Bermudi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bermuda)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bermudi
Bermuda
Zastava Grb
Geslo"Quo Fata Ferunt"  (latinski)
"Gdje [nas] sudbine nose"
Državna himna: "God Save the King (službena)
Hail to Bermuda (neslužbena)"
Položaj Bermuda
Glavni grad
i najveći grad
Hamilton
32°18′0″N64°47′0″W
Službeni jezici engleski1
Etničke grupe 54,8% crnci
34,1% bijelci
6.4% višerasno stanovništvo
4,3% ostalo
0,4% nespecificirano[1]
Demonim Bermuđani
Vlada Britanski prekomorski teritoriji
 -  Monarh Charles III
 -  Guverner Sir Richard Gozney
 -  Premijer Edward David Burt
Površina
 -  Ukupno 53,2 km2 (224..)
Stanovništvo
 -  Procjena za 2009  67.837 (205.2.)
 -  Gustoća 1.239/km2 (7..)
BDP (PPP) procjena za 2007[2]
 -  Ukupno 5,85 mrld. $[2] (149..)
 -  Per capita 91.477 $[2] (1..)
Valuta Bermudski dolar3 (BMD)
Vremenska zona Atlantska (UTC-4)
Pozivni broj +1-441
Web domena .bm

Bermudi (engl. Bermuda [bərˈmjuːdə]; prethodno Somers Isles [ˈsʌmərz aɪlz]), Britanski prekomorski teritorij u sjevernom Atlantiku, koji je oko 600 nautičkih milja udaljen od SAD. Sastoji se od 138 otoka, ukupne površine 53,3 km². Najveći otok je poznat kao Main Island (Glavni otok) gdje se nalazi glavni grad Hamilton. Bermudi imaju jednu od najnaprednijih privreda na svijetu, s posebno snažnim financijskim sektorom. Također su poznati kao popularno turističko odredište.

Povijest[uredi | uredi kod]

Bermude je "otkrio" jedan španjolski istraživač, ali se zbog opasnih grebena koji okružuju otoke nije usudio iskrcati na obalu.

Prvi naseljenici su bili engleski kolonisti koji su bili na putu za Virginiu i nakon brodoloma 1609. se iskrcali na otok. Brodolomci su proveli na otoku 10 mjeseci a njihovi izvještaji o otoku su u Engleskoj izazvali veliku pozornost tako da je kralj Jakov I 1615. dao pravo upravljanja otocima Bermuda Company. Oko 60 kolonista je 1612. osnovalo St. George. 1620 je postavljeno prvo predstavništvo vlade i time su Bermudi postali samostalna kolonija.

Zbog velike udaljenosti od matice zemlje, gospodarstvo se usredotočilo na trgovinu sa soli i za brodogradnju vrlo pogodnim cedrovim drvom. Glavnim gradom postao je 1815. Hamilton, grad koji je osnovan 1620.

Za vrijeme drugog svjerskog rata su Bermudi važna baza američke vojske. 1941. je američka vojska sagradila dvije baze, a u zamjenu su britanske snage dobile američke razarače. Američke, kanadske i britanske baze na otocima zatvorene su 1995.

Nakon Drugog svjetskog rata Bermudi su se uspješno razvijali i postali značajni financijski centar na otvorenom moru. 1968. je usvojen Ustav koji od tada pojačava težnje za nezavisnošću iako je stanovništvo 1995 referendumom odbilo nezavisnost.

Politika[uredi | uredi kod]

Bermudi su prekomorsko područje Ujedinjenog kraljevstva. Državni poglavar je kralj Charles III koga zastupa imenovani generalni guverner. Sve važne političke odluke, naročito pitanja iz područja vanjske i obrambene polike donosi direktno vlada u Londonu.

Geografija[uredi | uredi kod]

Bermudski otoci su postali poznati prije svega zbog Bermudskog trokuta. To je područje na kojem se, navodno, svako toliko dogodi da tajanstveno nestane brod ili avion.

Klima je na Bermudima suptropska, vlažno-topla. No bez obzira na tu klasifikaciju, u siječnju temperatura može pasti i na 5°C. U rujnu su uragani česta pojava.

Najviša točka je Town Hill sa 79 m nadmorske visine. Na otocima ima upadljivo puno kraških špilja. Otoci su okruženi koraljnim grebenima koji su na ovom mjestu najsjeverniji na zemlji. Kako na otoku nema rijeke, mora se skupljati kišnica u cisternama.

