Lesoto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mmuso wa Lesotho
Kingdom of Lesotho
Kraljevina Lesoto
GesloKhotso, Pula, Nala
("Mir, kiša, blagostanje")
Himna: "Lesotho Fatse La Bontat'a Rona"
Glavni gradMaseru
Službeni jezicisesotho (južni sotho) i engleski
Leaders
UtemeljenjeOd Ujedinjenog Kraljevstva 4. listopada 1966.
Površina
• Vode (%)
0
Stanovništvo
• Popis iz 2004
1.861.959 (143.)
• Gustoća
61,3 /km2
Valutaloti
Vremenska zona+3
Pozivni broj266
ISO 3166 kod[[ISO 3166-2:Šablon:ISO 3166 kod|Šablon:ISO 3166 kod]]
Veb-domena.ls

Lesoto je država-enklava u južnoj Africi u potpunosti okružena teritorijem Južnoafričke Republike. Članica je Commonwealtha.

Od 1868. do 1966. područje Lesota, tada zvanog Basutoland, bilo je britanski protektorat izdvojen od okolnog teritorija Južnoafričke Republike. Poslije stjecanja neovisnosti ponovno je uspostavljena tradicionalna monarhija. Nakon duge jednopartijske, a zatim i vojne vladavine prvi slobodni izbori održani su 1993. U devedestima se gospodarska situacija u zemlji pogoršala, pa su protesti nakon izbora 1998. prerasli u široke nemire praćene pljačkom i uništavanjem poslovne četvrti glavnog grada, koji su zaustavljeni tek intervencijom snaga JAR i Bocvane. Od tada se stanje u zemlji smirilo, a gospodarski oporavak ubrzan je nakon stjecanja trgovinskih pogodnosti SAD-a namijenjenih siromašnim afričkim zemljama.

Lesotsko gospodarstvo uvelike je ovisno o susjednoj Južnoafričkoj Republici, gdje je zaposlen velik dio muškaraca. Značaj industrije u gospodarstvu raste, a poljoprivredna proizvodnja pada. BDP za 2004. procijenjen je na 3.200 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Prevalencija infekcije virusom HIV je među najvišima u svijetu; virusom je zaraženo oko 29% stanovništva.

Gradovi

[uredi | uredi kod]