Lista epizoda animea Psycho-Pass

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Popis epizoda animea Psycho-Pass)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Psycho-Pass
Omot DVD izdanja (vol. 1) s prikazom Akane Tsunemori i Shinyje Kōgamija
Zemlja porijekla Japan
Broj epizoda22
Emitiranje
MrežaFuji TV
Originalno prikazivanje12. listopada 2012.
22. ožujka 2013.
Kronologija
← Prethodna
Sljedeća →
Psycho-Pass 2

Prva sezona animea Psycho-Pass emitirana je od 12. listopada 2012. do 22. ožujka 2013. na Fuji TV-u, u sklopu animacijskog bloka Noitamina. Anime je producirao studio Production I.G., a prvu sezonu su zajednički režirali Katsuyuki Motohiro i Naoyoshi Shiotani, dok je scenarij napisao Gen Urobuchi. Radnja prve sezone prati mladu inspektoricu Akane Tsunemori prilikom njezina dolaska u Unit 1 Public Safety Bureaua u futuriziranom društvo u kojem enigmatični Sibyl System prati građane i skenira njihovo mentalno stanje, određujući tako potencijal kriminalnog ponašanja. Inspektori i Enforceri PSB-a moraju se suočiti s kaotičnom prijetnjom u liku kriminalca Shōgoa Makishime, kojemu je cilj srušiti Sibyl i društvo kakvo je ono trenutno.

Glazbu za seriju komponirao je Yugo Kanno. Prvu uvodnu pjesmu, "abnormalize" (epizode 1-11), izveo je bend Ling Tosite Sigure, dok je drugu, "Out of Control" izveo bend Nothing's Carved in Stone. Duo EGOIST je izveo obe odjavne pjesme - "Namae no Nai Kaibutsu" (1-11) i "All Alone with You" (12-22).

Popis epizoda[uredi | uredi kod]

# Naslov Japanski naslov Direktor animacije Scenarist Datum
1"Crime Coefficient""Hanzai Keisū" (犯罪係数)Naoko KusumiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
12. listopada 2012.

Prvi dan posla za mladu inspektoricu Akane Tsunemori pokazuje se iznimno opasnim - čovjek po imenu Nobuo Okura oteo je ženu i sakrio se s njom u napuštenu zgradu koju je PSB ogradio. Skeneri su procijenili kako je Okurin Crime Coefficient dovoljno visok da bi mogao biti opasan pa je PSB pozvan na intervenciju. Dok radi na slučaju, Akane saznaje kako se rukuje Dominatorom te neke aspekte odnosa između inspektora i Enforcera. Enforecer Shūsei Kagari pronalazi Okuru, no ovaj ih otkrije zbog greške na Kagarijevom Dominatoru. Okura bježi i tako započinje potjera. Kada ga uhvate, Enforcer Shinya Kōgami eliminira Okuru te krene eliminirati i taokinju, za koju je utvrđeno da ima povišen Crime Coefficient. Akane ga spriječi tako što ga paralizira Dominatorom. Akane naknadno uspije sniziti ženin Crime Coefficient dovoljno nisko da istu mogu samo paralizirati i odvesti na tretman, mada zbog toga mora odgovarati pred nadređenima.

2"Those Capable""Nashi Uru Mono" (成しうる者)Takayuki HamanaMakoto Fukami
Gen Urobuchi
19. listopada 2012.

Kōgami je još uvijek u bolnici, gdje se oporavlja od paralize koju je dobio paljbe Dominatora; Akane normalno dolazi na posao nakon susreta s prijateljicama te provjeri njegovo stanje. Zajesno s Enforcerom Masaokom, Akane odlazi do trgovačkog centra da eliminira prijetnju. Po povratku, Kagari i ona zajedno večeraju i imaju interesantan razgovor. Kasnije se susretne s Kōgamijem, koji afirmira njezinu raniju odluku, nakon čega mirno preda svoj izvještaj.

3"Rearing Conventions""Shīku no Sahō" (飼育の作法)Toshiyuki KônoMakoto Fukami
Gen Urobuchi
26. listopada 2012.