Za otoke je tipična suptropska vegetacija razne vrste gumovaca, razne vrste žalfija i bermudski cesar. Na nekim dijelovima obale rastu i mangrove.

Na bermudskim otocima je i gnjezdište gotovo izumrlih ptica Bermuda-Petrel.

Na otocima postoji više nacionalnih parkova, kako na kopnu tako i pod vodom.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Najvažnija gospodarska grana je turizam s oko 40% društvenog bruto proizvoda. Oko 90% turista dolazi iz SADa, ali raste i broj turista iz Zapadne Europe. Kako su Bermudi "porezni raj" (sa niskim poreznim stopama), na otocima su se smjestile kreditne ustanove i osiguravajuće tvrtke.

Suptropska klima omogućuje intenzivnu poljoprivredu. Uzgaja se prije svega južno voće, krumpir, povrće, duhan i cvijeće (prije svega ljiljani). Ribolov samo pokriva vlastite potrebe. Osim vapna koje se koristi u građevinarstvu, nema drugih sirovina. Mali industrijski pogoni prerađuju mirise i proizvode lijekove i kozmetiku.

Izvoze se prije svega južno voće, povrće, cvijeće, biljni ekstrakti i farmaceutski i kozmetički proizvodi. Sve vrste prehrambenih proizvoda, naftne prerađevine kao i automobili se uvoze.

Promet[uredi | uredi kod]

Bermudi imaju prilično guste zračne linijske veze sa Londonom kao i s američkim kopnom. Sa Europom su povezani čarter linijama. Na otocima se promet odvija državnim autobusima. Veliki otoci povezani su nasipima i mostovima.

Stanovnici otoka smiju imati samo jedan automobil po obitelji. Turisti mogu birati između bicikla, autobusa, taksija, konjskih kočija i mopeda. Moped je inače nacionalno prijevozno sredstvo na otocima.

Za međunarodni morski promet, značajne su luke Freeport, Hamilton i Saint George.

Istorijski grad St. George i pripadajuća utvrđenja, Bermuda
Svjetska baštinaUNESCO
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Registriran:2020.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iv,
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

70% stanovništva su crnci i mulati, a 30% su bijelci. Tamnoputo stanovnici su potomci afričkih robova, dok su bijelci britanskog porijekla. Glavni grad Hamilton ima oko 3.000 stanovnika. Službeni kao i svakodnevni jezik je britanski engleski. Većina stanovnika su protestanti (pretežno anglikanci), dok su 15% rimokatolici.

Životni standard je vrlo visok. Nezaposlenosti praktično nema. Više od 80% proračuna se izdvaja za socijalna davanja i za obrazovanje.

Školska obveza traje od 6. do 17. godine života. Na Bermudima se može školovati do visokoškolskog stupnja, a na studije se odlazi u SAD ili Kanadu.

Većina stanovnika obavlja različite poslove. Nepoznato je podcjenjivanje bilo kojeg posla. Doduše, obojenoj većini je tek od 1961. godine dozvoljeno sjediti uz bijelce u autobusu, kinu ili restoranu, ali danas integracija različitih boja funkcionira kao rijetko gdje drugdje, što vrijedi i za turiste. Različitih zločina gotovo da uopće nema, pa je sićušni zatvor uglavnom prazan.

Na Bermudima se njeguje britanska tradicija. To se vidi na raznim paradama, na svečanim uniformama, na izgledu gradova kao i u kuhinji.

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Grad St. George, osnovan 1612. godine, izvanredan je primjer najranijeg engleskog urbanog naselja u Novom svijetu. Okolna utvrđenja ilustriraju razvoj engleskog vojnog inženjerstva od 17. do 20. stoljeća, prilagođavajući se razvoju artiljerije u ovom periodu. Godine 2021. uvršteni su na listu UNESCO-ove svjetske baštine.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Bermuda World Fact Book”. Arhivirano iz originala na datum 2020-06-04. Pristupljeno 2009-09-04. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Bermuda leads in GDP per capita, The Royal Gazette, 07/12/08
  3. „Istorijski grad St. George i pripadajuća utvrđenja, Bermuda - ID 983”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 1. 2023. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]