Centralna Amerika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Srednja Amerika)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Države Centralne Amerike

Centralna Amerika je region Severne Amerike koji se nalazi između južne granice Meksika i severozapadne granice Kolumbije, u Južnoj Americi. Neki geografi klasifikuju Centralnu Ameriku kao veliki zemljouz, i u ovom pogledu ona ponekad uključuje deo Meksika istočno od Zemljouza Tehuantepek, tj. meksičke države Čijapas, Tabasko, Kampeče, Jukatan i Kvintana Ro. Centralna Amerika ima povoljan geografski polozaj zbog okena (Atlantski i Tihi), i povezana je gotovo sa celim svetom. Jedina nepovoljnost jeste klima jer se nalazi u zakom toplotnom pojasu (preseca je ekvator). Razudjenost obala-velika. Ima puno ostrva (Mali i Veliki Antili) kao i poluostrvo Kalifonija. Prirodne zone koje postoje u Centralnoj Americi su: savana, pustinja, polupustinjska vegetacija...

Nabiranje venacnih planina Srednje Amerike prati veoma intezivna vulkanska aktivnost. Najveci vulkani su Orizaba(5700m) i Popokatepetl (5452m)

Geologija Centralne Amerike je aktivna, sa vulkanskim erupcijama i zemljotresima koji se dešavaju s vremena na vreme. 1931. i 1972. godine, zemljotresi su opustošili Managvu, glavni grad Nikaragve. Plodna zemljišta zbog vulkanske lave su omogućila da se održi velika gustina stanovništva u poljoprivredno produktivnim predelima na visokim nadmorskim visinama.

Kao najuži deo Amerike, Centralna Amerika je mesto gde se nalazi Panamski kanal kao i predloženi, ali nikada završeni Kanal Nikaragve.

Postojala je nacija Centralne Amerike u ranom 19. veku, koja se sastojala od sadašnjih nacija Gvatemale, Hondurasa, El Salvadora, Nikaragve i Kostarike (i dela moderne meksičke države Čijapas). Ovo je ponekad poznato kao Ujedinjene Provincije Centralne Amerike ili Sjedinjene Države Centralne Amerike.

Povezani članci[uredi - уреди | uredi kôd]