Vudu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Skupina vudu vjernika

Vudu ili Voodoo, isto tako poznat kao Vodun u Beninu te Vodou u Haitiju je naziv koji se promjenjuje na srodne religije i kultove koji svoj korijen imaju u animističko-spiritističkoj tradiciji zapadne Afrike.

Vudu u posljednje vrijeme ima sve više pristalica u cijelom svijetu, prije svega u Africi gdje je lokalno stanovništvo sve više priklonjeno tradicionalnim vrijednostima. Na Haitiju gotovo je 100% stanovnika pristalica vudu religije, iako se i njih 90% istovremeno smatra katolicima.

Podrijetlo[uredi | uredi kod]

Korijen mu se može naći među Fon-Ewe narodom Zapadne Afrike, u zemlji koja se danas zove Benin, a nekoć je bila poznata kao Kraljevina Dahomej, gdje Vodun predstavlja nacionalnu religiju s više od 7 miliona sljedbenika. Dolazi od vodun, Fon-Ewe riječi za duha.

Uz Fon i dahomejske tradicije koje su ostale u Africi, razvile su srodne vudu tradicije u Novom svijetu kao posljedica translantske afričke trgovine robljem.

Osim Benina, afrički Vodun i srodni kultovi se mogu pronaći u Togou, Gani, Dominikanskoj Republici, Portoriku, Kubi, Brazilu, Haitiju i na Zelenortskom Otočju. Na američkom kontinentu došlo je do stapanja vudu tradicija s katolicizmom.

Na Kubi se Fon tradicije nazivaju La Regla Arara, dok su u Brazilu među bivšim robovima evoluirale u Jeje Vodun. Vudu se često, zahvaljujući utjecaju popularne kulture u 20. vijeku, povezuje s crnom magijom, pa je s vremenom postojao kolokvijalni sinonim za nju.

Opis[uredi | uredi kod]

U vuduu su podjednako bitni duhovi prirode i mrtvi ljudi, a posebnu važnost daje se duhu umrlog člana porodice. Ta religija koristi slike katoličkih svetaca kao zamjenu za afrička božanstva koja imaju slične ili iste osobine.

Česti su rituali s muzikom i plesom.

Postoje dva načina za prakticiranje vudua, takozvani "rada" i takozvani "petro". "Rada" je stariji i stoga sadrži i više tradicionalnih elemenata. "Petro" je po svemu sudeći osnovan krajem 18. stoljeća od strane svećenika po imenu Petro koji je po priči koristio opojna sredstva kako bi svoje poklonike doveo do ekstaze.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]