Turci

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Turci
Selim III by John Young.jpg EmperorSuleiman.jpg

ElifShafak Ask EbruBilun Wiki.jpg

Recep Tayyip Erdogan.PNG Tarkan.jpg Pamuk.jpg Sertab Erener (cropped).jpg
Mustafa Kemal Atatürk, Selim III, Sulejman I, Elif Šafak, Recep Tayyip Erdoğan, Tarkan, Orhan Pamuk, Sertab Erener
Ukupno pripadnika
74-92 000 000
Značajna područja naseljavanja
Turska zastava


Turci su euroazijski narod, dio turkijske jezične grupe, porijeklom od starih Seldžuka (Seljuks), jedne grane Oguza, koji su se nakon 1071. pod vodstvom Alp-Arslana, u bici na Mazinkertu potukavši bizantsku vojsku, uskoro počeli širiti prema Anatoliji. Jedan od poglavica, Osman, osamostalio se u 14. stoljeću i provalio u Anatoliju, gdje je nastala današnja Turska, a kasnije prodiru i na Balkan. Ima ih oko 60 miliona pripadnika, koji žive raspoređeni na dva kontinenta. Najveći dio ih živi u Maloj Aziji (Turska sa oko 49 miliona), na Balkanu, i to u: Bugarskoj (815.000), Grčkoj (130.000), Makedoniji (81.000), Rumunjskoj (150.000), te nepoznat broj u zemljama nasljednicama bivše Jugoslavije, kao i na Cipru (135.000).

Veći dio Turaka živi u Iraku (200.000 do 300.000), Siriji (100.000) kao i u dijelu zemalja Azije, gdje se zovu Turkmeni.

Više od tri miliona Turaka žive u zapadnoj Evropi, od čega samo 1,2 miliona u Njemačkoj. Turci su sunitski muslimani.

Prvi se put spominju u 6. stoljeću, a potomci su turskih naroda, koji su u 11. stoljeću prodrli u Anatoliju, mješajući se postupno sa ostalim narodima u tom dijelu svijeta: Arapima na jugu i jugozapadu, Perzijancima na jugoistoku, Grcima na zapadu, Armencima i Kurdima na istoku, te Gruzijcima na sjeveroistoku, a dijelom i sa Slavenima na jugoistoku Evrope. Današnja Turska poznaje ne samo Turke kao svoje državljane: ona se isto tako diči svojom jakom dijasporom, ali i »etničkim Turcima« (Turcima u etničkom smislu), koji su ustvari regionalna manjina.