Članovi Divisiona 1 pozvani su u tvornicu za proizvodnju robota kako bi istražili novi slučaj raskomadanog zaposlenika. Tokom slučaja, inspektor Nobuchika Ginoza ulazi u žestok okršaj s Masaokom; kada ga Akane pita o tome, kaže joj da je budala ako tretira Enforcere kao kolege, a ne kao predmete. Voditelj tvornice zaklinje se kako je incident samo slučajnost, no Division 1 misli drugačije; ubrzo uoče kako jednog radnika zlostavljaju kolege. Tvornica onemogućava pristup Sibylu, što inspektorima otežava posao, ali Enforceri uspiju smisliti plan koji prestravi Akane, no — ipak uspije.

4"Nobody Knows Your Mask""Daremo Shiranai Anata no Kamen" (誰も知らないあなたの仮面) Itsurô KawasakiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
2. studenog 2012.

Division 1 pokušava otkriti ubojicu muškarca poznatog po svom online avataru "Talisman", kojeg sada kontrolira njegov ubojica. Akane, koristeću pomoć avatara "Spooky Boogie", uspije infiltrirati CommuField zabavu, no plan propadne. Nakon toga, ubojica, koji radi s Makishimom, ubije vlasnicu avatara "Spooky Boogie" i preuzme njezin CommuField identitet.

5"Nobody Knows Your Face""Daremo Shiranai Anata no Kao" (誰も知らないあなたの顔)Kaoru SuzukiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
9. studenog 2012.

Inspektor Ginoza i njegov tim umalo upadaju u zamku prateći ubojicu do skrovišta u kojem su postavljene bombe. Kōgami, koji je analizirao podatke s CommuFielda, otkrije identitet ubojice - muškarac po imenu Masatake Midou. U međuvremenu, Makishima upozori Midoua da ga ne smije razočarati. Akane, Masaoka i Kōgami pronalaze Midoua te ga uspijevaju teško raniti prije nego ovaj pobjegne među svoje avatare, koji ga izdaju po Makishiminoj naredbi. Division 1 ubrzo uhapsi Midoua, a Ginoza kasnije otkrije Akane zašto ima takav stav prema Enforcerima. Ginoza otkriva kako je Kōgami bio njegov stari partner i bivši inspektor kojemu je kompleksan slučaj zamaglio Hue i pretvorio ga u latentnog kriminalca.

6"Return of the Psychotic Prince""Kyōōji no Kikan" (狂王子の帰還)Yasuo EjimaMakoto Fukami
Gen Urobuchi
16. studenog 2012.

Ginozin tim razvija teoriju kako je iza recentnih slučajeva morao stajati genijalni um koji je krivce opskrbio i motivirao da čine zločine. Kōgami uočava velike sličnosti između ovih i starog slučajeva zbog kojega je degradiran u Enforcera i koji je doveo do smrti Enforcera Sasayame. Akane u međuvremenu saznaje više informacija o Kōgamiju i starom slučaju nazvanom "Specimen Case". U školi za djevojčice, Rikako Ōryō, enigmatična predsjednika umjetničkog kluba, omami jednu kolegicu i raskomada ju te od njezinih dijelova napravi "umjetničko djelo", a sve pod nadzorom mentora, Makishime.

7"Symbolism of Bletilla Striata""Shiran no Hanakotoba" (紫蘭の花言葉)Yukio NishimotoMakoto Fukami
Gen Urobuchi
23. studenog 2012.

Kada shvati kako su recentna događanja doista povezana sa slučajem "Specimen", Ginoza ukloni Kōgamija sa slučaja i naredi Akane da pazi na njega. Akane i Kōgami raspravljaju o Sasayaminoj smrti, a ovaj joj pokaže svoj jedini dokaz - mutnu sliku Makishime. U međuvremenu, Makishima i Toyohisa Sengūji raspravljaju o smrti oca Rikako Ōryō te diskutiraju o prirodi skraćivanja očekivanog životnog vijeka. S druge strane, Rikako nastavlja s ubojstvima uz pomoć Makishiminog suradnika, Choe Gu-sunga, izabirući za svoju novu žrtvu kolegicu koja se bila zabrinula oko recentnih nestanka u školi.

