Orkan

Izvor: Wikipedia

Orkan ili uragan je meteorološka pojava na Zemlji koja se sastoji od brzih vjetrova te mnogo kiše. Uragani mogu trajati nekoliko dana ili tjedana i česta su pojava na istoku SAD, Jugoistočnoj Aziji i na sjeveru Australije. Suprotno o medijskim napisima o snažnim vjetrovima koji sve uništavaju na svom putu uragani su na kopnu mnogo slabiji vjetar od naše bure iako u obalnom području imaju veću razornu moć zbog dizanja razine mora [1].

Sezona uragana u SAD traje od 1. juna do 30. novembra.

Formiraju se u Meksičkom zalivu a onda različitom žestinom pogađaju jugoistočni deo Sjedinjenih Američkih Država ali i karibske zemlje..

Uragani imaju često veoma teške posledice - vidi Uragan Katrina. Zbog čestih i katastrofalnih posledica formirana je i američka baza za okeanska i atmosferska osmatranja, koja primenom savremenih tehnologija osmatra i upozorava stanovništvo.

Sasvim je uobičajena pojava da se i više stotina hiljada ljudi privremeno iseljava iz oblasti kojima preti uragan.

Safir-Simpsonova skala uragana[uredi - уреди]

  • Kategorija 1 - vetar 119-153 km/h. Oštećuje: nepričvršćene kamp-prikolice, žbunje, drveće
  • Kategorija 2 - vetar 153-177 km/h. Oštećuje: oštećuje strukture kuća (po neki crep), obara po neko veliko drveće, poplave u priobalju
  • Kategorija 3 - vetar 178-209 km/h. Oštećuje: oštećuje strukture kuća (veća oštećenja), obara veliko drveće, veće poplave u priobalju
  • Kategorija 4 - vetar 210-249 km/h. Oštećuje: ruši krovne konstrukcije, čupa drveće, žbunje, znake, poplave i masovna evakuacija 10 km uz obalu.
  • Kategorija 5 - vetar snažniji od 249 km/h. Oštećuje: nosi krovove, zgrade se ruše, masovna evakuacija 15 km uz obalu

7 zones dels ciclons tropicals.jpg