Carrie (roman)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Carrie
Carrienovel.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Stephen King
Država  SAD
Jezik engleski
Žanr(ovi) horor roman
Izdavač Doubleday
Datum izdanja 5. april 1974
Vrsta medija štampa (tvrdi uvez)
Stranica 199
ISBN 978-0-385-08695-0

Carrie je horor roman američkog književnika Stephena Kinga objavljen 1974. godine. Naslovna protagonistica je Carrie White, 16-godišnja djevojka iz grada Chamberlain u državi Maine, koju kod kuće zlostavlja njena kršćanska fundamentalistička majka, a u lokalnoj gimnaziji zbog naivnosti i neuglednog izgleda brutalno ismijavaju i šikaniraju druge djevojke. Radnja prikazuje kako ona otkriva telekinetičke sposobnosti, a koje će iskoristiti da, potaknuta brutalnom šalom kojoj je bila izložena na školskom plesu, izvede apokaliptičnu osvetu.

Kingu je Carrie bio četvrti napisani roman, ali prvi koji je objavljen. Inspiraciju mu je pružila djevojka koju je poznavao u srednjoj školi, a stil romana je epistolarne prirode, te se sastoji od pisama, službenih svjedočanstava i novinskih članaka koji opisuju događaje. Roman, koji je sam King često opisivao kao "feministički", je nakon objavljivanja postao besteseler, te preko noći učinio Kinga jednim od najuglednijih i najpopularnijih autora horor-žanra.

Godine 1976. je po njemu snimljen istoimeni film u režiji Briana de Palme u kome je naslovnu ulogu tumačila Sissy Spacek. Nakon toga je napravljeno još nekoliko slabije poznatih ekranizacija.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]