Hun Sen

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hun Sen (rođen 4.4. 1951.) je premijer Kamnbodže. On je glavni vođa Kambodžanske narodne stranke, koja je vladala Kambodžom, zajedno sa strankom Funcinpec od obnove višepartijske demokracije 1993 godine.

Hun Sen je svoju političku karijeru započeo u Crvenim Kmerima, ali je u doba vladavine Pol Pota prebjegao u susjedni Vijetnam. Tamošnje vlasti su ga pred treći indokineski rat regrutirale kao podoban kadar za stvaranje buduće pro-vijetnamske vlasti. Nakon vijetnamske invazije na Kambodžu i pada Crvenih Kmera, Hun Sena je provijetnamska Narodna revolucionarna partija Kampučije imenovala za ministra vanjskih poslova. Nakon smrti premijera Chan Syja, Hun Sen je početkom 1985. godine imenovan za premijera, te je s vremenom marginalizirao provijetnamskog partijskog vođu Henga Samrina. Pred kraj hladnog rata se pokazao kao vješt državnik i diplomat, koji je pod okriljem UN sudjelovao na pariškim mirovnim pregovorima kojima je okončan dugogodišnji rat te uspostavljena višestranačka demokracija.

Na prvim demokratskim izborima 1993. Hun Senova Partija, transformirana u Kamnodžansku narodnu stranku, je osvojila najviše glasova te sklopila koalicijski sporazum s rojalistima iz Funcipeca. Međutim, koaliciju su uzdrmale nesuglasice između vođe Funcinpeca princa Norodoma Ranariddha i Hun Sena, koji je 1997. godine pokrenuo krvavi puč, svrgnuo Ranariddha i postao jedini državni premijer. Nekoliko rojalističkih pristaša su članovi CPP-a mučili do smrti, iako je Hun Sen poricao bilo kakvui upletenost. [1] Također je porekao da je u pitanju bio puč, te ustvrdio da je Funcinpec šurovao s pobunjenim Crvenim Kmerima. [2]

Izbori u julu 2003. u u Nacionalnoj skupštini stvorili brojniju većinu za CPP, s obzirom da je FUNCINPEC izgubio mjesta u korist CPP i Stranke Sama Rainsya. Međutim, CPP nije uspio dobiti dvotrećinsku većinu koju ustav propisuje za samostalni sastav vlade. Pat-pozicija je riješena kreativnim tumačenjem ustava te je sredinom 2004. godine formirana nova koalicija između CPP i FUNCINPEC-a.

Prethodi:
Chan Sy
Premijer Kambodže
1985–1993
Slijedi:
Koalicija Sen-Ranariddh
Prethodi:
Ung Huot
Premijer Kambodže
1997–danas
Slijedi: