YouTube

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
YouTube
YouTube.com logo
Vrsta LLC
Osnovana 15.2. 2005.
Trenutno sjedište San Bruno, Kalifornija

SAD Sjedinjene Američke Države

Ključne osobeChad Hurley, osnivač i izvršni direktor (CEO)
Steve Chen, osnivač i direktor tehničkog odjela (CTO)
Jawed Karim, osnivač i savjetnik
IndustrijaInternet
VlasnikGoogle
SloganBroadcast Yourself
Web-stranicawww.youtube.com

YouTube je popularni internetski servis za razmjenu video sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati video isječke. Za postavljanje sadržaja pottrebna je registracija, dok za pregledavanje nije, izuzev sadržaja koji nije primjeren za osobe mlađe od 18 godina. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati vlastite originalne uratke i uratke za koje imaju dopuštenje vlasnika autorskih prava, a zabranjeno je postavljanje pornografskog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava kriminalne radnje, sadržaja s ciljem osramoćenja i klevete i reklama. youtube[1] zadržava pravo na korištenje, preinaku i brisanje postavljenog materijala.Vise ovom kanalu saznajte na linkuhttps://youtu.be/8HWTm-6IuUA.

Nastanak YouTube[uredi - уреди | uredi izvor]

Utemeljitelji YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici tvrtke PayPal. Domena „YouTube.com“ aktivirana je 15. veljače 2005. godine, a tijekom narednih mjeseci stranica je razvijana. U svibnju 1999. godine stranica je javnosti ponuđena na uvid, a šest mjeseci kasnije službeno je otpočela s radom. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a investitorska tvrtka Sequoia Capital u studenom 2005. ulaže 3,5 milijuna te u travnju 2006. godine još 8 milijuna dolara. 9. listopada 2006. godine najavljeno je da će tvrtku preuzeti Google za 1,65 milijardi dolara u dionicama. Ugovor je zaključen 13. studenog, a u njemu stoji da YouTube zadržava svojih 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Googlea.

Prema statističkom istraživanju iz lipnja 2006. godine na YouTubeu je dnevno pregledavano 100 milijuna video isječaka, a tokom 24 sata postavljano 65 000 novih video isječaka. Prema istraživanju tvrtke Nielsen/NetRatings stranicu posjećuje gotovo 20 milijuna korisnika mjesečno, od toga 44% žena i 56% muškaraca najčešće dobi od 12 do 17 godina. Prema istraživanju stranice Hitwise.com 64% mrežnog video prometa u UK-u odvija se na YouTubeu.

Utjecaj na društvo[uredi - уреди | uredi izvor]

YouTube je kao besplatan medij postao sredstvom promoviranja anonimnih filmskih autora i glazbenika koji su ovim putem stekli popularnost i probili se u tradicionalne medije poput radija i televizije, u svibnju 2007. ponudio je najgledanijim autorima da postanu njihovim partnerima te na taj način dobiju dio zarade od reklama koje s pojavljuju pored njihovih uradaka.

Moć YouTubea prepoznali su i političari. Tako kandidati za američke predsjedničke izbore 2008. godine koriste YouTube kao medij za predsjedničku kampanju čime se najviše služe Barack Obama i Hillary Clinton. Potencijalni birači mogu pregledavati video uratke u kojima predsjednički kandidati iznose svoje stavove te ih komentirati vlastitim uratcima. Također, američki mediji ističu da je YouTube odigrao značajnu ulogu u porazu republikanskog senatora Georgea Allena 2006. zbog video isječka u kojem senator iznosi rasističke stavove.

Pravna pitanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako YouTube ne dopušta postavljanje sadržaja zaštićenog zakonom o autorskim pravima Sjedinjenih Američkih Država i čitavo ga vrijeme briše, takav sadržaj se neprestano pojavljuje. Tu spadaju televizijske emisije, reklame, glazbeni spotovi, snimke koncerata, isječci iz filmova i TV serija i dr. Ukoliko ih vlasnik autorskih prava ne prijavi, jedini način na koji YouTube otkriva takav sadržaj je putem ključnih riječi i oznaka (tagova) koje su postavljene uz njega. Svojevremeno je YouTube ponudio mogućnost da korisnici prijave sadržaj koji krši autorska prava, ali se ispostavilo da je takav sustav podložan zlouporabi jer su neki korisnici prijavljivali originalne uratke drugih korisnika.

Zbog kršenja autorskih prava YouTubeu je uloženo mnogo pritužaba, a pokrenuto je i nekoliko sudskih postupaka. Tako je, naprimjer, Japansko društvo za zaštitu prava autora, skladatelja i izdavača (JASRAC) tražilo da YouTube ukloni tisuće video isječaka popularnih japanskih glazbenika. U veljači 2006. televizijska kompanija NBC zatražila je uklanjanje zaštićenog materijala, međutim, kako je YouTube sve više dobivao na značaju, NBC se u srpnju iste godine odlučuje za neobičan potez te mu nudi suradnju. Tako na YouTubeu danas postoji službeni NBC-jev kanal na kojem je moguće gledati isječke iz njegove produkcije.

U kolovozu 2006. YouTube najavljuje da planira tokom 18 mjeseci ponuditi na svojoj stranici sve glazbene spotove ikad napravljene. Warner Music Group i EMI prihvaćaju projekt te u rujnu potpisuju ugovor s YouTubeom, a u listopadu ugovore potpisuju i CBS, Universal Music Group i Sony BMG Music Entertainment. Prema ugovoru, te kompanije YouTubeu ustupaju pravo na emitiranje glazbenih spotova iz njihove produkcije za dio prihoda od reklama s YouTubeovih stranica.

Tehnički podaci[uredi - уреди | uredi izvor]

YouTube za reprodukciju video materijala koristi Macromedia FlashPlayer 9 koji je jednostavan za korištenje. Potrebno je instalirati Flash plug-in za internetski preglednik, a smatra se da ga ima instalirano oko 90% računala spojenih na internet. Video isječci se reproduciraju s 25 sličica u sekundi u rezoluciji 320x240 piksela s maksimalnim protokom podataka od 300 kbps. Korisnici mogu slati video materijal u wmv (Windows Media Video), avi (Audio Video Interleave), mov (QuickTime Movie) i mpeg (Moving Picture Experts Group) formatima koje YouTube automatski pretvara u flv (Flash Video) format. Skidanje video materijala je onemogućeno, ali postoje aplikacije i ekstenzije za internetske preglednike koje to omogućuju.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

  • youtube