Premijer Kambodže

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Premijer Kambodže
នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា
Kraljevski grb
TitulaNjegova Ekscelencija
SjedištePalača mira
Kambodža Phnom Penh, Kambodža
ImenujeKralj Kambodže
MandatPet godina, obnovljiv
Inauguracijski držacNorodom Sihanouk
Formiranje18. ožujka 1945.
ZamjenikZamjenik premijera
Plaća3,675,000 រៀល

Premijer Kambodže (kmerski: នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា; francuski: Premier ministre du Royaume du Cambodge) je predsjednik vlade Kambodže. Uz to, premijer je i šef kabineta te voditelj izvršne vlasti u Kambodži. Funkcija premijera formirana je 1945. godine za vrijeme francuske uprave, a prvi obnašatelj funkcije bio je Norodom Sihanouk. Funkcija premijera nije bila izborna sve do 1993. godine, kada je monarhijski ustav formalno priznao funkciju premijera; prvi demokratski izabrani premijer postao je Norodom Ranariddh.

Da bi bio izabran, premijer mora biti zastupnik u parlamentu. Nakon konstituiranja parlamenta, isti bira premijera većinom glasova, nakon čega ovaj odlazi u Kraljevsku palaču, gdje pred Kraljem i vjerskim dužnosnicima polaže prisegu. Kralj na koncu imenuje premijera na petogodišnji mandat, s tim da Kralj nema pravo odbiti imenovanje koje je izglasao parlament. Nakon imenovanja slijedi predstavljanje kabineta, a vlada mora biti potvrđena u parlamentu u roku od 60 dana od dana izbora. Premijer imenuje i svog zamjenika, mada u slučaju smrti ili bolesti premijera, njegovo mjesto preuzima imenovani v.d. premijera.

Sjedište premijera i vlade je Palača mira, međutim premijer ima svoju privatnu rezidenciju u kojoj stanuje. Aktualni premijer, od 2023. godine, je Hun Manet iz Kambodžanske narodne stranke.