Vruća sedla

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Blazing Saddles)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Blazing Saddles
RežijaMel Brooks
ProducentMichael Hertzberg
Scenario

sinopsis: Andrew Bergman
Uloge
Muzika
FotografijaJoseph Biroc
Montaža
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
7. 2. 1974 (1974-02-07)
Trajanje92 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,6 mil. $
Bruto prihod119,6 mil. $[2]

Blazing Saddles (sh. Vruća sedla) je američka vestern filmska komedija snimljena 1974. godine u režiji Mela Brooksa, kome je predstavljala komercijalno najuspješniji film karijere, a koja danas uživa reputaciju jedne od najboljih hollywoodskih parodija.

Radnja se događa 1874. godine na Divljem Zapadu kada korumpirani državni advokat Hedley Lamarr (čiji lik tumači Harvey Korman) nastoji natjerati žitelje gradića Rock Ridge da ga napuste kako bi ga otkupio i preprodao kao zemljište za trasu nove željeznice. Protagonist, čiji lik tumači Cleavon Little, je šerif postavljen u grad sa ciljem da kao crnac izazove rasističku reakciju, ali koji se usprkos toga uz pomoć alkoholizmom mučenog revolveraša (čiji lik tumači Gene Wilder) odlučuje suprotstaviti zlikovcima.

Blazing Saddles je originalno nastao kao pokušaj da se vestern parodira tako da će likovi u njemu koristiti žargon i manire tadašnje kontrakulture. No, scenario se sa vremenom preojentirao prema parodiji vesterna iz klasičnog perioda, ali i satiričnog ukazivanja na rasizam koji se u tom žanru uglavnom ignorirao. Mel Brooks je imao dosta problema oko pronalaženja glumačke postave - njegov koscenarist Richard Pryor, kome je namijenio glavnu ulogu, je odbačen od strane studija zbog navodno prevelike sklonosti konzumiranju droga, te je zamijenjen nešto slabije poznatim Littleom, kome će to postati najbolja uloga u karijeri. Punim pogotkom se pokazao i kasnije angažirani Gene Wilder, koji će sa Brooksom nekoliko mjeseci kasnije surađivati u još jednoj uspješnoj parodiji pod naslovom Mladi Frankenstein. Scenario se, osim parodiranja vesterna i njegovih konvencija, isticao i svojom anarhoidnošću, pa se tako u njemu pojavljuju brojni anakronizmi, a na kraju se završni obračun odigrava u hollywoodskom studiju gdje se snimaju vesterni.

Iako je film izazvao kritike zbog ismijavanja tada još uvijek aktualnih rasističkih predrasuda, odnosno korištenja uvredljive riječi "nigger" za crnca, doživio je ogroman uspjeh na kino-blagajnama i postao najgledanijim hollywoodskim filmom godine. Kasnije je stekao i brojne pohvale od strane kritike, te je Brooks zahvaljujući njemu i Mladom Frankensteinu dobio reputaciju majstora hollywoodske parodije.

Uloge[uredi | uredi kod]

napomene

  • Count Basie ima cameo nastup sa svojim orkestrom i izvodi "April in Paris" usred pustinje dok Bart jaše prema Rock Ridgeu da preuzme mjesto šerifa.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Blazing Saddles (AA)”. British Board of Film Classification. May 3, 1974. Pristupljeno 31. VIII 2016. 
  2. „Blazing Saddles (1974)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 17. I 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]