Republika Kongo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Republika Kongo
République du Congo (fr)
Repubilika ya Kongo (Kituba)
Republiki ya Kongó (Lingala)
GesloUnité, Travail, Progrès  (fr)
"Jedinstvo, rad, napredak"
Himna: "La Congolaise"
Lokacija Republike Kongo
Glavni grad
i najveći grad
Brazzaville
4°14′0″S15°14′0″E
Službeni jezicifrancuski
regionalni jeziciKongo/Kituba, Lingala
Demonim(i)Kongoanci
Government
Denis Sassou Nguesso
• Premijer
Anatole Collinet Makosso
Independence 
• Datum
15. august 1960.
Površina
• Ukupno
342,000 km2 (64th.)
Stanovništvo
• Procjena za 2005
3,999.000 (128..)
• Popis
n/a
• Gustoća
12 /km2 (204..)
BDP (PPP)procjena za 2008 
• Ukupno
14,282 mrld. $[1]
• Per capita
3.913 $[1]
BDP (nominalni)procjena za 2008 
• Ukupno
10.774 mrld. $[1]
• Per capita
2.951 $[1]
HDI (2018)0.608
srednji (137.)
ValutaSrednjoafrički CFA franak (XAF)
Vremenska zonaWAT
Pozivni broj242
Veb-domena.cg

Republika Kongo (francuski République du Congo), poznata i kao Kongo-Brazavil (francuski Congo-Brazzaville) kako bi se razlikovala od DR Konga koji se naziva Kongo-Kinšasa (francuski Congo-Kinshasa), Kongo Republika, ili jednostavno Kongo (francuski Congo), je država u središnjoj Africi. Na zapadu izlazi na Atlantski ocean, a graniči s Gabonom na sjeverozapadu, Kamerunom i Srednjoafričkom Republikom na sjeveru, Demokratskom Republikom Kongo na istoku i jugu te angolskom eksklavom Cabindom na jugu.

U pretkolonijalnom razdoblju u današnjem Kongu i okolnim područjima postojalo je nekoliko većih država različitih Bantu naroda, među kojima su se isticale Loango i Kongo. Zapadnu obalu donjeg toka rijeke Kongo zauzela je krajem 19. stoljeća Francuska. Godine 1960. u velikom valu dekolonizacije neovisnost je dobio i Francuski Kongo.

Nakon neovisnosti u Kongu su, kao i u mnogim drugim mladim afričkim državama, zaredali vojni udari. Zemlja se približila Sovjetskom Savezu, ali nije raskinula svoje veze sa zapadnim zemljama, osobito bivšom maticom Francuskom. Poslije kraja hladnog rata i prvih višestranačkih izbora napeta politička situacija prerasla je u oružane sukobe koji su imali i etničko-teritorijalne elemente. Ratna djelovanja uglavnom su završena do 2000. i u zemlji od tada vlada krhki mir.

Republika Kongo jedna je od afričkih država najbogatijih naftom. Izvozi se i drvo. BDP za 2004. procijenjen je na 800 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Geografija

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Geografija Konga

Republika Kongo, bivša Francuska Ekvatorijalna Afrika, nalazi se u zapadnoj Centralnoj Africi. To je država sa površinom preko 342.000 kvadratnih kilometara, a stanovništvo broji 2,6 miliona. Dva najvažnija grada u Kongu su, Brazavil, glavni i najveći grad, i Poant Noar, luka na Atlantskom okeanu. Najveći deo zemlje se sastoji od šuma sa tropskim kišama i savanama.

Najveće reke Republike Kongo čine njenu istočnu granicu. To su reke Ubangi i Kongo. Reka Kuilu je najznačajnija reka za drenažu obalskog dela Republike Kongo. Protiče kroz region Niari i u tom delu svog toka nosi ime Niari. Uliva se u Atlanktik nedaleko od Poant Noara. Od izvora do ušća duga je preko 650 km.

Glavna etnička grupa je Bakongo, a ostale su: Bateke, Mbochi i Sanga. Sve govore Bantu. Oko polovine stanovništva sledi tradicionalnu religiju. Katolika ima oko 30%. Službeni jezik je francuski.

Istorija

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Istorija Konga

U pretkolonijalnom razdoblju u današnjem Kongu i okolnim područjima postojalo je nekoliko većih država različitih Bantu naroda, među kojima su se isticale Loango i Kongo. Od 15. do 17. veka Portugalci su dominirali u ovom regionu. Od 1889. godine smenjuju ih Francuzi. Ova teritorija postaje Francuska Ekvatorijalna Afrika 1910. godine.

Godine 1960. u velikom valu dekolonizacije nezavisnost je dobio i Francuski Kongo.

Nakon nezavisnosti u Kongu su, kao i u mnogim drugim mladim afričkim državama, počeli vojni udari. Zemlja se približila Sovjetskom Savezu, ali nije raskinula svoje veze sa zapadnim zemljama, posebno sa bivšom maticom Francuskom. Posle kraja hladnog rata i prvih višestranačkih izbora napeta politička situacija prerasla je u oružane sukobe koji su imali i etničko-teritorijalne elemente. Ratna delovanja uglavnom su završena do 2000. i u zemlji od tada vlada mir.

Početkom XXI veka, varoš Etumbi, koja se nalazi na severozapadu zemlje, je bila poprište izbijanja nekoliko epidemija Ebole.

Ekonomija

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Ekonomija Konga

Republika Kongo jedna je od afričkih država najbogatijih naftom. Izvozi se i drvo. BDP za 2004. procijenjen je na 800 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Republic of the Congo”. International Monetary Fund. Pristupljeno 22. 04. 2009.