Buharska Narodna Sovjetska Republika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Buharska Narodna Sovjetska Republika
Buxoro Xalq Sho'ro Jumhuriyati
  
1920. – 1925.   
 
  
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija Buharske Narodne Sovjetske Republike
Lokacija Buharske Narodne Sovjetske Republike
Pozicija Buharske Narodne Sovjetske Republike (crveno) na karti Centralne Azije
Glavni grad Buhara
Jezik/ci uzbečki, ruski, tadžički (buhari)
Vlada Republika
Historija
 - osnivanje 8. oktobar 1920.
 - rasformiranje 17. februar 1925.
Površina
 - 1922. 182.193 km² (70.345 mi² )
Stanovništvo
 - 1922. (procjena) 2.200.000 
     Gustoća 12,1 /km²  (31,3 /mi² )
Vremenska zona UTC+5

Buharska Narodna Sovjetska Republika (uzbečki: Buxoro Xalq Sho'ro Jumhuriyati; ruski: Бухарская Народная Советская Республика, akronim: BNSR) bila je jedna od kratkotrajnih republika Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Historija[uredi | uredi kod]

Historija te republike u Centralnoj Aziji otpočela je invazijom Crvene armije na Buharski emirat 1918, iz kojeg su ubrzo istjerani, pa su se povukli na sigurno u Samarkand. Nakon završetka građanskog rata ponovno je organizirana invazija emirata, ovaj put bolje pripremljena pod komandom Mihaila Frunzea 26. augusta 1920. Nakon tri dana skršen je otpor, a emir je pobjegao u Dušanbe, a nakon tog u Afganistan.

Buharska Narodna Sovjetska Republika proglašena je 8. oktobra 1920. i novi ustav usvojen je 1921. godine. On je garantirao pravo na privatno vlasništvo, i opće pravo glasa, kako bi se tim pridobila podrška što većeg broja ljudi. To ipak nije zadovoljilo tradicionaliste po su oni digli Basmačijsku bunu koja je skršena tek 1926. godine.

Buharska Narodna Sovjetska Republika je 17. februara 1924. pretvorena u konstitutivnu Buharsku Socijalističku Sovjetsku Republiku (ruski: Бухарская Социалистическая Советская Республика) ali je svega dvije godine nakon toga 17. februara 1925. rasformirana, a njen teritorij podjeljen između Uzbečke SSR koja je dobila najveći dio i Tadžičke SSR i Turkmenske SSR koje su dobile manje dijelove.

Ta podjela je izvršena u skladu sa novim političkim kursom Josifa Staljina, prema nacionalnom pitanju, da se sovjetske republike moraju formirati prema njihovom nacionalnom sastavu.