Francuske južne i antarktičke teritorije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Francuski južni i antarktički teritoriji
Svjetska baštinaUNESCO
 Francuska
Registriran:2019.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:vii, xi, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Francuske Južne Teritorije (dugo ime: Teritorije francuskih južnih i antarktičkih zemalja, francuski: Territoire des Terres australes et antarctiques françaises or Terres australes et antarctiques françaises, T.A.A.F. ili TAAF) su antarktički, vulkanski otoci u južnom Indijskom oceanu, koji se nalaze južno od Afrike i na otprilike jednakoj udaljenosti od Afrike, Antarktike i Australije.

Francuski prekomorski posjed predstavljaju od godine 1955. Podijeljene su u četiri oblasti, koje uključuju Adelinu zemlju, nad kojom francuski suverenitet mnoge druge zemlje ne priznaju. Glavna grada privrede je ribarstvo, a teritorije nemaju stalnih stanovnika.

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Zbog svoje ogromne veličine – više od 672 000 km2 –, ovo područje sadrži visoku zastupljenost biodiverziteta Južnog okeana i štiti ekološke procese koji su neophodni za razvoj ovih vrsta. Iz tog razloga, teritorija igra ključnu ulogu u zdravlju okeana širom svijeta, posebno u regulaciji ciklusa ugljenika.

Kao rezultat velike udaljenosti od centara ljudskih aktivnosti, područje je očuvani prikaz biološke evolucije i prikladno za dugoročno praćenje populacija morskih ptica i sisara i za proučavanje efekata globalnih promena. Zbog toga su Francuski južni i antarktički teritoriji i mora upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine 2019. god.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „UNESCO: Teritorije francuskih južnih i antarktičkih zemalja”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 
  2. „Francuska, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 01. 2023. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]