Predstavnička skupština kampućijskog naroda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Predstavnička skupština kampućijskog naroda
សភាតំណាងប្រជាជនកម្ពុជា
Vrsta
VrstaJednodomni
Historija
Osnovano5. siječnja 1976.
Raspušteno7. siječnja 1979.
Početak saziva10. travnja 1976.
Vodstvo
PredsjednikNuon Chea, KPK
(od 10. travnja 1976.)
Broj zastupnika250

Predstavnička skupština kampućijskog naroda (kmerski: សភាតំណាងប្រជាជនកម្ពុជា) je bila jednodomna legislatura Demokratske Kampućije. Formalno je uspostavljena 5. siječnja 1976. godine, stupanjem na snagu Ustava Demokratske Kampućije, a brojala je 250 predstavnika.

Prema Ustavu, mjesta u Predstavničkoj skupštini unaprijed su dodijeljena trima velikim društvenim skupinama. Najdominantnija skupina, sa 150 predstavnika, bili su seljaci, dok su po 50 predstavnika imali radnici te Kampućijska revolucionarna armija. Propisano je kako su izbori za predstavnike bili izravni i tajni, a trebali su se održavati svakih pet godina.

Prvi i jedini izbori u zemlji održani su 20. ožujka 1976. godine, dok je prva i jedina sjednica Predstavničke skupštine održana od 10. do 14. travnja iste godine. Predstavnička skupština imala je široku plejadu ovlasti, koja se osim standardnih zakonodavnih sastojala i od izbora izvršne te sudbene vlasti. U praksi, svu je vlast držala egzekutiva, odnosno partijska elita na čelu s Pol Potom. Na prvoj sjednici Predstavničke skupštine, ista je izabrala Državni prezidij, njegovog predsjednika (Khieu Samphan) te dvojicu potpredsjednika, Administraciju (vladu), na čelu s Pol Potom, te Stalni komitet, koji je predstavljao Skupštinu kada nije zasijedala. Sudbena vlast (narodni sudovi) nikada nije izabrana.

Prvom sjednicom predsjedao je Nuon Chea, koji je funkciju predsjednika Skupštine obavljao sve do njezina dokidanja 1979. godine. U praksi je članove i dužnosnike Skupštine odredio Centralni komitet Komunističke partije Kampućije, a iako su planovi za prave izbore bili tema rasprave, isti nikada nisu realizirani.

Skupština je faktički dokinuta u siječnju 1979. godine, kada su vijetnamske trupe ušle u Phnom Penh.