Kuba

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostala značenja v. Kuba (razvrstavanje).
República de Cuba
Republika Kuba
Flag of Kube Coat of arms of Kube
Državno gesloPatria o Muerte (španski)
"Otadžbina ili smrt" a
HimnaLa Bayamesa  ("Himna Bayamoa")
Location of Kube
Glavni grad
(i najveći grad)
Havana
23°8′N, 82°23′W
Službenik jezik/ci španski
Demonim Kubanci
Političko uređenje Socijalistička republikab
 -  Predsjednik Raúl Castro
 -  Prvi potpredsjednik José Ramón Machado Ventura
Nezavisnost od Španije 
 -  proglašenac 10.10. 1868
 -  proglašena republika 20.5. 1902
 -  Kubanska revolucija 1.1. 1959
Površina
 -  Total 110.861 km² (10.)
42.803 sq mi 
 -  Voda (%) zanemarivo
Stanovništvo
 -  2007 estimate 11,394,043[1] (73.)
 -  2002. census 11,177.743 
 -  Gustoća 102/km² (97.)
264/sq mi
GDP (PPP) 2006. estimate
 -  Total 46,22 mrld. $ (2006 proc.)[2] (neranguirana)
 -  Per capita 4.500 $ (2007 proc.)[2] (nerangirana)
HDI (2007) 0.838[3] (high) (51.UNIQcf2d7320bd851d80-nowiki-0000000D-QINU3UNIQcf2d7320bd851d80-nowiki-0000000E-QINU)
Valuta Kubanski peso (CUP)
Konvertibilni peso d (CUC)
Vremenska zona EST (UTC-5)
 -  Ljeti (ljetno vrijeme) (počinje 11.3.; završava 4.11.) (UTC-4)
Internet TLD .cu
Pozivni broj +53
a Kao na kovanici iz 1992.[4]
b[5] navodi da je "Kuba nezavisna i suverena socijalistička država [čl. 1]... naziv kubanske države je Republika Kuba [čl. 2]." Izraz "socijalistička republika" za oblik vladavine u Kubi je gotovo univerzalan, iako oblici vlade nemaju univerzalnu tipologiju. Na primjer, Atlapedia[6] Kubu opisuje kao "unitarnu socijalističku republiku"; Encyclopædia Britannica[7] izbacuje riječ "unitarna," kao većina izvora.
c Na početku Desetogodišnjeg rata.
d Od 1993. do 2004. godine američki dolar se koristio uz peso dok ga nije zamijenio konvertibilni peso.

Republika Kuba je arhipelag u severnim Karibima koji se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlanskog okeana. Severno od kube se nalaze Sjedinjene Američke Države i Bahami, na zapadu Meksiko, na jugu Kajmanska ostrva i Jamajka, a na jugoistoku Haiti.

Istorija[uredi - уреди]

Detaljnije: Istorija Kube

Kuba i njeno indijansko stanovništvo (Taino, Siboni i Ganajatabi) su okupirani od strane Španaca u šesnaestom veku. Borba za nezavisnost kolonije je počela 1868. i nastavila je tokom devetnaestog veka do špansko-američkog rata 1898. godine. SAD su okupirale ostrvo i držale ga do nezavisnosti 1902. godine, a i nakon toga su imale najveći uticaj na ostrvu.

Ernesto Če Gevara, Fidel Kastro, Raul Kastro i njihova pobunjenička armija su bili jedna od mnogih partizanskih grupa koje su se suprostavile diktatoru Batisti. Kastrov 'Pokret 26. jul' je preuzeo vlast na Kubi 1959. godine, nakon pobede nad Batistinim oružanim snagama. U vreme kada je Batista srušen, 75% kubanske zemlje je bilo u vlasništvu stranaca (najviše amerikanaca). Nova revolucionarna vlada je izvršila zemljišne reforme i nacionalizovala većinu vlasništva stranih kompanija. Rezultat toga je bio pogoršanje odnosa sa SAD. Kastro se deklarisao kao komunist, objavivši da će na Kubi napraviti socijalističko društvo. Nova vlada, vođena Komunističkom partijom Kube, je započela reforme kakve je Kastro i obećao. Zdravstvo i školstvo su postali besplatni za sve građane Kube.