8"And Then, Silence""Ato wa, Chinmoku" (あとは、沈黙)Takayuki HamanaMakoto Fukami
Gen Urobuchi
30. studenog 2012.

Koristeći svoje deduktivne i psihološke vještine, Kōgami deducira kako ubojica iz slučaja "Specimen" i ubojica iz škole za djevojčice nisu iste osobe; objašnjava kako recentnim ubojstvima nedostaje "originalnosti" te pridodaje sociološki komentar na ranija ubojstva. Kada Akane i on shvate kako je ubojica zapravo jedna od učenica, pronađu Rikako koja, međutim, uspijeva pobjeći jer jedan od nastavnika spriječi Kōgamija da ju ubije. Dok Enforceri pokušavaju otkriti njezino tajno skrovište, ona uspješno bježi, ali ostavi za sobom svoje najnovije "djelo". Makishima kontaktira Rikako te joj govori kako ga je razočarala, dozvoljavajući Sengūjiju da ju ukloni. U međuvremenu, Kōgami pronalazi oštećeni zvučni zapis kojega je Makishima namjerno ostavio. Zbog Rikakina neuspjeha, Makishima počinje pokazivati interes za Kōgamija.

9"Fruit of Paradise""Rakuen no Kajitsu" (楽園の果実)Kyōhei IshiguroMakoto Fukami
Gen Urobuchi
7. prosinca 2012.

Pokušavajući pronaći Makishimu, Kōgami vodi Akane kod svog bivšeg profesora, Joujija Saige, koji ju pristaje uputiti u osnove kriminalne psihologije; kada je Ginoza saznao za to, oštro je napao Akane što je dovelo do svađe. Kasnije Masaoka objasni Ginozin karakter Akane, otkrivajući tako detalje iz njegove prošlosti. U međuvremenu, Makishima i Sengūji, koji je nedavno otkrio kako je gotovo u cijelosti kiborg, raspravljaju o čovječanstvu i filozofiji. Makishima mu daje ime sljedeće mete - Shinya Kōgami.

10"Methuselah's Game""Metosura no Yūgi" (メトスラの遊戯)Kazuo SakaiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
14. prosinca 2012.

Koristeći Akaneinu prijateljicu Yuki, Makishima i Sengūji konstruiraju zamku da namame Kōgamija u napuštenu postaju podzemne željeznice. Nakon što dođe do postaje, Kōgami ugleda Yuki u jednom od vagona te gubi kontakt s Akane; Yuki i on moraju pobjeći Sengūjiju i njegovim psećim robotima, dok Makishima sve promatra sa sigurne udaljenosti. Ginoza kritizira Akane jer je pustila Kōgamija samoga, no ubrzo se upliće Masaoka koji opominje Ginozu. U međuvremenu, Makishima modificira igru i tako omogući Kōgamiju da stupi u kontakt s Divisionom 1, koji krene prema njegovoj lokaciji.

11"Saint's Supper""Seija no Bansan" (聖者の晩餐)Hirotaka EndoMakoto Fukami
Gen Urobuchi
21. prosinca 2012.

Dobivši svoj Dominator od robota, Kōgami uspije nadmudriti i ubiti Sengūjija, mada je i sam ozlijeđen u procesu. U tom trenutku Makishima otima Yuki, no Kōgami ga zbog slabosti ne može pratiti. Dok se Masaoka posveti Kōgamiju, Akane krene za Makishimom. Kada ga sustigne, bude šokirana činjenicom da je njezin Dominator beskoristan protiv njega jer mu je Crime Coefficient nizak, što Makishima pripisuje slobodnoj volji. On ponudi Akane da ga ubije koristeći Sengūjijevu pušku, no ona to ne učini, na što Makishima pred njenim očima prereže Yukin vrat. Na kraju, Akane ostatku tima govori kako Dominatori ne djeluju prema Makishimi.

