Opsin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
3-dimenziona struktura goveđeg rodopsina. Sedam-transmembranskih domena je prikazano u različitim bojama. Hromofor je prikazan u crvenoj boji.

Opsini su grupa na svetlost senzitivnih 35-55 kDa za membranu-vezanih G protein-spregnutih receptora retinoidne proteinske familije nađenih u fotoreceptorskim ćelijama retine. Pet klasičnih grupa opsina je obuhvaćeno čulom vida. Oni posreduju konverziju fotona u elektrohemijski signal, što je prvi stepen kaskade vizuelne transdukcije. Postoji još jedan opsin koji je nađen u mrežnjači sisara, melanopsin, on učestvuje u cirkadijalnim ritmovima i refleksu zenica ali ne u formiranju slike.[1]

Klasifikacija opsina[uredi - уреди | uredi kôd]

Opsini se dele u dve grupe koje nisu homologne, ali su konvergentno evoluirale slični oblik i funkciju.[2][3] Tip I opsina su izraženi kod prokariota, dok životinje koriste tip II opsina. Opsini nisu nađeni izvan ovih grupa (na primer kod biljki, gljivica, ili plakozoa),[2] mada još nepotvrđeni izveštaji o opsinima kod sunđera[4] možda sugerišu da su opsini bili prisutni kod drevnih životinja.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]