Kadulja

Izvor: Wikipedia
Kadulja
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Lamiales
Porodica: Lamiaceae
Rod: Salvia
Vrsta: S. officinalis
Dvojno ime
Salvia officinalis
L.
Područje života

Kadulja ili žalfija (lat. Salvia officinalis), višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm jakog korijena. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Listovi su dugački, ovalnog oblika, a cvjetovi tamnoljubičaste boje.

Raste divlje, ali se i uzgaja.

Ime[uredi - уреди]

Latinski naziv čitavog roda Salvia potiče od latinske riječi salvare, što znači spasti, spasavati, izliječiti, jer su je Rimljani još prije 2000 godina veoma cijenili i na razne načine upotrebljavali za liječenje. Latinski naziv vrste, officinalis znači ljekovit.

Značaj[uredi - уреди]

Kadulja je ljekovita biljka, ali se koristi i kao začin. Ljekovitost kadulje spoznali su još Stari Rimljani, Stari Makedonci i antički Grci. U faraonskim grobnicama u Egiptu jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamiranje bila je upravo kadulja. U srednjem vijeku spravljao se ljubavni napitak od listova kadulje, rute i latica ruže.

Žalfija je jedna od najstarijih medicinskih biljaka. Navode je svi antički medicinski pisci. Poznato je da je od sveg lekovitog bilja Karlo Veliki najviše cenio žalfiju. To se vidi i po onom njegovom strogom istorijskom zakonu, Kapitularima, u kojima veliki vladar naređuje svim državnim imanjima (a to su uglavnom bili manastiri) da moraju gajiti stotinak raznih vrsta lekovitog bilja od kojih je na prvom mestu bila žalfija.

Medicina[uredi - уреди]

Od kadulje se koristi isključivo list. Najljekovitiji list se dobija kad kadulja počne cvjetati, a to je najčešće u svibnju. List se bere, suši i čuva pažljivo. Glavni ljekoviti sastojak lista kadulje je isparljivo mirisno etarsko ulje, kojeg ima od 1,5 do 2,5 %. Oporost i ljekovitost lista potječe od tanina. I gorke materije u kadulji djeluju ljekovito.

Kadulja ulazi u sastav velikog broja lijekova, koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale, jer su to dobra i bezopasna sredstva koja jačaju sluzokožu i djeluju antiseptično.

Do otkrića antibiotika kadulju su stoljećima upotrebljavali u obliku čaja protiv znojenja za oboljele od tuberkuloze, jer smanjuje lučenje znojnih žlijezda. Čaj i drugi lijekovi načinjeni od kadulje upotrebljavaju se i za jačanje organizma. Čaj od kadulje također pomaže kod raznih upala.

Uzgoj[uredi - уреди]

Kadulja je vrlo rasprostranjena po cijelom svijetu. Raste najviše u mediteranskim dijelovim ali danas ima veliku rasprostranjenost i u kontinentalnim predjelima.

Također kadulja se može i uzgajati. Najlakše ju je razmnožiti sjemenom. Kadulji odgovara topla klima, s malo manje vlage, a neodgovara mraz i hladnoća.

Vanjski linkovi[uredi - уреди]

  • Egzotik čajevi - izvrstan izvor informacija o čajevima, vrijedi posjetiti.