12"Crossroad of the Devil""Akuma no Jūjiro" (悪魔の十字路)Itsurô KawasakiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
10. siječnja 2013.

Tri godine ranije, gitaristica Yayoi Kunizuka je zatvorena u instituciju nakon što je obilježena kao latentni kriminalac. Dok nestrpljivo čeka puštanje kako bi ponovo svirala gitaru, pristupaju joj inspektori Kōgami i Ginoza kako bi ju ispitali o seriji zločina koji su se dogodili u dijelu grada koji je njoj poznat. Isprva odbije suradnju, ali kada joj Kōgami da žice za gitaru koje ju podsjete na gitaristicu Rinu Takizaki, kojoj se divila, pristane. Kada klub u kojem su inspektori vodili istragu počne goriti nakon što Enforcer Misturu Sasayama ishitreno intervenira među sumnjivcima s Molotovljevim koktelima, Yayoi odluči potražiti Rinu samo da bi otkrila kako je ova dio male grupe koja anarhijom pokušava srušiti Sibyl. Pokušava zaustaviti Rinu, ali shvati kako još uvijek ne može koristiti Dominator kojeg joj je Kōgami dao jer službeno nije Enforcer pa Rina bježi. Nakon tih događaja, Yayoi odluči postati Enforcer i napusti instituciju.

13"Invitation from the Abyss""Shin'en kara no Shōtai" (深淵からの招待)Yasuo EjimaMakoto Fukami
Gen Urobuchi
17. siječnja 2013.

Ginoza odlazi na sastanak s Jōshū Kasei, šeficom PSB-a, koja mu u povjerenju otkriva kako je Touma Kouzoburou, stvarni krivac u slučaju "Specimen", također bio kriminalno asimptomatičan kao i Makishima. Upozorava ga da javnost ne smije biti alarmirana i da moraju uhapsiti Makishimu. Nakon Yukina pogreba, Akane pristane na 'Memory Scoop' kako bi joj iz sjećanja izvukli sliku Makishime i to sve unatoč upozorenjima da bi joj to moglo zamagliti Hue. Unatoč ponovnom proživljavanju traumatičnog događaja, 'Memory Scoop' prolazi uspješno i Akane ostane čistog Huea, a tim dobije sliku Makishime. Kasnije, Ginoza s Masaokom, koji mu je zapravo otac, raspravlja o tome kako Akane uspijeva održati svoj Hue čistim.

14"Sweet Poison""Amai Doku" (甘い毒)Shun'ichi YoshizawaMakoto Fukami
Gen Urobuchi
24. siječnja 2013.

Neidentificirani muškarac s kacigom provaljuje u ljekarnu, pobije osoblje i nestane s lijekovima. Kada inspektori PSB-a dođu na mjesto zločina, ustanove kako muškarčev Crime Coefficient nije bio dovoljno visok da bi aktivirao alarme. Isti muškarac na javnom mjestu napadne ženu, brutalno ju ozlijedi čekićem pred hrpom ljudi i točno ispred skenera koji uopće ne reagira. Kasnije, inspektori saznaju kako je skupina kriminalaca s maskama opljačkala oklopno vozilo. Kōgami deducira kako drugi zločin zasigurno ima motiv što inspektore dovodi do osobe po imenu Jyunmei Itoh, koji je imao problem sa žrtvom. Dok Itoh pokuša pobjeći, Kōgami zaključi kako kaciga kopira niski Crime Coefficient nedužnih prolaznika i tako omogućava izbjegavanje skenera. Uz pomoć Masaoke i Akane, Kōgami uhapsi Itoha.

15"The Town Where Sulfur Falls""Iō Furu Machi" (硫黄降る街)Yoji SatoMakoto Fukami
Gen Urobuchi
31. siječnja 2013.

Kada se snimka napada muškarca s kacigom pojavi na internet, sve više kriminalaca dobiva istu i počinje činiti sve groznije zločine na javnim mjestima, što potakne val nasilja među građanima pod izlikom samoobrane. Dok članovi PSB-a smiruju ulične bune, Kōgami zaključi kako su iste samo diverzija kako bi Nona Tower, u kojem se nalazi Sibyl System, ostao nečuvan. Dok Makishima i njegova banda provaljuju, Kōgami, Akane i Kagari odlaze prema tornju.

