Engleski jezik

Izvor: Wikipedia
Engleski jezik
English
Države govorenja SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija i drugdje
Regije govorenja Uglavnom Zapadna Europa, Sjeverna Amerika i Australazija
Broj govornika materinji jezik: oko 340 milijuna

strani jezik: oko 600 milijuna

Rang 3.
Klasifikacija indoeuropski

 germanski
  zapadnogermanski
   anglijski
    engleski

Službeni status
Služben u Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Novi Zeland, većina ostalih zemalja Commonwealtha, mnoge države SAD-a i drugdje
Regulatori ---
Jezični kôd
ISO 639-1 en
ISO 639-2 eng
ISO 639-3 {{{iso3}}}
SIL ENG
p  r  u
Information icon.svg

Engleski jezik (English) je indoevropski jezik.

Historija i širenje engleskog jezika[uredi - уреди]

Engleski jezik je nastao iz jezika germanskih plemena koja su se u kasnom starom vijeku naselila na jugoistoku otoka Velike Britanije. S razvojem kolonijalnog carstva Engleske, u područjima koja je kolonizirala njen je jezik postajao dominantan, a često i službeni. U Sjedinjenim Američkim Državama na saveznoj razini ne postoji službeni jezik, ali de facto službeni jezik je engleski. U Kanadi se, osim u Quebecu gdje je dominantniji francuski, također govori engleski. Jezici indijanskih plemena koja su živjela u Sjevernoj Americi su skoro izumrli, kako su dotična plemena raseljena u rezervate i pri tome bitno reducirana, a praktično svi njihovi pripadnici asimilirani u današnju civilizaciju.

Sličan proces zbivao se za vrijeme kolonizacije Južnoafričke Republike, Australije te Novog Zelanda, s istim posljedicama.

Gramatika[uredi - уреди]

Za razliku od hrvatskog i većine slavenskih jezika engleski je tijekom povijesnog razvoja gotovo izgubio deklinaciju imenica i pridjeva:

  • množina pravilnih imenica tvori se dodavanjem nastavka s ili es,
  • praktično postoje dva padeža, nominativ i tzv. saksonski genitiv

Izgovor[uredi - уреди]

Engleski za većinu riječi ima tzv. povijesni pravopis koji je uglavnom fiksiran u vrijeme izuma tiskarstva pa je zbog jezičnih promjena teško predvidjeti izgovor riječi na temelju zapisanog oblika. Također, u engleskom postoje neki glasovi kojih nema u hrvatskom jeziku, primjerice suglasnik u riječi the i veći broj samoglasnika i dvoglasa

Vanjske veze[uredi - уреди]