Jugozapadna Azija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jugozapadna Azija (PDF)
Jugozapadna Azija (PDF)

Jugozapadna Azija je subregija Azije koja obuhvaća njezin jugozapadni dio. Termin zapadna Azija obično se koristi u pisanju o arheologiji i kasnoj prapovijesti regije. Za razliku od Bliskog istoka koji je nejasno definirana regija i koji općenito uključuje afričku državu Egipat, zapadna Azija je čisto geografski termin koji obuhvaća jugozapadni kraj Azije.

Jugozapadna Azija se djelomično podudara s tradicionalnim europskim nazivima Bliski istok i Srednji istok, koji opisuju geografski položaj regije u odnosu na Europu radije nego vlastiti položaj unutar Aziji. Međunarodne organizacije (posebice UN), te afričke i azijske zemlje preferiraju uporabu termina zapadna Azija umjesto Srednji istok zbog percipiranog eurocentrizma ovog povijesnog termina. U okviru kulturne i političke geografije Srednji istok ponekad obuhvaća sjevernoafričke zemlje poput Egipta. Iz sličnih se razloga regiji pripajaju Afganistan, srednja Azija i/ili Pakistan.

Ujedinjeni narodi u svojoj definiciji zapadnoazijske subregije također uključuju Armeniju, Azerbajdžan i Gruziju, iako se nalaze na Kavkazu koji razdvaja Aziju i Europu. Navedene tri zemlje također imaju sociopolitičke veze s Europom. Nasuprot tome Ujedinjeni narodi pridružuju Iran južnoj Aziji, a Egipat sjevernoj Africi.

Azijski dio Arapskog svijeta (uključujući Arabiju) naziva se na arapskom Mašrek.

Vidite kontinent i transkontinentalna zemlja za sljedeće definicije

Teritorije

[uredi | uredi kod]

Jugozapadna Azija se sastoji od sljedećih zemalja:

Granice jugozapadne Azije ponekad se proširuju, pa obuhvaćaju:

Anatolija, Arabija, Kavkazija, Levant i Mezopotamija su subregije jugozapadne Azije.

Ostale subregije Azije

[uredi | uredi kod]

Više informacija

[uredi | uredi kod]