Flickr

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Flickr
Flickr wordmark.svg
Vrsta servis za hosting slika/videa
Osnovana veljača 2004., Kanada
Trenutno sjedište
VlasnikYahoo!
Web-stranicaflickr.com

Flickr je online servis za pohranu slike i video sadržaja, kao i online društvena platforma. Uz to što je vrlo popularan kod internetskih korisnika za dijeljenje osobnih fotografija, često ga za pohranu slika koriste i blogeri. Od studenog 2008. bilježi više od 3 milijarde pohranjenih slika i podršku za 9 različitih jezika (arapski, kineski, engleski, francuski, njemački, talijanski, portugalski, španjolski i korejski).

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Flickr se razvio iz online video igre, Game Neverending, koju je razvijala tvrtka Ludicorp iz Kanade. Ludicorp je Flickr pokrenuo u veljači 2004. godine, te se ubrzo pokazao mnogo uspješnijim projektom od igre, čiji je razvoj u konačnici obustavljen.

U ranim verzijama Flickra značajna pozornost se pridavala chat sobama nazvanim FlickrLive s mogućnošću razmjene fotografija među korisnicima. Neki od ključnih elemenata koje je Flickr uveo bili su tagovi, označavanje fotografija, zajedničko grupiranje i rangiranje po zanimljivosti.

U ožujku 2005. godine Yahoo! kupuje Ludicorp i Flickr, te uskoro sav sadržaj seli s kanadskih servera u SAD čime svi podaci postaju podložni zakonima SAD-a.

Značajke[uredi - уреди | uredi izvor]

Flickr od svojih korisnika traži da svoje slike organiziraju koristeći tagove, koji omogućuju specifičnu potragu slika po određenim temama. Flickr je također jedna od prvih web-stranica koja je uvela tag-cloudove koji omogućuju pristup slikama označenih s najpopularnijim ključnim riječima. Upravo zbog mogućnosti korištenja tagova, Flickr se navodi kao pravi primjer učinkovite primjene folksonomije.

Organizr[uredi - уреди | uredi izvor]

Organizr je web aplikacija za organiziranje fotografija unutar Flickr korisničkog računa kojoj se može pristupiti kroz Flickr sučelje. Dozvoljava korisnicima mijenjanje tagova, opisa, uređivanje grupacija i postavljanje fotografija na svjetsku kartu. Korisnici mogu izabrati i primjeniti izmjene na više slika od jednom, što Organizr čini mnogo boljim alatom za grupno editiranje slika od standardnog Flickr sučelja.

Kontrola pristupa[uredi - уреди | uredi izvor]

Flickr pruža privatnu i javnu pohranu slika. Korisnik može sam, tijekom uploada, odlučiti tko sve može vidjeti njegove slike. Fotografija može biti označena javnom ili privatnom. Privatne slike su u početku vidljive samo korisniku koji ih uploada, ali se mogu i označiti kao javne za prijatelje i/ili obitelj.

Hrvatska "konkurencija"[uredi - уреди | uredi izvor]

U Hrvatskoj po uzoru na Flickr postoje dva servisa za postavljanje (i komentiranje) fotografija, Ptičica i fotke.hr.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]