sada dio GND-a)
 15. Zastarjelo: normativna datoteke oznake (SWD, njem. Schlagwortnormdatei, sada dio GND-a)