Angloamerika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Angloamerika: tamnozelena boja označava zemlje koje se tradicionalno ubrajaju u regiju — Kanada i SAD, dok svetlozelena označava regije koje imaju engleske korene ili gdje je engleski jezik prevladavajući, a plava označava kanadsku provinciju Kvebek gdje prevladava francuski

Angloamerika (engl. Anglo-America) je termin koji se koristi za označavanje onih delova Amerike u kojima je glavni govorni jezik engleski, a protestantizam je dominantna konfesija, radi značajnih istorijskih, lingvističkih i kulturnih veza s Engleskom, tj. Britanskim ostrvima. Termin Angloamerika se korsiti kao suprotnost terminu Latinska Amerika, u kojoj prevladavaju romanski jezicišpanski i portugalski, a dominantna konfesija je katolicizam.

Angloamerika isključivo obuhvata Sjedinjene Američke Države i Kanadu, tj. zemlje koje tvore severni deo Severne Amerike. Belize, Panama, Gvajana (ili Gvajane), Jamajka i nekoliko karipskih država se ponekad ubrajaju u šire značenje Angloamerike, iako su geografski bliže, ili u Južnoj Americi. Kada se govori o toj široj grupi država ponekad se koristi termin Anglofonska Amerika.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Angloamerikanac može označavati osobu iz Amerike koja govori engleskim jezikom. Ova upotreba uopšteno zanemaruje razlike između ljudi engleskog, nemačkog, irskog ili nekog drugog sjevernoevropskog podrijekla, te obuhvata većinu govornika engleskog jezika u SAD, koji potiču iz evropskih zemalja.

Vidi još

[uredi | uredi kod]