Demokratska Kampućija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Demokratska Kampučija
Democratic Kampuchea official name.svg
Flag of the Khmer Republic.svg
1975. – 1979. Flag of the People's Republic of Kampuchea.svg
Zastava Grb
Zastava Grb
HimnaDap Prampi Mesa Chokchey
Lokacija Demokratske Kampučije
Glavni grad Phnom Penh
Jezik/ci khmerski jezik
Vlada Diktatura
Vođa države
 - 1975. - 1976. Norodom Sihanouk
 - 1976. - 1979. Khieu Samphan
Predsjednik vlade
 - 1975. - 1976. Samdech Penn Nouth
 - 1976. Khieu Samphan
 - 1976. - 1979. Pol Pot
Historija Hladni rat
 - Građanski rat 1967. - 1975.
 - Uspostavljena 17. travnja 1975.
 - Pad Phnom Penha 7. siječnja 1979.
 - Uspostava monarhije 24. rujna 1993.
Valuta riel

Demokratska Kampučija (khmerski: Democratic Kampuchea official name.svg) je bila bivša komunistička država na području današnje Kambodže koja je postojala od 1975. do 1979. Kampućiju su uspostavili Crveni kmeri nakon što su pobijedili Lon Nola i njegovu Kmersku Republiku. Vladajuće tijelo u državi znano je kao "Angkar Loeu" (viša organizacija), a vodstvo KP Kampučije sebe je prozvalo "Angkar Padevat".

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Vođa Crvenih kmera bio je Pol Pot, posljednji predsjednik vlade i de facto diktator u zemlji tijekom njezina postojanja. Država se raspala 1979. godine. Te godine, Vijetnamska narodna vojska ušla je u Demokratsku Kampučiju i započela rat u kojem je uspostavila Narodnu Republiku Kampučiju. NR Kampučija bila je marionetska država pod upravom vijetnamske vojske i takva je postojala sve do 1993. kada je ponovo uspostavljena Kraljevina Kambodža.

Crveni kmeri su se regrupirali uz granicu s Tajlandom i u regijama koje su kontrolirali su uspostavili sustav vlasti kao u Demokratskoj Kampučiji. No, unatoč vijetnamskom preuzimanju, većina zemalja je i dalje priznavala Demokratsku Kampučiju, a ne NR Kampučiju.

Vlada u egzilu[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 1982. osnovana je Koalicijska vlada Demokratske Kampučije. Koalicija je sklopljena između Shianoukove stranke FUNCINPEC, Crvenih kmera i KPNLF-a. Predstavljala je vladu u egzilu koja je pak de facto predstavljala Demokratku Kampučiju, koja de iure više nije postojala. Vlada u egzilu prestala je postojati 1990. godine, a samo tri godine nakon toga ukinuta je i NR Kampučija i ponovo je uspostavljena Kambodža.