Honduras

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Republika Honduras
República de Honduras
Zastava Grb
Državna himna: "Tu bandera es un lampo de cielo"
Glavni gradTegucigalpa
Službeni jezici španjolski
Vođe
 -  Predsjednik Juan Orlando Hernández
Uspostava Od Španjolske
15. rujna 1821.
Površina
 -  Ukupno 112,090 km2 (101.)
 -  Voda (%) (zanemarivo)
Stanovništvo
 -  Popis iz 2010  8.000.000 (96.)
 -  Gustoća 59/km2
Valuta honduraška lempira
Vremenska zona -6
Pozivni broj 504
Web domena .hn

Honduras je država u Srednjoj Americi, graniči s Gvatemalom i Salvadorom na zapadu i s Nikaragvom na jugu. Izlazi na Tihi ocean na jugu i na Karipsko more na sjeveru (Honduraški zaljev).

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Prije dolaska bijelaca područje Hondurasa je dio područja srednjoameričkih indijanskih kultura. U njegovom zapadnom dijelu razvijala se kultura Maja. Kristofor Kolumbo se iskrcao na njegovu obalu 1502. i dao mu ime honduras (španj. dubine), prema dubokoj vodi uz obalu. Španjolski osvajači pod vodstvom Cortesa dolaze 1524. Od tada do 1821. Honduras pripada Španjolskoj. Kratko vrijeme je u sastavu Ujedinjenih država Srednje Amerike. Raspadom Unije 1840. postaje samostalan.

Tijekom druge polovice 20. stoljeća često je bio pod militarističkom vlašću, sve do slobodnih izbora 1982.

Ekonomija[uredi - уреди | uredi izvor]

Honduras spada u najsiromašnije i najmanje razvijene države Latinske Amerike. Ekonomiju uglavnom čini poljoprivreda, a najveću izvoznu vrijednost ima proizvodnja kave. Nekadašnja druga po veličini izvozna grana, izvoz banana, uništena je 1998. u uraganu. Do 2000. je proizvodnja obnovljena na 57% prijašnje vrijednosti. Od ostalih proizvodnih djelatnosti važan je uzgoj škampa. Honduras posjeduje šumska i mineralna bogatstva, ali širtenje poljoprivrednih površina spaljivanjem nastavlja ugrožavati šume.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Stanovništvo uglavnom čine potomci mješanaca indijanskog stanovništva i europskih doseljenika (mestici) kojih ima 80%. Indijanaca ima 7%, crnaca i mulata 2%, te bijelaca 1%. 175 400 državljana Hondurasa govori nekim od indijanskih jezika kao materinskim, a najrasprostranjeniji je garifuna (146 000).[1] Prema vjeroispovijesti prevladavaju katolici (87%) i protestanti (10%).

Gradovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Popis gradova u Hondurasu

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. www.unicef.org, "Atlas sociolingüístico de Pueblos Indígenas de América Latina Fichas nacionales", pristupljeno 28. travnja 2016.