BIBSYS

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
BIBSYS
Vrsta normativna kontrola
Osnovana 1972.
Osnivač(i)Ministarstvo obrazovanja i istraživanja Norveške
Trenutno sjedište Trondheim
Web-stranicawww.nsd.uib.no

BIBSYS je upravna agencija osnovana i organizirana od strane Ministarstva obrazovanja i istraživanja u Norveškoj. Oni su pružatelj usluga, s naglaskom na razmjenu, pohranu i pronalaženje podataka koji se odnose na istraživanje, poučavanje i učenje, tj. na metapodatke vezane uz knjižnične resurse.

BIBSYS surađuje sa svim norveškim sveučilištima i visokim učilištima, kao i istraživačkim institucijama i s Norveškom nacionalnom knjižnicom.[1][2] BIBSYS je formalno organiziran kao jedinica na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU), koje se nalazi u Norveškoj u Trondheimu. Upravni odbor imenuje norveško Ministarstvo obrazovanja i istraživanja .

Upotreba baze podataka BIBSYS[uredi | uredi kod]

BIBSYS nudi istraživačima, studentima i ostalima jednostavan pristup izvorima knjižnice pružanjem jedinstvene usluge pretraživanja Oria.no i ostalih knjižničnih usluga.[3] Također isporučuju integrirane izvore za interna istraživanja i specijalne knjižnice, kao i otvorene obrazovne resurse.[4]

Normativna kontrola omogućuje nam otkrivanje bibliografskih i normativnih podataka i pronalaženje svih djela autora pod svim oblicima imena pod kojima ista osoba objavljuje. Jer ponekad se u publikaciji pojavljuje objavljivanje autorskog imena (ili pseudonima), koje nije identično s onim imenom koje se najčešće pojavljuje na njegovim djelima. Identifikator BIBSYS rješava problem poteškoće u prepoznavanju određenog autora uzrokovan i činjenicom da se neka osobna prezimena mogu formalno promijeniti npr. nakon vjenčanja. Katalog knjižnice pruža pregled knjižničnih materijala i organizira se prema svojoj funkciji, koja potječe od specifičnih korisničkih potreba. Zadatak autorskog knjižničnog kataloga je da se u njemu sva djela jednog autora pokažu na jednom mjestu, bez obzira na ime kojim je potpisao svoj rad.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Language institute asks hackers to help (archived) in Aftenposten, 7. juna 2002. "The Ivar Aasen Center is a member of Bibsys, which is a library data center offering services to all Norwegian University Libraries, the National Library, all college libraries, and a number of research libraries."
  2. Kulturell kampanjejournalistikk in Aftenposten 4. marta 2009. "Et enkelt søk i Bibsys (et elektronisk biblioteksystem for hele landet, red.anm.)"
  3. Pilotprosjekt i det stille in Aftenposten 25. juna 2009. "eller du kan låne den fra nærmeste bibliotek gjennom Bibsys."
  4. Harvard i spissen for utdanningsrevolusjon in Aftenposten 5. juna 2014. "Mellom fem og ti nye studietilbud har meldt sin ankomst til sommeren og høsten, sier Frode Arntsen i Bibsys, som er ansvarlig for nettportalen."

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]