Lempira (vođa Lenka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Statua Lempire u Hondurasu.

Lempira (? – 1537.) je bio vođa (poglavica) indijanskog naroda Lenka, koji su obitavali u zapadnom Hondurasu. Iako historijski izvori o Lempiri uvelike variraju, poznato je da je 1537. godine uspio ujediniti više od 200 neprijateljskih plemena u zajedničku vojsku od oko 30,000 ljudi, kojom se suprostavio španjolskom pokušaju kolonizacije što ga je predvodio konkvistador Francisco de Montejo.

Znak za početak Lempirine pobune bilo je ubojstvo trojice Španjolaca koji su se nalazili u regiji; Španjolci su zatim krenuli u akciju protiv vojske Lenka ali bez uspjeha. Kolonizatori su bili prisiljeni na povlačenje, a gubitak dotad osvojenog teritorija bio je izvjestan. Iako se Lempira bio povukao i utvrdio, Španjolci su ga uspjeli namamiti na pregogore, tokom kojih ga je jedan španjolski arkebuzir ubio. Saznavši za smrt svog vođe, Lenke su se predali. Španjolci su, navodno, nakon incidenta pojeli Lempiru u znak nepoštivanja. Ovo je službena verzija priče koja se uči u honduraškim školama; postoji i verzija među modernim Lenkama koja se prenosi usmenom predajom, međutim ona se u većini bitnih elemenata ne razlikuje od službene.

Neovisno o nejasnim historijskim izvorima i jednostranoj službenoj verziji, Lempira se i među Lenkama, i u Hondurasu slavi kao junak i borac za nezavisnost, odnosno slobodu. Današnja valuta u Hondurasu nazvana je upravo u njegovu čast.