Philip K. Dick

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Philip K. Dick
Biografske informacije
Rođenje(1928-12-16)16. 12. 1928.
Chicago, Illinois, SAD
Smrt2. 3. 1982. (dob: 53)
Santa Ana, Kalifornija, SAD
PseudonimRichard Philips, Jack Dowland
NacionalnostAmerican
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisac, novelist
Opus
Književne vrsteScience Fiction
Postmodernizam
Inspiracija
Web-stranica
PhilipKDick.com

Philip Kindred Dick (Chicago, 16.12. 1928. - Santa Ana, 2.3. 1982.) bio je američki je znanstveno fantastični pisac koji se slovi za jednog od najplodnijih pisaca uopće.

Rođen je u Chicagu, ali se nakon razvoda roditelja s majkom odselio u Kaliforniju, gdje je živio cijeli život. Prvu priču objavio je 1952., a prvi roman 1955. Tijekom pedesetih i šezdesetih napisao je stotinjak priča i više od dvadeset romana, često spajajući naracije iz pojedinih priča u romane.

Na toliku plodnost bio je prisiljen činjenicom da je uglavnom objavljivao u opskurnim časopisima i bio slabo plaćen, te je bio u neprekidnim novčanim problemima, čemu je i pripomogao neuredan život, uzimanje droge i ukupno pet brakova (troje djece).

Premda je zbog svojih ideja postao kultni pisac, za života je bio slabo prihvaćen i samo je jednom dobio cijenjenu nagradu Hugo, za roman Čovjek u visokom dvorcu. Nakon smrti, hollywoodske ekranizacije nekoliko njegovih djela donijele su mu svjetsku slavu i popularnost. O njegovoj ostavštini brine se njegovo troje djece Laura, Isa i Chris, koji stoje i iza službene web stranice.