16"The Gates of Judgment""Sabaki no Mon" (裁きの門)Yutaka HirataMakoto Fukami
Gen Urobuchi
7. veljače 2013.

Kōgami, Akane i Kagari ulaze u toranj, Makishima odluči kako će glumiti diverziju na vrhu dok Gu-song istraži jezgru Sibyla. Kōgami i Akane krenu za Makishimom dok Kagari odlazi u podrum. Nakon što se spusti do jezgre, Kagari izgubi vezu s ostalima i uz Gu-songa otkrije Sibylovu tajnu. U međuvremenu, Kōgami se krene boriti s Makishimom. Iako ga Makishima svlada, Akane intervenira i obori ga na pod. Kōgami savjetuje Akane da ga ubije, no Akane se uspijeva iskontrolirati i samo ga uhapsi. U međuvremenu, Kagari je uspješno došao do Gu-songa te su obojica otkrili pravi identitet Sibyl Systema. U tom trenutku dolazi šefica Kasei, zapravo kiborg, koja ubija Gu-songa i onda premosti kontrole svog Dominatora kako bi isto učinila i Kagariju.

17"Heart of Iron""Tetsu no Harawata" (鉄の腸)Noriyuki NomataMakoto Fukami
Gen Urobuchi
14. veljače 2013.

Mahishima je uhapšen, a ulični nemiri su se smirili; istovremeno, Kōgami se pita kako će Sibyl suditi o Makishimi te gdje je Kagari. Kasnije istoga dana, šefica Kasei obavijesti Ginozu kako Makishimin slučaj više nije u nadležnosti PSB-a te mu naredi da sazna što je s Kagarijem, što razljuti i Kōgamija i njega. Kasnije, šefica Kasei dolazi pred Makishimu i otkriva kako je zapravo Touma Kouzoburou koji dijeli kibernetičko tijelo sa šeficom Kasei. On Makishimi otkrije pravu prirodu Sibyla, koji je zapravo superačunalo sastavljeno od mozgova kriminalno asimptomatičnih osoba poput Makishime i njega samog. Kouzoburou mu ponudi da postane dio sustava, no ovaj odbije, ubije ga i pobjegne iz letjelice koja ga je trebala odvesti do zgrade Ministarstva gdje bi bio operiran. Prije bijega, Makishima kratko kontaktira Kōgamija.

18"Promises Written in Water""Mizu ni Kaita Yakusoku" (水に書いた約束)Shinpei NagaiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
21. veljače 2013.

Ginoza sazna kako nema ovlasti istraživati pad letjelice u kojoj je bio Makishima te od šefice Kasei dobije zadatak da istoga uhapsi, uz uvjet da Kōgami ne smije raditi na slučaju. Kōgamiju je takva naredba sumnjiva te isti posumnja kako šefica nešto skriva. Složivši se s njime, Ginoza sredi Kōgamiju privremeni premještaj u Division 2, koji radi na Kagarijevom nestanku. Ipak, u tom se trenutku pojavljuje šefica Kasei koja pokušava natjerati Ginozu da ubije Kōgamija, no Akane ga ponovo paralizira i tako spriječi daljnje probleme. Nakon buđenja, Kōgami posudi jednu od kaciga i od Masaoke dobije ključeve za tajno skladište. Napušta PSB i ostavlja poruku za Akane, kazavši joj da je jedini način da zaustavi Makishimu da izađe izvan zakona.

19"Transparent Shadow""Tōmeina Kage" (透明な影)Yasuo EjimaMakoto Fukami
Gen Urobuchi
28. veljače 2013.

