Država Kambodža

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Država Kambodža
រដ្ឋកម្ពុជា
  
1989. – 1992.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna: "Državna himna Kambodže" (1989–1990) / "Nokor Reach" (1990–1992, de facto)
Lokacija Kambodže
Lokacija Kambodže
Glavni grad Phnom Penh
Jezik/ci kmerski jezik
Vlada Marksističko-lenjinistička jednopartijska republika (1989–1991)
Generalni sekretar
 - 1989. – 1991. Heng Samrin
Državni poglavar
 - 1989. – 1992. Heng Samrin
 - 1992. – 1993. Chea Sim
 - 1993. Norodom Sihanouk
Premijer
 - 1989. – 1993. Hun Sen
Legislatura Narodna skupština
Historija Hladni rat
 - Promjena ustava 1. siječnja 1989.
 - Vijetnamsko povlačenje 26. rujna 1989.
 - Pariški sporazum 23. listopada 1991.
 - Osnovan UNTAC 15. ožujka 1992.
 - Obnova monarhije 24. rujna 1993.
Valuta kambodžanski riel
Pozivni broj +855
Danas dio  Kambodža

Država Kambodža (kmerski: រដ្ឋកម្ពុជា Rath Kâmpŭchéa) je bio naziv ranije Narodne Republike Kampućije od 1989. godine do uspostave prijelazne uprave Ujedinjenih nacija 1992. godine. Država Kambodža nije bila zasebna ili nova država u odnosu na svoju prethodnicu, već posljedica ustavnih promjena s kraja travnja 1989. godine, a koje su na snagu stupile 1. svibnja iste godine. Isprva su te promjene bile više kozmetičkog karaktera (promjena imena države, zastave, izmjena himne, ...), međutim kako je vrijeme odmicalo, Država Kambodža je vršila sve veći otklon od socijalističke tradicije iz koje je nastala, a što je bilo popraćeno i slabljenjem te eventualnim prestankom vijetnamskog utjecaja na kambodžansku politiku.

Država je formalno proglašena 1. svibnja 1989. godine, a osim inicijalnih kozmetičkih promjena, došlo je i do ukidanja smrtne kazne te vraćanja budizma kao državne religije. Ponovna legalizacija budizma imala je za učinak njegovo masovno širenje među narodom, odnosno značajan porast prakticiranja tradicionalnog religijskog života. Država Kambodža je prema ustavu bila neutralna i nesvrstana zemlja, a ubrzo je donesen i paket zakona koji je za cilj imao liberalizaciju gospodarstva, odnosno vraćanje privatnog vlasništva i uvođenje slobodnog tržišta. Postojali su planovi i za liberalizaciju političkog sistema.

Država Kambodža je postojala u vrlo turbulentnom periodu kada je komunizam padao, odnosno kada su Sovjetski Savez i Istočni blok postepeno krahirali. To je za posljedicu imalo sve manji dotok sovjetske pomoći Vijetnamu, a što je dovelo do konačnog povlačenja vijetnamske vojske iz Kambodže nakon gotovo 15 godina. Službeno, posljednje vijetnamske trupe su napustile zemlju 26. rujna 1989. godine, mada je izgledno da je povlačenje finalizirano tek 1990. godine. Odlazak vijetnamske vojske imao je za posljedicu i egzodus velikog broja Vijetnamaca, koji su se vratili u svoju domovinu, ne imajući povjerenja u vlasti da im mogu pružiti dovoljne garancije sigurnosti.

Unatoč najavljivanim promjenama, ali i značajnoj liberalizaciji na drugim poljima, Država Kambodža se u političkom kontekstu nije odmakla od političkog nasljeđa socijalizma. Jednopartijski sustav i dalje je bio jedina politička solucija, a Hun Sen je kao premijer uživao apsolutni autoritet. Politički sustav je ostao u potpunosti identičan kao za vrijeme NR Kampućije, što je dovelo do toga da Država Kambodža nije uspjela obnoviti monarhističku tradiciju koja je ukinuta 1970. godine. Neki simboli monarhije, poput vladarske palače u Phnom Penhu, jesu bili obnovljeni, ali vlasti nisu bile spremne ići predaleko, posebice u kontekstu činjenice da je legitimni pretendent na tron, Norodom Sihanouk, pružio podršku koalicijskoj vladi Demokratske Kampućije, kojom su dominirali Crveni Kmeri. Pritisci su se, ipak, nastavili tako da su sredinom 1991. godine vlasti Države Kambodže potpisale sporazum kojim su priznale princa Sihanouka kao državnog poglavara. Do kraja iste godine, Sihanouk je odradio i prvi službeni posjet Državi Kambodži, gdje su ga dočekali i Hun Sen i Chea Sim.

Početkom 90-ih godina, situacija u Državi Kambodži postepeno se pogoršavala, mahom zbog sve očitijih problema s funkcioniranjem države te osjetnim porastom korupcije. U prosincu 1991. godine dolazi do velikih studentskih prosvjeda u Phnom Penhu, koji su ugušeni nakon policijske intervencije u kojoj je poginulo osmero ljudi. Istovremeno, vlasti Države Kambodže su sa svojim vijetnamskim saveznicima dovršavali mirovne pregovore s Crvenim Kmerima, koji su započeli još sredinom 80-ih godina. Pregovori su trajali godinama zato što su obje strane tvrdoglavo inzistirale na svojim zahtjevima prije ikakvog konkretnog nastavka - Crveni Kmeri su zahtijevali raspuštanje vlade NR Kampućije/Države Kambodže, dok su ovi zahtijevali isključenje Crvenih Kmera iz bilo kakve buduće vlade.

Pregovori su zaključeni Pariškim mirovnim sporazumom iz 1991. godine, kojim su za 1993. godinu predviđeni demokratski izbori pod okriljem Ujedinjenih nacija. Početkom ožujka 1992., Država Kambodža je raspuštena, a na njeno mjesto je došla prijelazna uprava Ujedinjenih nacija u Kambodži, koja je osigurala prekid vatre i pripreme za izbore, nakon kojih je nanovo uspostavljena monarhija.