Son Sen

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Son Sen (12.6. 1930 - 10.6. 1997.) bio je kambodžanski komunistički političar, poznat kao jedan od čelnika Crvenih Kmera i najbliži suradnik njihovog vođe Pola Pota.

Son Sen se rodio 1930. godine u južnom Vijetnamu, u porodici kmerskih doseljenika. Obrazovao se u Phnom Penhu a 1950-ih u Parizu, gdje je postao članom male, ali kompaktne, a kasnije prilično utjecajne grupe kambodžanskih marksističkih studenata na čelu s Saloth Sarom (Pol Potom). Prvi povratku u Kambodžu, postao je direktor Nacionalnog učiteljskog instituta, kao i jedan od vođa Komunističke partije Kambodže. Godine 1963. je pobjegao iz glavnog grada kako bi izbjegao hapšenje od tajne policije vjerne režimu princa Norodom Sihanouka, a vjeruje se da je izgnanstvo proveo u Hanoiu.

Godine 1971. postao je načelnik štaba Kambodžanskih narodnooslobodilačkih snaga, paravojne formacije Crvenih Kmera koja se pod vijetnamskim i kineskim pokroviteljstvom borila protiv pro-američke vlade Lon Nola. U to doba je postao i čelnikom Santebala - tajne policije Crvenih Kmera. Nakon što su Crveni Kmeri u aprilu 1975. preuzeli vlast u Kambodži, postao je zamjenik premijera i ministar obrane. Na toj je dužnosti bio sve do vijetnamske invazije krajem 1978. Nominalno je iste dužnosti zadržao i kada su Crveni Kmeri otišli u ilegalu, odnosno započeli gerilski rat protiv Vijetnamaca i provijetnamskog režima Hun Sena.

U augustu 1985. mu je Pol Pot predao komandu nad Crvenim Kmerima, a godine 1991. je nakon međunarodne konferencije potpisao u Parizu mirovni sporazum kojim se nastojao završiti građanski rat. Dio Crvenih Kmera je smatrao da je Son Sen previše popustljiv prema nekadašnjim neprijateljima, a u aprilu 1993. je napustio Vrhovno nacionalno vijeće u Phnom Penhu, izrazivši protest zbog predstojećih izbora.

Crveni Kmeri su nastavili borbu protiv kambodžanske vlade, ali se njihov broj smanjio nakon masovnih dezertiranja 1996. godine. Među preostalim Crvenim Kmerima je došlo do raskola, te je Son Sen, nakon što je pokušao postići novi sporazum s vladom, na zapovijed Pol Pota likvidiran zajedno s 11 članova svoje porodice.

Dio Son Senove porodice, pak, živi u SAD nakon što je iz Kambodže izbjegao 1983. godine.