Ginozin Hue postaje problematičan nakon svih događanja, no on izbjegne terapiju kako bi radio na nestancima Makishime i Kōgamija. S Masaokom se prepire oko svoje "slabosti" i tvrdi kako će svoju "opsesiju" istjerati do kraja. U međuvremenu, Kōgami odlazi do prof. Saige kako bi pokušali predvidjeti Makishimin sljedeći potez; točno zaključuju kako će Makishima pokušati sabotirati japanske zalihe hrane i tako prisiliti državu da otvori granice. Dok se Akane polako odvaja od sustava, šefica Kasei se spaja sa sustavom u potrazi za novim "pijunom". Na kraju, Sibyl osobno poziva Akane uz obećanje da će joj otkriti cijelu istinu.

20"The Place Where Justice Is Found""Seigi no Arika" (正義の在処)Itsurô KawasakiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
7. ožujka 2013.

Sibyl System otkriva svoju pravu prirodu Akane jer, iako ga ne opravdava, uviđa potrebu za njim te moli njezinu pomoć u hvatanju Makishime živoga. Makishima pronalazi profesora odgovornog za državne zalihe hrane te ga ubije nakon što sazna informacije koje su mu bile potrebe; sa sobom ponese i profesorove prste i oko radi moguće biometrijske identifikacije. Kōgami dolazi na mjesto zločina nedugo nakon Makishime te u lešu ostavlja trag za PSB. U međuvremenu, Akane kontaktira Sibyl i zahtijeva da isti povuče zahtjev za pogubljenjem Kōgamija u slučaju da ona uspije dovesti Makishimu živog. Zahvaljujući njezinom detektivskom radu, PSB ubrzo otkrije trag dok Makishima uspijeva doći do želje lokacije s Kōgamijem za petama.

21"Blood-Stained Reward""Chi no Hōshō" (血の褒賞)Yoji SatoMakoto Fukami
Gen Urobuchi
14. ožujka 2013.

Dok Makishima radi na inficiranju hrane, Kōgami i PSB istovremeno dolaze do tvornice, gdje Kōgami instruira Akane da isključe struju kako bi zaobišli osiguranje. Prije dolaska, Akane je uspjela uvjeriti Sibyl da joj otključa Dominator u paralizirajućem modu kako bi imala prednost pred Kōgamijem i Makishimom. Nakon što ugase struju, Kōgami upada u tvornicu dok Akane i Yayoi odlaze u kontrolnu sobu za slučaj da Makishima pokuša upaliti agregat. Kada otkriju praznu kontrolnu sobu, Akane shvati kako su Ginoza i Masaoka u opasnosti. Nakon što aktivira zamku, Ginoza se nađe zarobljen pod kontejnerom što ostavlja Masaoku da se sam suoči s Makishimom. Kada iskusni Masaoka ostvari prednost, Makishima zaprijeti da će raznijeti Ginozu dinamitom. Masaoka popusti te žrtvuje sebe kako bi spasio sina. Dok prestravljeni Ginoza svjedoči smrti oca, Kōgami ulazi u borbu noževima s Makishimom.

22"Perfect World""Kanpeki na Sekai" (完璧な世界)Itsurô KawasakiMakoto Fukami
Gen Urobuchi
22. ožujka 2013.

Tokom borbe, Kōgami uspije raniti Makishimu, ali istu prekida dolazak Akane. Makishima bježi u kamionu, no Akane mu puca u gume; Makishima sleti u polje nedaleko od tvornice. Kōgami ostavi Akane i krene za Makishimom, koji obilno krvari. Svjestan svoje sudbine, Makishima klekne na vrhu brda i čeka Kōgamijev dolazak; Kōgami propuca Makishimu kroz glavu i nestaje. Kasnije, Sibyl u razgovoru s Akane govori kako se u budućnosti namjerava otkriti narodu, ali tek kada narod bude spreman, na što Akane odgovara kako će ih u toj istoj budućnosti netko ugasiti. Sibyl ju tada zamoli da se nastavi boriti za bolju budućnost. U naredna dva mjeseca, Ginoza je degradiran u Enforcera te ga vidimo kako posjećuje očev grob. Ministarstvo je prošlo kroz određene promjene, a Division 1 je dobio novu inspektoricu. Na kraju vidimo kako Kōgami bježi iz Japana brodom.