Turks i Caicos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Turks i Caicos Otoci
Zastava
Državna himna: ""God Save the King""
Položaj Turks i Caicos Otoka
Položaj Turks i Caicos Otoka
Glavni gradCockburn Town
Najveći grad Providenciales
Službeni jezici engleski
Etničke grupe 90% Afrikanci, 10% višerasno stanovništvo, Evropljani, Sjevernoamerikanci[1]
Vlada Britanski prekomorski teritoriji
 -  Kralj Charles III
 -  Guverner Gordon Wetherell
 -  Premijer Galmo Williams
Površina
 -  Ukupno 417 km2 (199..)
Stanovništvo
 -  Procjena za 2008  36.605[2] (?.)
 -  Gustoća 52/km2 (n/a.)
Valuta U.S. dollar (USD)
Vremenska zona UTC-5
 -  Ljeti (DST) UTC-4 (UTC)
Pozivni broj +1-649
Web domena .tc

Turks i Caicos Otoci (engleski Turks and Caicos Islands) je Britanska prekomorska teritorija koja se sastoji od dvije grupe tropskih otoka u Karibima, jugoistočno od Bahama, na 21°45′ N 71°35′ W.

Trideset otoka imaju ukupnu površinu od 166 kvadratnih milja (430 km²) te se sastoje od uglavnom od niskih vapnenačkih ravnica s velikim udjelom močvara i mangrove. Klima je obično sunčana i relativno suha, ali otoci trpe česte uragane. Otoci imaju prilično ograničene izvore pitke vode te se ona uglavnom prikuplja cisternama u privatnom vlasništvu. Glavni prirodni resursi jesu jastozi i školjke.

Komitet UN za dekolonizaciju navodi Turks and Caicos Otoke na UN-ovom popisu nesamoupravnih teritorija.

U okviru Britanskog Imperija, Turks i Caicos Otoci su ispočetka bili administrativno povezani s Jamajkom, a potom s Bahamima. Nakon što su obje zemlje stekle nezavisnost, britanska vlada je imala iste planove za Turks i Caicos, ali su oni napušteni. Zbog relativno velikog broja kanadskih turista koji redovno posjećuju otoke, kao i domorodaca koji žive i rade u Kanadi, od 1970-ih se sve češće predlaže da Turks i Caicos postanu kanadska provincija, dok je godine 2004. kanadska provincija Nova Scotia izglasala zakon kojim bi preuzela brigu o otocima ako ikada postanu dio Kanade.

Fizičko-geografske odlike[uredi | uredi kod]

Reljef[uredi | uredi kod]

Turks i Kajkos čini 8 ostrva i preko 30 nenaseljenih sprudova. Uzdižu se i do 2000 m nadmorske visine. Tlo je peskovito, prekriveno šikarom i kaktusima.

Klima[uredi | uredi kod]

Klima na ostrvima je topla i ujednačena. Prosečna godišnja temperatura iznosi 24-32°S, tokom cele godine. Godišnje padavine iznose oko 720 mm, što nije dovoljno za redovno snabdevalje pijaćom vodom.

Hidrografija[uredi | uredi kod]

Na ostrvima nema rečnih tokova, što otežava vodosnabdevanje stanovništva, a u prilog ide i činjenica da padavine nisu tako česte.

Flora i fauna[uredi | uredi kod]

Ostrva Turks su dobili naziv po vrsti kaktusa koji podseća na turban, što je doseljenike asociralo na Turke, pa shodno tome, dalo naziv ostrvu. Osim karakterističnih kaktusa ovde se gaje i domaće kulture, najviše, pasulj, kukuruz i brojne vrste tropskog voća.

Društveno-geografske odlike[uredi | uredi kod]

Historija[uredi | uredi kod]

Ime arhipelaga je izvedeno s jedne strane po jednoj vrsti endemskog kaktusa koji podsjeća na tursku kapu, fes, a s druge od naziva koji su otocima dali Lucayo Indijanci. Prvobitni naseljenici na otocima su bili Lucayo Indijanci za koje se smatra da su ih naselili oko 750. godine (po arheološkim podacima). Otoke je, navodno, 1492. "otkrio" Kristofor Kolumbo, ali postoji mogućnost da je to zapravo bio Juan Ponce de León. Starosjedilačko stanovništvo je bolestima i ropstvom do oko sredine 16. stoljeća istrijebljeno.

U 17. stoljeću su otoci naseljavani sa Bermuda, i tijekom vremena bili su pod španjolskom, pa francuskom i britanskom kontrolom. Od 1776. do 1848. bili su dio kolonije Bahama, od 1848. do 1962 su bili vezani uz Jamajku, dok ona nije dobila nezavisnost. Negde oko 1976. je su počeli pokreti za nezavisnost otoka, ali od 1982. su zamrli.

Od 2003. Kanada nastoji otoke proglasiti svojom jedanaestom provincijom. Da bi to bilo moguće, Velika Britanija bi prvo morala otocima dati nezavisnost.

Septembra 2008. ostrva je teško pogodio uragan Hana.

Administrativna podela[uredi | uredi kod]

Mapa Turks i Kajkos ostrva

Ostrva su podeljena u dve grupe Turks ostrva i Kajkos ostrva:

Politički gledano, Turks i Kajkos su podeljeni na šest distrikta (okruga):

BR. Okrug Gl. grad Površina
(km²)
Stanovništvo
(procena 2006)
Izborni
okruzi
Kajkos ostrva
1 Providensijales i Zapadni Kajkos Blu Hils 163.6 22642 4
2 Severni Kajkos Botl Krik 144.9 1895 2
3 Središnji Kajkos Konč Bar 144.2 468 1
4 Južni Kajkos i Istočni Kajkos Kokburn Harbor 136.8 1579 2
Turks ostrva
5 Veliki Turk Kokburn Taun 17.6 5567 4
6 Solt Kej Balfor Taun 9.1 186 -
Turks i Kajkos ostrva Kokburn Taun 616.3 32337 13

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]