Saharska Arapska Demokratska Republika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Saharska Arapska Demokratska Republika
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Al-Jumhūrīyya al-`Arabīyya as-Sahrāwīyya ad-Dīmuqrātīyya
Zastava Grb
Gesloحرية ديمقراطية وحدة (arapski)
"Sloboda, Demokracija, Jedinstvo" "Libertad, Democracia, Unidad"
Državna himna: "Yābaniy Es-Saharā"
Glavni gradEl Aaiún (pod marokanskom upravom) Bir Lehlu (privremeni glavni grad)
Službeni jezici arapski(1)
Vođe
 -  Predsjednik Mohamed Abdelaziz
Uspostava osporena, samoproglašenje 27. veljače 1976.(2)
Površina
 -  Ukupno 266 000 km2 (83.)
 -  Voda (%) 0
Stanovništvo
 -  Popis iz 2004  267 405 (182.)
 -  Gustoća 1.3/km2
Valuta saharska peseta, marokanski dirham
Vremenska zona +0
Pozivni broj +212 i + 213
Web domena nema
(1) Kao dodatni neslužbeni jezik koristi se španjolski.
(2)Maroko ne priznaje neovisnost SADR-a; Španjolska je napustila Zapadnu Saharu 14. studenog 1975.

Saharska Republika, službeno Saharska Arapska Demokratska Republika (skraćeno SADR), je nepriznata država s vladom u egzilu koju je osnovao saharavski pobunjenički pokret Polisario 27. veljače 1976. godine. Ova vlada trenutno kontrolira oko 20% traženog teritorija koji odgovara bivšoj španjolskoj koloniji Zapadnoj Sahari. Ostatkom upravlja Kraljevina Maroko pod nazivom Južne pokrajine. Polisario ove marokanske pokrajine smatra okupiranim područjem, dok područje pod vlastitom kontrolom, koje se nalazi uz granicu s Mauritanijom, smatra slobodnom zonom. Maroko ovo područje pod upravom Polisarija smatra tampon područjem.

Naziv[uredi - уреди | uredi izvor]

Budući da je ova država nepriznata od velikog broja zemalja, nije članica UN-a, te time ne postoji ni službeni srpskohrvatski prijevod za ovu državu. Tako je poznata pod više naziva: Saharska Arapska Demokratska Republika, Demokratska Arapska Republika Sahara, Arapska Demokratska Republika Sahara i sl. Službeni naziv kojeg ova država koristi kao članica Afričke unije je République arabe sahraouie démocratique,[1] gdje sahraouie označava narod Sahravi koji živi na području Zapadne Sahare.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon odlaska Španjolaca iz Španjolske Sahare, Španjolska, Maroko i Mauritanija su potpisali Madridske sporazume koji su vodili priključivanju teritorija Maroku i Mauritaniji. Rat je uslijedio nakon što je nezavisnost počela tražiti Fronta Polisario, koja je tvrdila da predstavlja domorodačko saharavsko stanovništvo. Samoproglašenje Saharske Arapske Demokratske Republike zbilo se u Bir Lehlu 27. veljače 1976. godine. Bir Lehlu je Polisario držao sve do prekida vatre 1991. godine, a vlada u egzilu ga i dalje smatra glavnim gradom. Maroko glavnim gradom smatra El Aaiún. Vlada u egzilu djeluje u izbjegličkim logorima u vilajetu Tindouf u Alžiru.

Vlada[uredi - уреди | uredi izvor]

Karta Zapadne Sahare. Područje pod kontrolom SADR-a označeno je žutom bojom.

Na čelu države nalazi se predsjednik koji imenuje premijera. Vlast SADR-a sastoji se od vijeća ministara (na čelu s premijerom), sudbene vlasti (suce imenuje predsjednik) i parlamenta. Zbog djelovanja u egzilu, mnoge grane vlasti još uvijek ne funkcioniraju.

Vlada SADR-a djeluje u izbjegličkim kampovima u zapadnom Alžiru. Sjedište je kamp Rabouni koji se nalazi južno od grada Tindoufa. Neki službeni događaji odvijaju se na prostoru Zapadne Sahare u području koje kontrolira SADR, većinom u gradovima Bir Lehlu i Tifariti.

Međunarodni odnosi[uredi - уреди | uredi izvor]

Diplomatski odnosi SADR-a

Neke države, većinom afričke, priznale su Zapadnu Saharu kao neovisnu državu, s vladom Saharske Arapske Demokratske Republike kao jedinom zakonitom vladom.

Nakon priznavanja neovisnosti Zapadne Sahare, neke države su povukle svoje priznanje. Određeni dio država zamrznuo je priznanje u iščekivanju rezultata referenduma o nezavisnosti ili nekih drugih razloga.

SADR ima ili je imala diplomatske odnose s 85 država svijeta (84 članice UN-a i Južna Osetija), od kojih:

  • 45 priznaju SADR.
  • 18 od tih 45 imaju veleposlanstva SADR-a.
  • 40 je zamrznulo ili povuklo priznanje.

Zapadnu Saharu kao marokanski teritorij priznaje Arapska liga i oko 25 država.

Saharska Arapska Demokratska Republika nije članica UN-a, ali je članica Afričke unije. Zbog njezinog članstva, Maroko je povukao svoje članstvo iz unije te je jedina afrička zemlja koja nije članica. SADR također nije članica ni Arapske lige niti Arapske magrepške unije.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. ((fr))((en))Zemlje članice AU

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Službene stranice
Ostalo