Bjelorepi jelen

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bjelorepi jelen
White-tailed deer.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Cervidae
Potporodica: Capreolinae
Rod: Odocoileus
Vrsta: O. virginianus
Odocoileus virginianus map.svg
Rasprostranjenost bjelorepog jelena

Bjelorepi jelen (latinski: Odocoileus virginianus) je jelen podrijetlom iz SAD-a, Kanade, Meksika, Srednje i Južne Amerike, te s krajnjeg juga Perua. Također je uvezen u Novi Zeland tu u neke zemlje Europe, kao što su Finska, Češka i Srbija. U Sjevernoj i Južnoj Americi, su najrašireniji divlji papkar.

Jelensko krzno je crvenkasto-smeđe boje u proljeće i ljeto, a pretvara se u sivo-smeđe tijekom jeseni i zime. Jelen se može prepoznati po karakterističnoj bijeloj donjoj strani repa, koji služi kao signal za uzbunu tijekom opasnosti. Postoji populacija bjelorepih jelena u državi New York koji su u potpunosti bijeli.

Bjelorepi jeleni su vrlo promjenjive veličine, prema Bergmannu je pravilo da prosječna veličina veća dalje od ekvatora. Mužjaci sjevernoameričkog jelena obično teže od 60 do 130 kg, ali u rijetkim slučajevima, može težiti više od 159 kg.[1]

Ženka u Sjevernoj Americi obično teži 40 do 90 kg. Jeleni iz tropskih krajeva i Florida Keya su znatno manji u prosjeku od 35 do 50 kg. Jeleni u Andma su veći od drugih te imaju gustu dlaku koja izgleda kao krzno. Duljina varira od 95 do 220 cm, uključujući i rep od 10 do 36,5 cm , a visina u lopaticama je od 53 do 120 cm.

Bjelorepi jelen jede različite vrste hrane, najčešće jede mahunarke, izbojke s drveća, lišće, kaktus i trave. Oni također jedu žir, voće i kukuruz. Njihov poseban želudac omogućuje im da jedu neku hranu koju ljudi ne mogu, kao što su gljive i otrovni bršljan. Njihova prehrana ovisi o sezoni prema raspoloživosti izvora hrane. Također jedu sijeno, trave, bijelu djetelinu i drugu hranu koja se može naći u seoskim dvorištima.

Podvrste[uredi - уреди | uredi kôd]

O. v. truei, ženka, Kostarika
Tri primjerka O. v. borealis, New Hampshire
Abecedni popis podvrsta:[2][3]
Raspon, Središnja i Južna Amerika

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvor[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. „The Outdoor Life Book of World Records”. Outdoor Life. http://www.outdoorlife.com/articles/hunting/2007/09/outdoor-life-book-world-records. Pristupljeno 20. siječnja 2011. 
  2. White-tailed deer, Mammals Species of the World. 3rd. ed.
  3. Cervidae, Deer's Life