Camilo Cienfuegos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Camilo Cienfuegos
RođenjeCamilo Cienfuegos Gorriarán
6. veljače 1932.
Kuba Havana, Kuba
Smrt28. listopada 1959.
Kuba Floridski prolaz, Kuba
Uzrok smrtizrakoplovna nesreća
DržavljanstvoKuba kubansko
Zanimanjerevolucionar
Poznat/a povođa gerilskih snaga u Kubanskoj revoluciji
Politička partijaM-26-7

Camilo Cienfuegos Gorriarán (Havana, 6. veljače 1932.Kuba, 28. listopada 1959.) je bio kubanski revolucionar, uz braću Castro i Che Guevaru, jedan od predvodnika Kubanske revolucije i pokreta M-26-7. Rođen je u Havani u radničkoj obitelji, a upisao je Nacionalnu školu lijepih umjetnosti "San Alejandro", međutim odustao je od studija zbog financijskih problema. Njegovo političko buđenje uslijedilo je 50-ih godina, nakon što je kratko boravio u Sjedinjenim Državama.

Cienfuegos je bio dio studentskog pokreta protiv diktatora Fulgencija Batiste. Godine 1956. ponovo odlazi u Sjedinjene Države, odakle odlazi za Meksiko kako bi se pridružio gerilskoj skupini koju je predvodio Fidel Castro. Dolaskom u Meksiko, Cienfuegos se sprijateljio s Castrom i započeo raditi s gerilcima. Bio je jedan od 82 revolucionara na brodu Granma, čije je iskrcavanje na Kubi označilo početak revolucije. Nakon fijaska pri iskrcavanju, Cienfuegos je bio jedan od 12 gerilaca koji su preživjeli Batistine progone i strjeljanja te je kasnije igrao značajnu vojnu ulogu u Kubanskoj revoluciji, sudjelujući u nizu uspješnih vojnih operacija. Cienfuegos je u ovom vremeno postao izrazito blizak s Castrom. Nakon revolucije, bio je poznat kao "Heroj iz Yaguajayja" zbog odlučujuće pobjede kod tog grada. Nakon rata, služio je u vrhovnoj komandi kubanske vojske, sudjelujući u gušenju antikastrovskih snaga i u provođenju agrarnih reformi.

Nakon stabilizacije Castrovog režima, Cienfuegos je imenovan šefom kubanskih oružanih snaga te je u tom svojstvu morao uhapsiti svog bivšeg revolucionarnog druga, Hubera Matosa, kojeg je Cienfuegos pogrešno sumnjičio za otvorenu pobunu. Dana 28. listopada 1959. godine, Cienfuegosova Cessna 310 ('FAR-53'), nestala je nad oceanom prilikom noćnog leta iz Camagüeyja za Havanu. Organizirana je potraga koja je trajala nekoliko dana, međutim avion nikada nije lociran. Potraga je službeno obustavljena tokom studenog, a Cienfuegos je proglašen nestalim, postavši tako simbol revolucije.

Cienfuegosova smrt izazvala je brojne glasine oko nestanka aviona. Neki su smatrali kako je rušenje aviona naredio osobno Castro, međutim historičari tu tezu smatraju malo vjerojatnom jer su Castro i Cienfuegos doista bili bliski prijatelji, a takve je teze odbacio i Che Guevara, potvrdivši bliskost između Castra i Cienfuegosa. Druga teza bila je da je avion slučajno srušen jer je zamijenjen za neprijateljsku letjelicu, međutim historičari se danas uglavnom slažu kako je Cienfuegosova smrt najvjerojatnije bila posljedica nezgodnog slučaja, a ne namjere.