Nekoliko narednih decenija Kuba je dobijala značajnu pomoć Sovjetskog Saveza, najviše preko razmene šećara za naftu koju je Kuba dalje plasirala na svetsko tržište. U to vreme Kuba je podržavala komunističke pokrete u Latinskoj Americi (Nikaragva, El Salvador, Gvatemala i Čile) i Africi (Angola, Mozambik i Etiopija). Samo u Angoli Kuba je imala 50 000 raspoređenih vojnika. Raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine, Kuba je doživela težak ekonomski udarac i proglašen je "specijalni period" oporavka. Iako su IMF i Svetska banka odbile da pruže pomoć Kubi, kubanska privreda se nije urušila i iako su ekonomski pokazatelji i dalje niži nego 1989. godine, oseća se spor, ali stabilan ekonomski napredak. Kubanska privreda se danas sastoji od tri najvažnija dela: poljoprivrede (duvan, šećer, limun), rudarstva (nikl) i turizma.

Kubanski najveći trgovinski partneri su Španija, Kanada, Francuska, Italija, V. Britanija i Japan. Amerikanci su proglasili trgovinski embargo protiv Kube, koji se odnosi na izvoz sve robe (osim lekova i hrane) na Kubu. Najveći broj putovanja Amerikanaca na Kubu je zabranjen (turistička putovanja su zabranjena zakonom). Amerikanci koji putuju na Kubu, to čine krišom, putujući preko Meksika, Kanade ili Bahama.

Politika[uredi - уреди]

Kuba je komunistička država, ili parlamentarna republika predvođena Komunističkom partijom.

Jednopartijski parlament se sastoji od 609 članova koji ne moraju biti članovi Komunističke partije i koji se biraju na petogodišnji mandat.

Provincije[uredi - уреди]

Kuba je podeljena u 14 provincija i 169 opština, i jednom specijalnom opštinom Isla de Huventud.

CubaSubdivisions.png
 1. Isla de Huventud
 2. Pinar del Rio
 3. provincija Havana (Havana)
 4. Siudad de la Havana (grad Havana)
 5. Matanzas
 6. Sjenfuegos
 7. Vilja Klara
 8. Sankti Spiritus
 1. Siego de Avilja
 2. Kamagej
 3. Las Tunas
 4. Granma
 5. Holguin
 6. Santjago de Kuba
 7. Guantanamo


Geografija[uredi - уреди]

Karta Kube

Ostrvo Kuba je najveće ostrvo na Karibima. Država Kuba se sastoji od celog ostrva Kuba i manjih obližnjih ostrva, izuzimajući zaliv Guantanamo, vojnu luku koja je iznajmljena Sjedinjenim Državama od 1903. godine. Ostrvo Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu.

Ostrvo je najvećim delom u ravnici, sa brdima i planinama u jugoistočnom delu i najvišim vrhom Piko Real de Turkino na 2,005 m. Ostrvska klima je tropska. Sušna sezona je od novembra do aprila, a kišna od maja do oktobra.

Havana je glavni i ujedno i najveći grad na Kubi. Drugi veći gradovi su Santjago de Kuba i Kamagvej. Neki od poznatijih manjih gradova su Barakoa koji je prvo špansko naselje na Kubi, kao i Trinidad i Bajamo.

Stanovništvo[uredi - уреди]

melezi 51%, belci 37%, crnci 11%, kinezi 1% Kuba je multirasno društvo. Najveća organizovana religija je katoličanstvo. Santerija je religija koja je mešavina starih afričkih religija i katoličanstva, i široko je rasprostranjena na Kubi. Zvanično, Kuba je ateistička država.

Kultura[uredi - уреди]

Gradovi[uredi - уреди]

Popis gradova u Kubi

Izvori[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]